Music meets Cinema: Lazarus- David Bowie

Φανταστείτε πως κάποιος είναι έτοιμος να πεθάνει. Ή μάλλον ότι ξέρει πως θα πεθάνει σε λίγο καιρό. Τι λέτε πως θα έκανε; Ίσως να στεναχωριόταν, ίσως να σκεφτόταν τι έχει καταφέρει στη ζωή του, ίσως να ήθελε να γλεντήσει δίχως αύριο, βρε αδερφέ. Αυτά θα έκανε ένας απλός άνθρωπος, αλλά όχι ο David Bowie, καθώς, σε αντίθεση με όσους το βλέπουν ως το τέλος, εκείνος το είδε ως μια ευκαιρία να μας παρουσιάσει μια Performance Art. Έτσι, έγραψε μουσική και στίχους που είναι ξεκάθαρες αναφορές στο θάνατό του. Δεν με πιστεύετε;

Look up here, I’m in heaven

I’ve got scars that can’t be seen

I’ve got drama, can’t be stolen

Everybody knows me now

Προφανώς τους στίχους δεν τους έβγαλα από το μυαλό μου, αλλά είναι στίχοι που γράφτηκαν από τον Βowie γνωρίζοντας πως πρόκειται να πεθάνει σύντομα. Αρκετά ανατριχιαστικό μπορώ να πω, αλλά και παράλληλα είναι άξιο θαυμασμού το γεγονός ότι ένας άνθρωπος στάθηκε ψύχραιμα απέναντι στο τέλος του και δημιούργησε Τέχνη. Προσέξτε, δεν είπα μουσική, είπα Τέχνη, γιατί δεν σταμάτησε μόνο στη μουσική, αλλά έβγαλε και δύο music videos τα οποία είναι ευθεία αναφορά στο μέλλον του. Ειδικά το Lazarus, το οποίο μπορείτε να δείτε στο τέλος του άρθρου, για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Το video ξεκινάει δείχνοντας μας μια ντουλάπα (μήπως συμβολίζει την πόρτα προς μια άλλη διάσταση;) και ύστερα, γύρω στο εικοστό δευτερολέπτο αρχίζει να μας δείχνει τον Bowie. Σιγά τα αυγά θα μου πείτε.

Τον δείχνει έτσι.

Screenshot (28).png

Ναι, σε νεκροκρέβατο. Χωρίς πλάκα. Σκεφτείτε πόσο δύνατη είναι αυτή η εικόνα τώρα που γνωρίζουμε τι του συνέβη. Βέβαια, δεν σταματάει εκεί. Προς το τέλος του video ο Bowie μπαίνει μέσα στην ντουλάπα που λέγαμε νωρίτερα, κλείνοντας σιγά σιγά την πόρτα, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως έναν συμβολισμός για το θάνατό του.

Και μαζί με το συμβολισμό, η τρίχα κάγκελο από την ανατριχίλα.

Κάτι τελευταίο τώρα. Kατά τη διάρκεια του video ο Bowie εμφανίζεται έτσι:

lazarus2.png

Σταθείτε για μια στιγμή στη στολή του. Δεν σας θυμίζει κάτι; Mισό λέπτο, ρίξτε μια ματιά εδω..

bowiecaballah.png

Η συγκεκριμένη φωτογράφια ανήκει στο εξώφυλλο του δίσκου του, Station to Station.

Δείτε άλλη μια φωτογραφία τώρα.

lazarus4

Βλέπετε αυτή τη νεκροκεφαλή στο βάθος; Η ίδια εμφανίζεται και στο music video του Blackstar μέσα σε μια στολή αστροναύτη, κάτι που φέρνει στο μυαλό τον Major Tom.

Aυτό που θέλω να πω είναι πως αυτός ο δίσκος του Bowie μαζί με τα δυο music videos είναι πολύ σημαντικά, γιατί εκτός του ότι μετέτρεψαν το θάνατό του σε Τέχνη, έκλεισαν και την καλλιτεχνική πορεία του. Ουσιαστικά δηλαδή, έδωσε τέλος τόσο στον άνθρωπο Bowie, αλλά και σ’ όλες τις καλλιτεχνικές περσόνες που υιοθέτησε κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Αξιοποίησε δύο τέχνες στις οποίες άφησε το στίγμα του παλιότερα, τη μουσική και τον κινηματογράφο, για να μας παραδώσει κάτι πολύ μεγαλύτερο, κάτι πολύ σπουδαιότερο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Με την τελευταία του δουλειά, ώθησε τη σχέση ζωής-τέχνης στα άκρα.

Ίσως ο καλύτερος και πιο ξεχωριστός τρόπος για να μας πει το δικό του αντίο ένας καλλιτέχνης που πάντα χαρακτηριζόταν από το πρωτοποριακό του όραμα.

 

 

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s