Comic: Ερωτόκριτος

Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή κόμικ στη χώρα μας έχει πάρει τα πάνω της με αρκετές δουλειές να ξεχωρίζουν. Logicomic, Δημοκρατία, Αδάμαστος και τώρα μπορούμε να προσθέσουμε στη λίστα και τον.. Ερωτόκριτο!

Erwtokritos_sample.jpg

Κι όμως, υπάρχουν κάποιοι “αθεόφοβοι”, οι οποίοι τόλμησαν να μεταφέρουν το πασίγνωστο πλέον ποίημα σε graphic novel και το αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό.Η ιστόρια σε γενικές γραμμές έχει να κάνει μ’έναν ιππότη, τον Ερωτόκριτο, ο οποίος ερωτεύεται την κόρη του βασιλιά, την Αρετούσα. Τα συναισθήματα είναι αμοιβαία, αλλά όπως κάθε παρόμοια ιστορία που σέβεται τον εαυτό της ο έρωτάς τους θα περάσει από σαράντα κύματα και εμείς είμαστε εκεί να παρακολουθήσουμε την κατάληξη της ιστορίας.

Για όσους η ιστορία είναι γνωστή, οι όποιες ανατροπές δεν θα τους κάνουν εντύπωση, οι υπόλοιποι όμως θα συναντήσουν αρκετά πραγματάκια που δεν περιμένουν, αν και σε γενικές γραμμές υπάρχουν τα γνωστά κλισέ των ρομαντικών ιστοριών. Από εκεί και πέρα, ένα πρόβλημα που εντόπισα είναι η βιασύνη με την οποία εκτυλίχθηκε η ιστορία. Πιστεύω πως αν τα πράγματα κυλούσαν λίγο πιο αργά θα δινόταν μεγαλύτερη σημασία σε γεγονότα που τώρα παρουσιάστηκαν βιαστηκά ή θα μπορούσε να δωθεί βάθος σε κάποιους χαρακτήρες, όπως του Βασιλιά. Βέβαια, για όλα αυτά που ανέφερα δεν ξέρω αν φταίνει οι συγγραφείς του κόμικ ή το αρχικό υλικό.

Αυτό όμως που βρήκα ενδιαφέρον, είναι η αντιμετώπιση των γυναικών, και συγκεκριμένα της Αρετούσας, η οποία φαίνεται να έχει πλήρη έλεγχο της ζωής της. Σιγά τα αυγά θα μου πείτε, αλλά σκεφτείτε πότε γράφτηκε η ιστορία, και πως αντιμετωπιζόταν η γυναίκα τότε. Οπότε, η μέτρια κατά τα άλλα ιστορία παίρνει κάποιους πόντους για την “επαναστατικότητά” της.

Το άλλο πολύ δυνατό στοιχείο του κόμικ είναι το σκίτσο, καθώς ο σχεδιαστής  Γιώργος Γούσης συνδύασε αρκετά διαφορετικά σχεδιαστικά στυλ, παραδίδοντάς μας ένα αρκετά μοντέρνο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, οι φιγούρες των ανθρώπων είναι επηρρεασμένες από τις αρχαιοελληνικές αγγειογραφίες, οι μονομαχίες από αντίστοιχες σκηνές της Αναγέννησης, και το χρώμα του background, το οποίο συνήθως αποτελείται από έντονα χρώματα, θυμίζει αρκετά pop-art, δίνοντας την αίσθηση παραμυθιού.

Προσωπικά βρήκα καλή ιδέα και την ενσωμάτωση αυτούσιων ιαμβικών δεκαπεντασύλλαβων στίχων από το αρχικό υλικό, κάτι που με έκανε να σιγοτραγουδάω τους στίχους κάθε φορά.

Extra πόντους παίρνει και η έκδοση, η οποία είναι αρκετά προσεγμένη και θα κερδίσει όσους δίνουν σημασία σε αυτές τις, μικρές (;) λεπτομέρειες.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, είναι μια δουλειά, η οποία αξίζει να διαβαστεί, είτε σας αρέσει ο Ερωτόκριτος, είτε δεν έχετε και τόσο στενή επαφή μαζί του.

3/4

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s