No man is an island: 666 words.

  1. Καλησπέρα από τον 17ο αιώνα, όπου ο καιρός είναι το ίδιο άστατος με την πολιτική. Όπως και σήμερα, ahem. Ο λόγος για τον John Donne, έναν από τους αντιπροσωπευτικούς Μεταφυσικούς ποιητές, γεννημένο στην Αγγλία του 1572, ο οποίος στην εποχή του όπως είπε και ο Dryden (1693) -για να μη μιλάω μόνο εγώ-”…απασχολούσε τις σκέψεις του ασθενούς φύλου με όμορφες υποψίες φιλοσοφίας αντί να διασκεδάζει τις καρδιές τους με την ελαφρότητα του έρωτα.”

Εμείς, οι ταπεινοί αναγνώστες ενός ταλαιπωρημένου αιώνα, τον γνωρίζουμε κυρίως επειδή οι σημερινές σειρές, ταινίες και παιχνίδια (ναι, θα εκπλαγείτε)  έχουν κάνει για κάποιο λόγο την ποίησή του καραμέλα. Don’t get me wrong, ίσα ίσα. Οι αναφορές στην ποίηση περασμένων αιώνων στην σύγχρονη κουλτούρα είναι κάτι αναπάντεχο όταν γίνεται με ομαλό τρόπο και εγώ λατρεύω κάτι τέτοιες στιγμές. Μου αρέσει να τους κουνώ το μαντήλι καθώς περνούν που λέει και ο Jack. (There should be a ‘captain’ in there somewhere.)

Έλεγα μήπως διαβάζαμε ένα μικρό δείγμα του έργου του και λεγαμε και δυο πράγματα για τους Μεταφυσικούς ποιητές. Ό,τι συζητάει ο όλος ο φυσιολογικός κόσμος στις δώδεκα το βράδυ βρε αδερφέ…1720923_orig

Το παρακάτω ποίημα ονομάζεται ”Present in Absence”, ειλικρινά δεν έχω ιδέα πότε ακριβώς γράφτηκε και ενώ ξέρω ότι η έλλειψη μιας τέτοιας πληροφορίας σας καίει, θα το παίξω σκληρη και δεν θα το ψάξω καν.

Absence, hear thou my protestation
Against thy strength,
Distance, and length;
Do what thou canst for alteration:
For hearts of truest mettle
Absence doth join, and Time doth settle.

Who loves a mistress of such quality,
His mind hath found
Affection’s ground
Beyond time, place, and all mortality.
To hearts that cannot vary
Absence is present, Time doth tarry.

My senses want their outward motion
Which now within
Reason doth win,
Redoubled by her secret notion:
Like rich men that take pleasure
In hiding more than handling treasure.

By absence this good means I gain,
That I can catch her,
Where none can watch her,
In some close corner of my brain:
There I embrace and kiss her;
And so enjoy her and none miss her.

Και κάπως έτσι καταλαβαίνουμε πως έχουμε να κάνουμε με έναν ποιητή που αντιλαμβάνεται την απουσία ως παρούσα οντότητα και το χρόνο ως μια συμπαγή, σταθερή έννοια. Όπως οι πλούσιοι αρέσκονται στο να συλλέγουν τους θησαυρούς τους παρά να τους μοιράζουν, έτσι και ο αφηγητής ποιητής περιγράφει πως θέλει να κρατήσει την αγαπημένη του κάπου μακριά από τα βλέμματα του κόσμου, όπου δε θα λείπει σε κανένα. Εγωιστικά, όπως ακριβώς θα ποθούσε κανείς το χρυσάφι για τον εαυτό του, κάπου μυστικά όπου θα μπορεί να το λατρεύει χωρίς να τον κρίνει κανείς. (Σημείωση: όποιοι από εσάς σκεφτήκατε τον Smaug μετά το τέλος αυτής της πρότασης…you are as doomed as I am and I salute you.)

Αυτού του είδους οι παρομοιώσεις (conceits)  δεν ήταν προιόν τυχαίας έμπνευσης για τον Donne αλλά αντίθετα αποτελούσαν τον άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφονταν τα ποίηματά του. Και μιλώντας για άξονες και περιστροφές θυμήθηκα…η Μεταφυσική ποίηση της οποίας όπως είπαμε κατέληξε να είναι εισηγητής είχε τα εξής χαρακτηριστικά: αντλούσε την ενέργειά της από τα αντικείμενα των τότε σύγχρονων επιστημών, είτε αυτές ήταν η αστρονομία, η ιατρική, η γεωμετρία, η νομική ή η φιλοσοφία. Αυτή η ”άγονη” και ασυνήθιστη θεματολογία όπως ήταν φυσικό ερχόταν σε σύγκρουση με το λυρικό, μελιστάλαχτο Ελισαβετιανό στυλ και ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους το έργο του John Donne και άλλων μεταφυσικών όπως ο Herbert και ο Marvell εκτιμήθηκε πολύ αργότερα.7007573_orig

Και αν το παραπάνω ποίημα δεν σας φαίνεται ιδιαίτερα ασυνήθιστο, σκεφτείτε ότι στο ”Valediction: forbidding mourning” παρομοιάζει τους εραστές με τους δείκτες μιας πυξίδας, στο ”The Good-Morrow”  με τα δύο ημισφαίρια, ενώ στο ”The sunne rising” με μια έκλειψη. Εντάξει, ναι. Το πιάσαμε. Επιστημονική γνώση. Φτάνει τώρα.

P.S. Οκ όσο σκληρή και να θέλω να το παίξω, δεν μπόρεσα να μην ψάξω το πότε γράφτηκε το ποίημα.

 

Ναι τι, είπα ότι το έψαξα, δεν είπα ότι θα το γράψω.

 

 

P.P.S Oι πίνακες ανήκουν στην Ana Kapor

666 λέξεις. Καλό βράδυ.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s