Haters Gonna Hate: Marvel Cinematic Universe (MCU)

Άλλο ένα Haters Gonna Hate και σήμερα θα ασχοληθούμε (θα θάψουμε δηλαδή) το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel (ΜCU από εδώ και πέρα). Βέβαια, κάποιοι κακοπροαίρετοι από εσάς θα αναρωτιέστε ήδη γιατί δεν ασχολούμαι με τις ταινίες της DC,οι οποίες είναι πιο αποτυχημένες (βλ. Green Lantern, Batman for ever). Η απάντηση μου είναι πως η DC τώρα αρχίζει να δημιουργεί το δικό της κινηματογραφικό σύμπαν, στο οποίο μέχρις στιγμής υπάρχουν δυο ταινίες (Man of Steel & Batman V Superman), και οι περισσότερες από τις ήδη υπάρχουσες ταινίες που έχει βγάλει είναι εξαιρετικές (Batman Trilogy πχ).

Ας ξεκαθαρίσω σε αυτό το σημείο κάτι ακόμα. Σκεφτείτε κάποιες καλές ταινίες με ήρωες της Marvel που ξέρετε, όπως τα περισσότερα Χ-ΜΕΝ, τα Spiderman και το Deadpool. Ωραία, ξεχάστε τες, γιατί όλες αυτές που ανέφερα δεν ανήκουν στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, καθώς η εταιρεία δεν έχει τα κινηματογραφικά δικαιώματα αυτών των ηρώων (τον Spidey τον μοιράζεται η Sony με τη Disney, περίεργη φασούλα γενικά). Ουσιαστικά λοιπόν, σήμερα θα μιλήσουμε για τις ταινίες που ανήκουν στην Marvel/Disney.

Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά αυτό το λες και γκολ από τα αποδυτήρια, καθώς αυτές οι ταινίες θεωρούνται από τις καλύτερες με πρωταγωνιστές ήρωες της Marvel.

download

Eπίσης, δεν θα αναφερθώ για τις σειρές της Marvel (μη ξεχνιόμαστε, CINEMATIC UNIVERSE είπαμε), καθώς έχω δει μόνο το Daredevil και τη Jessica Jones, τα οποία θεωρώ πολύ καλά. Μάλιστα, για να μη λέτε, θεωρώ πως η προσέγγιση του Daredevil, είναι καλύτερη από την αντίστοιχη του Batman από τον Nolan, καθώς παρουσιάζεται σαν ένας άνθρωπος που παλεύει με τους εσωτερικούς τους δαίμονες και όχι με έναν τύπο που έχει λύσει όλα του τα ψυχολογικά προβλήματα.

Στο σημερινό άρθρο-κράξιμο, θα σταθώ σε δύο σημεία που θεωρώ πως οι συγκεκριμένες ταινίες υστερούν:

α) στους κακούς και

β) στη σκηνοθεσία.

Ας ξεκινήσω με το πρώτο. Στις περιπέτειες, οι κακοί ίσως είναι και το σημαντικότερο στοιχείο, καθώς όσο μεγαλύτερη η απειλή, τόσο σπουδαιότερος θα φανεί ο ήρωας. Τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα, αν ο χαρακτήρας του κακού έχει και βάθος, οπότε αυτό είναι το ιδανικό. Ε, στις ταινίες της Marvel δεν θα βρείτε κάποιον τέτοιον κακό. Σκεφτείτε το λίγο. Ποιός κακός έχει ξεχωρίσει; Kάποιος του Iron Man; Κάποιος του Captain America; Ειδικά στο πρώτο Captain America ο κακός ήταν το λιγότερο τραγικός.  Ο μόνος villain που κάπως έχει ξεχωρίσει είναι ο Loki και αυτός χάρη στην ερμηνεία του Tom του Hiddleston. Βέβαια, αν εξαιρέσει κανείς την ερμηνεία του Tom, σαν αντίπαλος δεν είναι και πολύ απειλητικός αν το σκεφτείτε και εδώ μπορείτε να βρείτε κάποιους λόγους.

