Κριτική: Batman V Superman. Dawn of Justice

Βatman εναντίον Superman. Άνθρωπος εναντίον Θεού. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το θέμα της ταινίας και μη γελιόμαστε, αυτό περίμεναμε πως και πως. Να δούμε τους δυο ήρωες να συγκρούονται και στο τέλος βέβαια να συνεργάζονται. Το αποτέλεσμα με μια λέξη; Μχμμ.

Ας το πάρουμε όμως λεπτομερώς το θέμα και εννοείται δίχως spoilers. Η ταινία ξεκινάει δείχνοντας μας τι γινόταν στους δρόμους της Metropolis κατά τη διάρκεια της μάχης του Superman εναντίον του Zod, όπου αν θυμάστε είχε καταστραφεί η μισή πόλη. Κατά τύχη είχε βρεθεί και ο Bruce Wayne εκείνη τη στιγμή στην πόλη παρακολουθώντας το δράμα των απλών ανθρώπων από πρώτο χέρι. Αυτή η κατάσταση που βίωσε τον προβλημάτισε, καθώς σκέφτηκε πως ο Superman ανα πάσα στιγμή θα μπορούσε να καταστρέψει τον κόσμο, άρα θα έπρεπε κάποιος να τον σταματήσει. Και προφανώς αποφάσισε να το κάνει ο ίδιος ως Batman με αποτέλεσμα να έχουμε τη μάχη που περιμένουμε. Κατά τη διάρκεια της ταινίας τρέχουν και άλλες υποπλοκές τις οποίες δεν θα αναφέρουμε προκειμένου να αποφύγουμε πιθανά spoilers.

H ταινία σε γενικές γραμμές είχε πολλά προβλήματα, άλλα αναμενόμενα και άλλα όχι. Αρχικά, η σκηνοθεσία του Snyder κινείται στα γνώριμα μονοπάτια με αποτέλεσμα να έχουμε μια γεμάτη CGI ταινία. Οκ, δέχομαι πως δεν έπρεπε να περιμένουμε κάτι άλλο, αυτό είναι το στυλ του, αλλά καταντάει κουραστικό και αναληθοφανές από ένα σημείο και μετά.

Το δεύτερο πρόβλημα της ταινίας που ναι μεν περιμέναμε, αλλά ελπίζαμε να αποφευχθεί, είναι το ότι προσπάθησε να κάνει πολλά πράγματα σε μια ταινία. Κατά τη διάρκειά της σου δινόταν η αίσθηση πως γινόντουσαν τόσα πολλά μαζί προκειμένου να σε ενημερώσουν για γεγονότα που θεωρητικά δεν ξέρουμε(αν και τα εχουμε δει χιλιάδες φορές πλέον). Εκτός όμως από το κολλάζ γεγονότων που δεν λειτούργησε όσο καλά θα έπρεπε, το δεύτερο πρόβλημα ήταν η πλοκή. Το σχέδιο του Lex Luthor, αν και πολύ ενδιαφέρον σαν βάση(ένας άνθρωπος ήθελε να καταστρέψει έναν θεό), κατέληξε να μην έχει κάποια λογική. Επίσης, για γέλια ήταν ο λόγος που ο Batman και ο Superman αποφασίζουν να συνεργαστούν. Πραγματικά από εκείνο το σημείο και μετά άρχισε η μεγάλη κατρακύλα της ταινίας: o απογοητευτικός τελικός κακός, κάτι χαζορομαντικές στιγμές του Sup με την Lois και το φινάλε. Ναι, εδώ θα κάνω μια γενική παρατήρηση. Οι περισσότερες blockbuster ταινίες έχουν καταντήσει να μοιάζουν σαν επεισόδιο σειράς, με αποτέλεσμα να μην βλέπεις κάτι με αρχή-μέση-τέλος, αλλά να κλείνουν αφήνοντας σου υπονοούμενα πως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Μακάρι κάποια στιγμή να καταλάβουν πως είναι εκνευριστικό αυτό το πράγμα μπας και δούμε προκοπή.

Πάμε τώρα στις ερμηνείες. O Henry Cavill θεωρώ πως είναι εξαιρετικός στο ρόλο του Superman, o Aflleck αν και γενικά σαν ηθοποιός δεν λέει πολλά, έχοντας μόνιμα το βλέμμα της αγελάδας, όταν φοράει τη μάσκα του Νυχτερίδα τα πάει περίφημα και ο Jesse Eisenberg πραγματικά δεν ξέρω αν μου άρεσε ή όχι. Από τη μια έβγαζε τρέλα, από την άλλη δεν ξέρω κατά πόσο πλησίασε τον χαρακτήρα του Luthor όπως έπρεπε. Ίσως να φταίει το οτι ο ρόλος του ήταν κακογραμμένος. Tέλος πάντων, άφησα το καλύτερο για το τέλος, τη Wonder Woman. Μπορεί να μην παίζει πολύ, αλλά παιδιά είναι εκπληκτική, και σαν ομορφιά, αλλά και σαν ερμηνεία. Πραγματικά από τα πράγματα που άξιζαν στην ταινία.

Και αφού τη θάβαμε τόση ώρα την ταινία, ας πούμε και τα θετικά.

Η σκηνοθεσία του Snyder. Ναι, ξέρω πως είπα νωρίτερα πως αυτή ήταν μια απο τα αρνητικά της ταινίας, αλλά δεν μπορώ να μην παραδεχθώ πως καταφέρνει ο μπαγάσας να κάνει και το πιο απλό πλάνο να φαίνεται μεγαλεπήβολο. Επίσης, αυτό που με κέρδισε ήταν η προσέγγιση των ηρώων. Ο Superman συμπεριφερόταν σαν ένας θεός που δεν πολυνοιάζεται για το τι συμβαίνει στον κόσμο(αν και δε φάνηκε πως θα μπορούσε να είναι όντως απειλή) και από την άλλη ο Batman ήταν αρκετά πιο brutal απ’οτι τον έχουμε συνηθίσει, έτοιμος να εξουδετερώσει το μεγάλο κακό για τον πλανήτη. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της προσέγγισης αποτελεί η ονειρική σεκάνς που κατ’εμέ ανήκει στα highlights της ταινίας.Επίσης στα highlights ανήκει και η σεκάνς που βλέπουμε πως βιώνουν οι άνθρωποι την πάλη του Superman με τον Zod, μια σεκάνς που φέρνει στο μυαλό εικόνες από 9/11.

Κλείνοντας λοιπον, πρέπει να παραδεχτώ πως η ταινία με στεναχώρησε. Με στεναχώρησε γιατί πραγματικά είχε εξαιρετικές βάσεις καθώς φαινόταν πως θα αντιμετωπίσει τους χαρακτήρες της σαν σύμβολα, αλλά δεν προχώρησε την ιδέα πολύ σώστα. Σίγουρα είναι μια διαφορετική πρόταση από τις χαζοχαρούμενες ταινίες της MARVEL, αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη.

2.5/5*

 

Advertisements

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s