Okami, Okami, Okami!

Το Okami κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2006 για το Wii  και αποτελεί ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της συγκεκριμένης κονσόλας έως σήμερα. Λίγο μετά την κυκλοφορία του διαμορφώθηκε ώστε να κυκλοφορήσει στο PS2, ενώ το 2012 κυκλοφόρησε και για το PS3. Τι μας λέει όταν ένα παιχνίδι κυκλοφορεί ξανά για καινούριες κονσόλες; Ότι πρέπει να το παίξουμε! Το ίδιο μας λένε οι πολύ θετικές κριτικές που έχει λάβει. Ας δούμε το γιατί.

Θα μιλήσουμε πρώτα για την υπόθεση. Το παιχνίδι, που διαδραματίζεται στην Ιαπωνία, περιλαμβάνει πολλά και περίεργα ονόματα τα οποία θα πρέπει να ανεχτείτε για τις επόμενες παραγράφους. Πάμε λοιπόν:

Ξεκινάμε με ένα flash-back όπου βλέπουμε πώς οι  Shiranui και Nagi, ένας λευκός λύκος και ένας πολεμιστής, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν τον δαίμονα Orochi και να σώσουν το χωρίο Kamiki απο την τρομοκρατία του.

maxresdefault

100 χρόνια μετά, στον πραγματικό χρόνο του παιχνιδιού, ένας απόγονος του πολεμιστή (θα αποφεύγω όσα ονόματα μπορώ ώστε να μην σας ζαλίσω) απελευθερώνει τον δαίμονα θέλοντας να αποδείξει ότι οι ιστορίες του χωριού δεν αποτελούν πραγματικότητα. Όμως ο δαίμονας είναι πέρα για πέρα αληθινός και μόλις απελευθερώνεται εξαπολύει μια κατάρα στην γη ή οποία ουσιαστικά νεκρώνει τα πάντα (φυτά, ποτάμια, ζώα κλπ). Το πνεύμα-προστάτης του χωριού (οι Ιάπωνες τα αγαπάνε κάτι τέτοια) καλεί την θεά του ήλιου, Amaterasu, η οποία εμφανίζεται με την μορφή ενός λευκού λύκου και έχει την δύναμη να αποκαταστήσει την φύση στην περιοχή και να νικήσει τον Orochi. Για να τα καταφέρει πρέπει πρώτα να απελευθερώσει τα πνεύματα της φύσης και να απορροφήσει τις δυνάμεις τους καθώς και να πείσει τον όχι και τόσο γενναίο απόγονο του Nagi να πολεμήσει τον δαίμονα.

Η δύναμη του λύκου (τον οποίο και ελέγχουμε) αξιοποιεί πλήρως την τεχνολογία κίνησης του Wii καθώς απαιτεί την ζωγραφική (ναι, καλά διαβάσατε) της κάθε δύναμης. Θέλετε παράδειγμα; Ως θεότητα του ήλιου αλλά και μητέρα της φύσης μπορείτε να ελέγξετε (σταδιακά βέβαια) όλα τα στοιχεία αυτής. Θέλετε να ανατείλει ο ήλιος; Ζωγραφίζετε με την βοήθεια του χειριστηρίου σας έναν ήλιο. Θέλετε να φυτρώσει ένα δέντρο; Ζωγραφίζεται ένα δέντρο.
Μπορεί να σας ακούγεται παιδικό ή παράξενο, αλλά ταιριάζει τόσο πολύ στην εξέλιξη της ιστορίας που απλά θα το λατρέψετε. Αποτελεί εξάλλου κάτι το διαφορετικό από το συνηθισμένο και είναι πολύ διασκεδαστικό!

