Μονόπλανα σε σειρές

Tα τελευταία χρόνια οι σειρές έχουν αναβαθμιστεί πάρα πολύ. Απόδειξη αυτού είναι πως πολλοί γνωστοί ηθοποιοί, αλλά και σκηνοθέτες ασχολούνται με αυτές. Βέβαια, αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο, αν αναλογιστεί κανείς πως το Hollywood ασχολείται με remakes & reboots παλιότερων ταινιών, ενώ στις σειρές μπορείς να βρεις πραγματάκια τα οποία δεν υπάρχει πιθανότητα να τα έβλεπες στον κινηματογράφο. Εκτός όμως από την πιο περίεργη θεματολογία με την οποία πειραματίζεται η τηλεόραση και η κινηματογράφηση των σειρών έχει βελτιωθεί πάρα πολύ σε βαθμό που πολλές φορές νομίζεις πως βλέπεις ταινία αντί για σειρά.

Με αφορμή λοιπόν άλλο ένα μονόπλανο στο Daredevil, αυτή τη φορά στη δεύτερη σεζόν, είπαμε να ασχοληθούμε με κάποια από τα πιο γνωστά μονόπλανα που έγιναν σε σειρές.  Η λίστα δεν θα περιλαμβάνει πολλά, καθώς θα ασχοληθούμε κυρίως με καινούριες, πλην μιας εξαίρεσης, αλλά όλα τα παραδείγματα είναι από σειρές που πραγματικά έχουν ξεχωρίσει, λόγω της ιδιαίτερης σκηνοθετικής τους ματιάς.

Daredevil (Season 1-Episode 2 & Season 2-Episode 3)

Δύο μονόπλανα μας χάρισε η καλύτερη υπερηρωική σειρά, τα οποία πραγματικά δείχνουν αυτό που έχουν καταλάβει όλοι όσοι την βλέπουν. Οτι δηλαδή, έχουμε να κάνουμε με μια εξαιρετικά σκηνοθετημένη σειρά, με ατμόσφαιρα που θυμίζει φιλμ νουάρ.

 

True Detective (Season 1-Episode 4)

Ένα από τα πιο γνωστά μονόπλανα, και πώς θα μπορούσε να μην είναι γνωστό, αφού είναι μια από τις καλύτερες στιγμές της εξαιρετικά κινηματογραφημένης πρώτης σεζόν του True Detective.

 

Louie (Season 4-Episode 3)

Η καλύτερη κωμωδία των τελευταίων χρόνων που αψήφισε κανόνες και πήγε το είδος ένα βήμα παραπέρα. Ένα από τα ατού της είναι και η εκπληκτική σκηνοθεσία του Louie, ο οποίος είχε αναλάβει σχεδόν τα πάντα στη σειρά. Άλλοτε σουρεαλιστική, άλλοτε πιο προσγειωμένη, αλλά πάντα to the point.

Ε, προφανώς θα είχαμε και από εδώ ένα μονόπλανο, το οποίο είναι και πολύ ενδιαφέρον.

 

The Knick (Season 2-Episode 2)

Τα έχουμε ξαναπεί εδώ, η καλύτερα σκηνοθετημένη σειρά με μονόπλανα που δεν τα αντιλαμβάνεσαι με την πρώτη θεάση. Ε, αυτό είναι ένα από αυτά!

 

Fargo (Season 1-Episode 07)

Αγαπημένη σκηνή από μια αγαπημένη σειρά. Ναι, η ιδιαίτερη σκηνοθεσία αυτής της σκηνής με τον εξαιρετικό συνδυασμό ήχου και εικόνας μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση για το επίπεδο της σειράς. Mαγική σκηνή, αριστουργηματική σειρά!

 

Χ-Files (Season 6-Episode 3)

Για το τέλος αφήσαμε όχι μια σκηνή, αλλά ένα ολόκληρο επεισόδιο. Χρόνια πριν το Birdman βγει στις αίθουσες η σειρά X-Files μας παρέδωσε αυτό το επεισόδιο που αποτελείται από πολλά μονόπλανα, τα οποία χάρη στο μοντάζ φαίνονται λες και είναι ένα μεγάλο αδιάκοπο πλάνο. Προφανώς την εποχή που έγινε αυτό, η τηλεόραση δεν είχε φτάσει στα σημερινά επίπεδα, οπότε καταλαβαίνει κανείς γιατί τα X-Files θεωρούνται τόσο σημαντικά.

 

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s