Κριτική: Beasts of no Nation

Ο Cary Fukunaga έγινε γνωστός κυρίως με τη σειρά True Detective, αφού σε εκείνον οφείλεται η εκπληκτική ατμόσφαιρά της, η οποία κέρδισε κοινό και κριτικούς. Όλοι ήλπιζαν πως θα σκηνοθετήσει και τη δεύτερη σεζόν, αλλά μας την έκανε, χωρίς  όμως να μας αφήσει παραπονεμένους, αφού γύρισε το διαμαντάκι για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα.

Για την ιστορία να πούμε πως η ταινία έπεσε θύμα σαμποτάζ από τους αιθουσάρχες των multiplex κινηματογράφων, καθώς η ταυτόχρονη προβολή της στο Netflix θα μείωνε το έσοδά τους. Όπως και να έχει, μιλάμε για μια νέα εποχή για τον κινηματογράφο, οπότε φαντάζομαι και αυτοί κάποια στιγμή θα πρέπει να προσαρμοστούν κάπως.

Πάμε όμως στα της ταινίας, όπου ο αγαπητός Cary δεν ανέλαβε μόνο τη σκηνοθεσία, αλλά το σενάριο και τη διεύθυνση φωτογραφίας!

Η ταινία μας περιγράφει τη ζωή του μικρού Agu, ο οποίος τη μια στιγμή βρισκόταν με την οικογένεια και τους φίλους του και την άλλη κυνηγημένος σε ένα δάσος να προσπαθεί να σωθεί. Εκεί, το βρίσκει μια ομάδα στρατιωτών του NDF, με αρχηγό τον Commandant Idris Elba, και τον στρατολογούν. Από εκείνο το σημείο και μετά, παρακολουθούμε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μαχών, όπου η παιδική αθωότητα έδωσε τη θέση της στη βιαιότητα του πολέμου.

Αν νομίζετε πως η ταινία θα σας χαριστεί κάνετε λάθος, καθώς, δείχνει, αλλά και υπονοεί πράγματα που θα σας  στοιχειώσουν, δίχως να γίνεται μελοδραματική ούτε μια στιγμή. Η σκηνοθεσία είναι εκπληκτική, απίστευτα ρεαλιστική και ανα σημεία μας προσφέρει και εκπληκτικής ομορφιάς πλάνα.Οι δε ερμηνείες είναι εξίσου αξιομνημόνευτες, τόσο του πιτσιρικά που υποδύεται τον Αgu, όσο και του Idris Elba.

Το μόνο προβληματάκι που εντόπισα είναι η μεγάλη διάρκειά της, σχεδόν δυόμιση ώρες, αλλά κατά τα άλλα δεν υπάρχει κάτι τρομερά ενοχλητικό.

Συνοψίζοντας λοιπόν, η ταινία αξίζει το χρόνο σας, καθώς θα σας προβληματίσει για τη ζωής στις τριτοκοσμικές χώρες. Εκτός όμως από αυτό θα μπορείτε να απολαύσετε τη δουλειά ενός πολλά υποσχόμενου σκηνοθέτη που περιμένουμε ακόμα πολλά απο αυτόν!

4/5

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s