Αυτά τα ολίγα αποτελούν τον πυρήνα της ιστορίας μας.
Να πούμε βέβαια ότι και οι χαρακτήρες μας είναι απλά αξιαγάπητοι, από την θεά Amaterasu και τον «καλλιτέχνη» σύντροφό της μέχρι τον αφελή αλλά ονειροπόλο απόγονο του σπουδαίου πολεμιστή.

okami_announce_screens9

Γραφικά; Διαφορετικά. Τι θέλω να πω: Το Okami δεν προσπαθεί να είναι ρεαλιστικό, η υπόθεσή του άλλωστε δεν του το επιτρέπει, αντίθετα έχει σχεδιαστεί με έναν «ζωγραφικό» τρόπο. Οι χαρακτήρες και τα τοπία θυμίζουν περισσότερο πολύχρωμα σκίτσα. Πραγματικά είναι πανέμορφο και σε συνδυασμό με την ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ μουσική δημιουργούν έναν μαγικό κόσμο. Και οι εικόνες και η μουσική είναι φυσικά εμπνευσμένες από την Ιαπωνική κουλτούρα και την αποτυπώνουν θαυμάσια.
Είναι ο λόγος για τον οποίο θα περάσει μια ώρα προτού συνειδητοποιήσετε ότι τρέχατε γύρω γύρω δίχως σκοπό, χαμένοι στην ατμόσφαιρα του κόσμου της Amaterasu. Μην ανησυχείτε, μου συνέβη πολλές φορές.

Πάρτε μια γεύση:

Προσωπικά το παιχνίδι αυτό το λάτρεψα. Παρόλα αυτά πρέπει να αναφέρω τα ελαττώματά του, αλλιώς τι σόι ανάλυση κάνουμε;

  • Αν πρέπει να επιλέξω ένα πρόβλημα με τον τρόπο που παρουσιάζετε ο κόσμος του Okami αυτό είναι οι διάλογοι. Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η ιδιαιτερότητα και το στυλ του παιχνιδιού αντί για τον διάλογο ακούμε ένα συνονθύλευμα ηλεκτρονικών ήχων και λέξεων που ίσως (εντάξει, μάλλον πρέπει να πω «θα») καταντήσει κουραστικό.
  • Βαθμός δυσκολίας. Αν είστε συνηθισμένος σε παιχνίδια που αποτελούν πρόκληση τότε καλύτερα να ψάξετε κάτι άλλο. Το Okami είναι περισσότερο ένα είδος ψυχαγωγίας και χαλάρωσης, παρά challenge για έμπειρους παίκτες.
  • Επίσης υπάρχει ένα πρόβλημα με το gameplay στην έκδοση του Wii την οποία και αναλύουμε. Ενώ η ζωγραφική ενσωματώνεται τέλεια, το Wii δεν είναι η καλύτερη επιλογή για μάχες.  Το πρόβλημα αυτό ευτυχώς λύνεται στην έκδοση του PlayStation.

Τα πράγματα είναι απλά:
Ή θα λατρέψετε το παιχνίδι όπως εγώ ή θα το μισήσετε, πάντως δύσκολα θα περάσει αδιάφορο.

Εάν ψάχνετε ένα πιο «καλλιτεχνικό» παιχνίδι, εάν είστε φαν της Ιαπωνικής κουλτούρας και τέχνης, εάν απλά σας αρέσουν οι λύκοι ή αν θέλετε να εξερευνήσετε τις δυνατότητες του Wii, δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε.
Και μόλις ανακαλύψετε τις μικρές λεπτομέρειες που σας απέκρυψα (γιατί άμα σας τα λέω και όλα δεν έχει πλάκα) θα το απολαύσετε ακόμα περισσότερο!

Σας μίλησα με καλά λόγια για την έκδοση του Wii και από ότι έχω ακούσει τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα στο PS3 οπότε σας προτείνω να το δοκιμάσετε. Εγώ σίγουρα θα το κάνω!

10/11 (Και καλύτερα να ξεκινήσετε μια παρασκευή ώστε να έχετε χρόνο, γιατί θα θέλετε να το τερματίσετε με την μία)

maxresdefault (1)

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s