Βέβαια, τώρα που το σκέφτομαι, αδικώ τον Ultron, έναν εξαιρετικό και κυρίως πρωτότυπο αντίπαλο. Γιατί, πείτε μου, έχετε δει ξανά σε ταινία κάποιο ρομπότ που προσπαθεί να εναντιωθεί στην ανθρωπότητα; Εγώ δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο,

ούτε στον Εξολοθρευτή,

download

ούτε στο Matrix,

Techkill-matrix

ούτε σε άλλες 669 ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Πραγματικά, μοναδικός!

Aφού θέλω να πιστεύω πως έγινε ξεκάθαρο το επειχείρημα μου για τους villains του MCU ας μιλήσουμε τώρα για την σκηνοθεσία των ταινιών αυτών. Όταν λέω σκηνοθεσία, δεν εννοώ τόσο τις σκηνές δράσεις, καθώς πλέον σε γενικές γραμμές σχεδόν κάθε περιπέτεια έχει καλογυρισμένες τέτοιες σκηνές, και αυτές εδώ δεν είναι η εξαίρεση. Ούτε θα αναφερθώ στο γεγονός πως είναι πνιγμένες στο CGI, γιατί μιλάμε για ταινίες φαντασίας, οπότε θα ήταν δύσκολο να γίνει αλλιώς. Βλέπετε δεν έχουν όλοι το όραμα ενός Peter Jackson(και αυτός μόνο στην τριλογία του άρχοντα), ενός Nolan, ή ενός George Miller, ώστε να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι ρεαλιστικό, δείχνοντας έτσι, λίγο έστω, σεβασμό στους θεατές.

Σε τι θα αναφερθώ λοιπόν; Μα, στο σκηνοθετικό όραμα, το οποίο απουσιάζει εντελώς από αυτές τις ταινίες. Όλες τους, ανεξαρτήτως σκηνοθέτη, έχουν ακριβώς το ίδιο στυλ, μοιάζουν (και είναι) σαν ένα προιόν πολυεθνικής το οποίο έχει βρει μια φόρμουλα, και απλά την επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά. Σε καμιά περίπτωση δεν θα ισχυριστώ πως τα άλλα blockbusters δεν αποσκοπούν στο κέρδος, αλλά σίγουρα ταινίες όπως το Gravity, το The Dark Knight ή το Mad Max, ενώ δεν κρύβουν τον εμπορικό τους χαρακτήρα διαθέτουν και μια καλλιτεχνική άποψη υψηλού επιπέδου. Τώρα, θα μου πείτε “μα καλά, εμείς δεν πάμε να δούμε μια ταινία με βάθος και σκηνοθετική μαεστρία, αλλά μια ταινία με δράση που θα γαμιούνται τα πάντα.”

Και για να φάμε ποπ κορν”.download (1)

Φαντάζομαι, όσοι είστε υπέρ αυτής της άποψης, χαλαστήκατε  με το Dark Knight, το Μad Max ή το Gravity, τα οποία είναι ο ορισμός του blockbuster. Αν όχι, τότε ίσως να συμφωνήσετε πως από τη στιγμή που μπορούμε να έχουμε ποιοτικό εμπορικό κινηματογράφο οφείλουμε να απαιτούμε να έχουμε κιόλας και να μη συμβιβαζόμαστε με τις μετριότητες της  Disney/Marvel.

Αυτό λοιπόν είναι το μεγάλο  μου “πρόβλημα” με τη Marvel. Μας πουλάει φίκια για μεταξωτές κορδέλες και εμείς χαιρόμαστε, γιατί “οκ, έχει ξύλο και δράση και σπέσιαλ  εφέκτς”. Και μετά κράζουμε το Hollywood ότι μας δίνει ανέπνευστες ταινίες.

Προτού όμως σοβαρέψω περισσότερο θα σας αφήσω στην ησυχία σας. Εννοείται πως περιμένω την άποψη σας για το αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το άρθρο.

Αυτά για την ώρα, τα λέμε την επόμενη φορά!

 

Advertisements

One thought on “Haters Gonna Hate: Marvel Cinematic Universe (MCU)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s