The Girlfriend Experience

The Girlfriend Experience….ή αλλιώς η ζωή μιας συνοδού πολυτελείας.

Η σειρά αποτελείται από 13 μόνο και 20λεπτα (ευτυχώς) επεισόδια και είναι βασισμένη στην ομότιτλη ταινία του Steven Soderbergh του 2009. Αυτή τη φορά ο Steven είναι παραγωγός και βασικά είναι και ο λόγος που μας  έπεισε να τη δούμε, μετά από την εξαιρετική του δουλειά στο The Knick.

4014d5a475a666efe8680e7100f92024.jpg

Βλέπουμε λοιπόν την Christine ( Riley Keough) ως φοιτήτρια νομικής, εκπαιδευόμενη σε νομική εταιρεία και λίαν συντόμως ιερόδουλη. Εκτός από τις στιγμές που περνά με τους πελάτες της, η σειρά μας δείχνει τις προσπάθειες της να πετύχει στην καριέρα της ( τη νόμιμη, γιατί στην άλλη μια χαρά τα πάει) και λίγο αργότερα μερικές ματιές στην οικογένειά της. Εγώ προσωπικά πριν τη δω νόμιζα πως θα δούμε πόσο δύσκολο είναι να τα συνδυάσεις όλα αυτά, καθώς δεν μπορείς να βγεις και να πεις ανοιχτά “πληρώνομαι για σεξ” και τι βιώνει μια γυναίκα που, παρά τα χρήματα που κερδίζει, δεν παύει να πουλάει το κορμί της και όσο να’ναι να αντιμετωπίζεται ως σεξουαλικό αντικείμενο.

Η σειρά όμως επιλέγει να το χειριστεί διαφορετικά και να δημιουργήσει έναν χαρακτήρα ψυχρό και επιφανειακό. Το οποίο θα ήταν δεκτό και πολύ ενδιαφέρον θα έλεγα αν όντως πετύχαινε. Άλλωστε θα είχε ενδιαφέρον μια σειρά όπου μια γυναίκα επιλέγει να είναι συνοδός, χαίρεται το σεξ, βγάζει τα κέρατα της σε χρήματα και ζει τη ζωή της όπως γουστάρει. Μια δουλεία είναι και αυτή άλλωστε. But that’s not the case. Και ας δούμε γιατί.

Μπορεί η Christine να κάνει όντως όλα τα παραπάνω χωρίς ενοχές και κόμπλεξ αλλά δεν το υποστηρίζει καθόλου. Μια σειρά οφείλει να έχει ένα σωστό character developement αλλιώς δεν αξίζει το χρόνο που τρώει από τις ζωές μας. Εδώ όμως δεν βλέπουμε γιατί η Christine κάνει ότι κάνει. Δεν βλέπουμε ίχνος από την προσωπικότητα της. Όσο ψυχρή και ψεύτικη είναι με τους πελάτες της, τόσο είναι και στη ζωή της.  Εν τέλει καταλήγει μια αδιάφορη νυμφομανής, σχεδόν αντιπαθητική. Θα έλεγα και κακιά και αναποφάσιστη αφού δείχνει να νοιάζεται για τη σχολή και την πρακτική της και πιο μετά, χωρίς δεύτερη σκέψη, ξελογιάζει το αφεντικό της, τον εκβιάζει και γενικά τα κάνει σκατά παρατώντας τα πάντα. Το θέμα είναι πως τίποτα από αυτά δεν βγάζει νόημα. Δεν γίνεται να έχεις ένα σκοτεινό μυστικό και να προσπαθείς να καταστρέψεις το αφεντικό σου. Έτσι οδηγείται στην αυτοκαταστροφή και μετά κλαίγεται….και μετά απλά δεν την νοιάζει. Βασικά μας έχει μπερδέψει με το τι θέλει πια. Ακόμα και όταν η οικογένεια της υποπτεύεται ότι είναι ιερόδουλη, δεν προσπαθεί καν να τους αλλάξει γνώμη, απλά το παίζει θιγμένη. Οι προσπάθειες να δείχνει ψυχρή και τελείως τυπική με τους εραστές της ( για να φανεί ότι είναι απλά μια επιχείρηση χωρίς συναισθηματισμούς) την έκαναν απλά ψεύτικη.

Anyhoo, με κούρασε η Christine γι’αυτό θα θίξω ένα άλλο ζήτημα. Η σειρά μας παρουσιάζει κατά καιρούς ενδιαφέροντες δευτερεύοντες χαρακτήρες. Τη φίλη της που την βάζει στο κόλπα, την “νταβατζή” τους, έναν ψυχάκια πελάτη, το αφεντικό της ( αγαπητός Tom από Hoc) την αδερφή της. Και ενώ όλοι αυτοί έχουν κάτι να μας πουν, είναι το αλατοπίπερο της σειράς, και οι μόνοι που κάνουν την Christine να δείχνει κάτι που μοιάζει με συναίσθημα, απλά σβήνουν άλλοτε απότομα και άλλοτε σταδιακά, χωρίς εξήγηση φυσικά. Χαρακτήρες που θα έπρεπε λογικά να είναι οι βασικοί μας ανταγωνιστές απλά δείχνουν απειλητικοί για λίγο και μετά δεν τους ξαναβλέπουμε. Έτσι όπως παρουσιάζονται οι χαρακτήρες και τα γεγονότα δεν ήταν λίγες οι φορές που αναρωτήθηκα αν έχω πηδήξει κάποιο επεισόδιο, αν έχω χάσει κάτι και στο τέλος απλά κουράστηκα.

Άντε ας πω και τα καλά τώρα. Σκηνοθετικά και αισθητικά είναι εντάξει. Νομίζω. Οι περισσότερες σειρές τώρα πια είναι καλογυρισμένες οπότε το GE δεν πρωτοτύπησε. Και αν ψήνεστε να το δείτε μόνο και μόνο για τη συμβολή του Soderbergh, το μόνο που θα βρείτε είναι η ηλεκτρονική μουσική σε κάποια σημεία, η οποία φυσικά δεν κάνει την ίδια αίσθηση που έκανε στο The Knick.

Πιστεύω πως η σειρά είχε πολλές προοπτικές αλλά χάθηκε στο ανολοκλήρωτο σενάριο και τις ψεύτικες/ψυχρές ερμηνείες. Κρίμα.

1024x1024.jpg

Αν ψάχνετε κάτι για να περάσει χαλαρά η ώρα, ένα ημι-δραματικό soft porn, δείτε το. 4 ωρίτσες είναι. Αν πάλι θέλετε κάτι που θα σας ενθουσιάσει, βρείτε κάτι άλλο.

 

2,5/5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s