Κριτική: Westworld(1973)

Με αφορμή το trailer της πολυαναμενόμενης σειράς του HBO, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ, καθήσαμε και είδαμε την original ταινία του ’73, στην οποία και θα βασιστεί η σειρά.

Πριν πάμε στα της ταινίας να πούμε πως στη σειρά πρωταγωνιστεί ο Hopkins και την παραγωγή εκτός του J.J.Abrams που χεστήκαμε κιόλας, καθώς όπου γάμος και σειρά ο J.J πρώτος, την έχει αναλάβει επίσης και ο Jonathan Nolan, αδερφός του Christopher και ο άνθρωπος που τον βοηθάει σεναριακά στις ταινίες του, οπότε ελπίζω πως το αποτέλεσμα θα είναι το λιγότερο πολύ καλό.

H ταινία τώρα, σε σκηνοθεσία του Michael Crichton και με πρωταγωνιστές τους James Brolin, Richard Benjamin και Yul Brynner μας περιγράφει έναν κόσμο που η τελευταία μόδα στις διακοπές είναι τα θεματικά πάρκα της εταιρίας Delos. Αυτά τα πάρκα προσφέρουν μια πολύ ρεαλιστική απεικόνιση του μεσαίωνα(Medieval World), της ρωμαικής εποχής(Roman World) και της εποχής των cowboy(Westworld), όπου τα ρομπότ λειτουργούν ως δούλοι των φιλοξενούμενων. Εμείς παρακολουθούμε δυο κολλητούς που θα πάνε στο Westworld για λίγες μέρες χαλάρωσης. Τελικά, τα πράγματα δεν θα πάνε όπως θα ήθελαν όλοι, γιατί τα ρομπότ γίνονται κάπως περίεργα με αποτέλεσμα να γίνει ο κακός χαμός.

Η ιδέα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και ίσως σε κάποιους να θυμίσει το Jurassic Park και όχι άδικα, αφού ο Chrichton δημιούργησε και τα δυο. Από εκεί και πέρα, αν και η προσέγγιση “μηχανή εναντίον ανθρώπου” έχει καταντήσει κλισέ πλεόν, φαντάζομαι δεν ίσχυε το ίδιο για τότε. Εκτός αυτού όμως, ο συνδυασμός sci-fi και western πάντα θα έχει ενδιαφέρον. Προσωπικά πιστεύω πως θα έπρεπε να δοθεί λίγη περισσότερη έμφαση στη σχέση ανθρώπων ρομπότ, καθώς νομίζω πως δεν το εκμεταλλεύτηκαν στο 100% των δυναντοτήτων τους. Όπως και να έχει όμως, αν ψάχνετε κάτι πρωτότυπο η ταινία θα σας ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό. Σκηνοθετικά τα πράγματα είναι αρκετά ικανοποιητικά, αν και εντόπισα κάποια προβληματάκια κυρίως στη σχέση εικόνας και ήχου. Ας πούμε μπορεί να έπαιζε μια πολύ γρήγορη μουσική και τα πλάνα να άλλαζαν πάρα πολύ αργά κάτι που προσωπικά μου κακοφάνηκε. Οι ερμηνείες τώρα δεν με ενθουσίασαν, αν και o Yul Brynner στο ρόλο του ρομπότ είναι ικανοποιητικότατος.

Συνοψίζοντας λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μια αρκετά ενδιαφέρουσα ταινία, η οποία αν και παλιά έχει γεράσει ικανοποιητικότατα. Ίσως, θα έπρεπε να θίξει κάποια πραγματάκια περισσότερο ή κάπως διαφορετικά, αλλά δεν παύει, ακόμα και έτσι, να προσφέρει τροφή για σκέψη.

 

3.5/5*

 

Advertisements

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s