Music meets Cinema: Thriller-Michael Jackson

Άλλη μια στήλη για το blog μας, άλλη μια εισαγωγή. Σε αυτή τη στήλη θα ασχοληθούμε με music videos τα οποία είτε έχουν κάποια κινηματογραφική αξία, είτε σκηνοθετήθηκαν από σπουδαίους σκηνοθέτες, είτε απλά θεωρούμε πως συμπλήρωσαν τόσο καλά τη μουσική με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ξεχωρίσουμε το ένα από το άλλο. Δείτε το ως ένα crossover μεταξύ της τέχνης της μουσικής και του κινηματογράφου.

Νομίζω δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να αναφερθώ στο πρώτο άρθρο του αφιερώματος στην μικρού μήκους ταινία-music video του MJ. Εκτός του ότι παλιότερα άκουγα πρωί-μεσημέρι-βράδυ τα τραγούδια του, οπότε τρέφω μια συμπάθεια για εκείνον άρα προφανώς θα ήταν το πρώτο music video στο οποίο θα αναφερόμουν, υπάρχουν και άλλοι πιο αντικειμενικοί λόγοι για τους οποίους το προτίμησα. Αυτό το ταινιάκι, άλλαξε τα δεδομένα σε οτι αναφορά τη σχέση εικόνας και μουσικής. Για πρώτη φορά, ένας καλλιτέχνης έδωσε τόσο μεγάλη σημασία στην οπτικοποίηση του μουσικού του έργου, και για πρώτη ίσως φορά, δεν μπορούμε να σκεφτούμε ένα τραγούδι, δίχως πρώτα να μας έρθει στο μυαλό του έστω και μια σκηνή, ή μια χορευτική φιγούρα από το music video. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως η μουσική έρχεται σε δεύτερη μοίρα, καθώς μιλάμε για έναν pop ύμνο που κρατιέται εξαιρετικά φρέσκος μετά από τόσα χρόνια. Και ευτυχώς δεν είναι το μόνο τραγούδι του ομώνυμου δίσκου το οποίο καταφέρνει να διατηρηθεί τόσο καλά, αλλά αυτό είναι θέμα που θα συζητήσουμε όταν θα ασχοληθούμε με το ομώνυμο άλμπουμ.

Το music video, το οποίο είναι σκηνοθετημένο από τον John Landis, ξεκινάει με τον ΜJ να έχει πάει με την κοπέλα του, ενήλικη ήταν η κοπέλα μην αγχώνεστε, σε ένα απομονωμένο δάσος, όπου ξαφνικά αρχίζει να μετατρέπεται σε λυκάνθρωπο. Μετά από λίγο μαθαίνουμε πως όλο αυτό ήταν ταινία βλέποντας τον MJ να την παρακολουθεί μαζί με την κοπέλα του(η ίδια που είναι και στην ταινία), η οποία τρόμαξε με το θέαμα που παρακολουθούσε. Αφού φύγουν λοιπόν από την αίθουσα, επειδή η κοπελιά δεν άντεχε άλλο, περπατάνε σε έναν σκοτεινό δρόμο, όπου και κάνουν την εμφάνιση τους τα zombie. Επειδή βαριέμαι να εξηγώ όμως άλλο, μπορείτε να δείτε τη συνέχεια στο τέλος του άρθρου. Αντε πια δηλαδή, όλα έτοιμα τα θέλετε.

Πώς όμως αυτό το music video άλλαξε τα δεδομένα;

Εκτός του ότι αποτέλεσε βασική επιρροή για το Inception(ταινία μέσα σε ταινία, μπαγασάκο Νόλαν σε τσάκωσα), να πούμε πως χάρη στο Thriller, αλλά και στο Billie Jean & Βeat It, τα music videos μπόρεσαν να αναβαθμιστούν και να θεωρηθούν σε κάποιο βαθμό μια μορφή τέχνης, με αποτελέσμα πολλοί σκηνοθέτες να ξεκινήσουν την καριέρα τους γυρίζοντας βίντεο κλιπς και να καταλήξουν να γυρνάνε ταινίες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ιστορία του κινηματογράφου.

SPOILER ALERT: ο David o Fincher είναι ένας από αυτούς! Άρα, αν και υπερβολικός ο συλλογισμός, μήπως δεν είχαμε δει ποτέ το Fight Club ή το Se7en, αν δεν είχε γυριστεί το Thriller; Οκ, εντάξει, μη βαράτε, μια ερώτηση έκανα!

Επίσης, ο MJ ήταν από τους πρώτους, έγχρωμους μουσικούς που προβλήθηκαν από το MTV και η επιτυχία του άνοιξε την πόρτα σε πολλούς άλλους να γίνουν γνωστοί. Όλοι λοιπόν οι έγχρωμοι σταρζζζζ της σύγχρονης μουσικής σκηνής οφείλουν ένα μεγάλο μέρος της αναγνωρισιμότητάς τους στο Thriller.

Απολαύστε!

 

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s