Mr. Bungle-Disco Volante & California

Mike Patton. Ή αλλιώς ο άνθρωπος με τις χίλιες φωνές. Έγινε γνωστός με τους Faith No More, ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα των 9Ο’s. Βέβαια, μετά από τη διάλυσή τους το 1997(έκαναν reunion το 2015) ασχολήθηκε με πάρα πολλά music projects, τα οποία κυμαίνονται από ακραίες(Fantomas) μέχρι πιο ποπ(Peeping Tom) μουσικές. Όμως, ίσως το καλύτερο συγκρότημα στο οποίο ήταν μέλος είναι οι Mr. Bungle, οι οποίοι προυπήρχαν των FNM.

O ήχος των Mr. Bungle ξεχωρίζει για δυο πράγματα. Αρχικά για τη φωνή του Patton, η οποία θεωρείται εκείνη με το μεγαλύτερο εύρος. Οπό150px-91SantaClaraMikeτε, λογικό είναι όταν έχεις μια τόσο ιδιαίτερη φωνή να θες να πειραματιστείς μαζί της. Και αυτό κάνει ο Μιχαλάκης, οπότε μην σας κάνει εντύπωση όταν ακούσετε από μελωδικά μέχρι ακραία φωνητικά ή ακόμα και περίεργους ήχους να βγαίνουν από το στόμα αυτού του μικρού θεούλη.

Το δεύτερο στοιχείο που τους ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα συγκροτήματα είναι η μουσική τους, η οποία είναι αποτέλεσμα ανάμειξης πολλών διαφορετικών μουσικών ειδών. Ουάου θα σκεφτείτε ειρωνικά εσείς. Είναι το πρώτο συγκρότημα που συνδυαζει πολλά διαφορετικά ήδη, θα συμπληρώσετε, πάλι ειρωνικά.Όταν όμως λέω πολλά, εννοώ ΠΟΛΛΑ. Ανακατεύουν τόσα είδη, συχνά στο ίδιο τραγούδι, που προσωπικά δεν τους θεωρώ μέταλ ή ροκ ή ή κάτι άλλο.Παίζουν, απλώς.. τα πάντα.Έχουν πολύ περίεργο ήχο, που όσο κλισέ και αν ακουστεί, δεν κατηγοριοποιείται.

Για σας δώσω όμως κίνητρο να τους ακούσετε αποφάσισα να σας παρουσιάσω τους δύο τελευταίους δίσκους του συγκροτήματος, ώστε να πάρετε μια ακόμα μεγαλύτερη ιδέα του τι να περιμένετε.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το..

Disco Volante (1995)

download

Δεύτερος δίσκος για τους Mr. Bungle, είχε ακολουθήσει το ομώνυμο ντεμπούτο λίγα χρόνια νωρίτερα, και άντε τώρα εγώ να περιγράψω τη μουσική του δίσκου. Μια καλή περιγραφή θα ήταν να πούμε πως τα τραγούδια του δίσκου φέρνουν κάτι από το κίνημα του Ντανταισμού. Μια ακόμα καλύτερη όμως περιγραφή θα ήταν ο χαρακτήρας του Joker. Ξέρετε, αυτού του χωρατατζή, αλλά παράλληλα ψυχοπαθή αντιπάλου του Batman. Αυτό ακριβώς είναι και αυτός ο δίσκος. Απο τη μια σε κάνει να πεθαίνεις στα γέλια με τους ο, τι να’ ναι στίχους και από την άλλη, τσουπ αρχίζει να παίζει ο Patton με τη φωνή του, συγγνώμη φωνάρα ήθελα να πω, και σε κάνει να θες να φωνάξεις τη μαμά σου λες και είσαι δίχρονο.

Και μιας και μίλησα για μανάδες(Χριστόφορε κάτσε ήρεμα) δείτε εδώ στίχους:

My mom is better than
Your mom and your dad too
She knows nutrition well
That’s why I’m trim & lean
Because she cooks
She cleans
She lies…she says
I’m handsome

Ναι, τόσο καμμένοι είναι.

Βέβαια, υπάρχει και ένα κρυφό τραγούδι που είναι ακόμα τελείοτερο και ξεκαρδιστικότερο! Το όνομα αυτού είναι Secret Song ή Sleep (Part II): Carry Stress in the Jaw.

Ο δίσκος λοιπόν, είναι εξαιρετικός, προσωπικά τον θεωρώ έναν από τους καλύτερους που έχω ακούσει ποτέ μου. Συνδυάζει τόσα πολλά διαφορετικά είδη μουσικής, που όσες φορές και να τον ακούσεις θα βρίσκεις και κάτι διαφορετικό. Οι πειραματισμοί είναι άπειροι, τόσο στη μουσική, όσο και στα φωνητικά με τον Patton να κάνει ο, τι ήχο μπορείτε να φανταστείτε. Πραγματικά εξαιρετικός.

Αφού ξεμπερδέψαμε με το Disco Volante, ας πάμε τώρα στον τρίτο και τελευταίο δίσκο τους.

California (1999)

download (1).jpg

Αν ο προηγούμενος δίσκος ήταν σκοτεινός και τρελός, τούτος εδώ είναι τρελός μεν, αλλά ηλιόλουστος σαν την California! Ο σχετικά πιο προσβάσιμος δίσκος του συγκροτήματος, απ’ όπου καλό θα ήταν να αρχίσετε αν ενδιαφέρεστε, με τα τραγούδια να έχουν πιο κλασσικές δομές. Ας πούμε πως εδώ έχουμε την κατά Mr Bungle εκδοχή της pop μουσικής. Πιασάρικη μεν, αλλά παράλληλα πειραματική. Και ναι, ο δίσκος παρ’ οτι πιο προσιτός από τους προηγούμενους, δεν χάνει τίποτα σε ποιότητα. Πάλι θα ακούσετε άπειρα είδης μουσικής να συνυπάρχουν και πάλι ο Patton θα κάνει τις δικιές του τσαχπινιές. Κλασικός Mr Bungle δίσκος δηλαδή, ή αλλιώς, άλλος ένας εξαιρετικός δίσκος από ένα εξαιρετικό συγκρότημα.

Αυτά λοιπόν για τους Mr. Bungle, ελπίζω να σας κέντρισα το ενδιαφέρον και να τους ακούσετε. Αν δεν το κάνετε εσείς θα χάσετε, αν όμως είστε από αυτούς που τελικά θα τους ακούσουν και σας αρέσουν, μπορείτε να με ευχαριστήσετε στα σχόλια απο κάτω.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s