Haters Gonna Hate: Lord of the Rings Trilogy

Όποια πέτρα και αν σηκώσεις, όποια λίστα με τις καλύτερες τριλογίες και αν διαβάσεις πάντα θα βρίσκεις σε πολύ υψηλές θέσεις την τριλογία του Άρχοντα. Μια τριλογία που προτάθηκε για 30 Oscar, εκ των οποίων κέρδισε τα 17 και έγινε παγκόσμια εμπορική επιτυχία. Θεωρητικά λοιπόν μιλάμε για μια τέλεια τριλογία.

Θεωρητικά ναι, πρακτικά όμως απέχει αρκετά από την τελειότητα. Για να το ξεκαθαρίσουμε εξ’ αρχής, προσωπικά η βαθμολογία που θα έδινα στην τριλογία συνολικά, και όχι στις επιμέρους ταινίες, είναι 3 αστεράκια. Απλώς το αναφέρω, για να ξεκαθαρίσω πως προφανώς δεν την θεωρώ κακή τριλογία, απλώς για εμένα τουλάχιστον δεν είναι κάτι τρομερό.

Και εξηγούμαι.

Ας ξεκινήσουμε από τις ερμηνείες. Ναι μεν ήταν όλες ικανοποιητικές, αλλά από την άλλη δεν υπήρχε και κάποιος ρόλος ο οποίος απαιτούσε κάτι παραπάνω. Μάλιστα, υπήρχαν χαρακτήρες, όπως π.χ ο Legolas, οι οποίοι οριακά δεν απαιτούσαν ερμηνείες και αρκετές φορές οι εκφράσεις των πρωταγωνιστών ήταν τουλάχιστον αμήχανες, όπως για παράδειγμα η σκηνή όπου όλοι πάνε και χαιρετάνε τον Frodo στο τέλος της τριλογίας και αρχίζουν να χαζογελάνε. Αυτό που θέλω να πω είναι πως αφού δεν υπήρχαν απαιτητικοί ρόλοι, ο βαθμός δυσκολίας των ερμηνειών είναι χαμηλός, άρα δεν μπορώ να τις θεωρήσω κάτι ιδιαίτερο. Προσωπικά, δεν μπορώ να θεωρήσω το ίδιο καλή μια πειστική ερμηνεία ενός απλοικού ρόλου με την πειστική ερμηνεία ενός απαιτητικού ρόλου.

A, ξέχασα πως υπάρχει και το Gollum. Υπάρχει λοιπόν και μια ερμηνεία, ανάμεσα στις δεκάδες της ταινίας που άξιζε κάτι παραπάνω.

Σκηνοθετικά τώρα είναι η αλήθεια πως σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει κάποιο συγκλονιστικό πρόβλημα, ίσα ίσα θα έλεγα. Η σκηνοθεσία καταφέρνει να σου μεταφέρει το επικό αίσθημα που απαιτείται, αναδεικνύει τα τοπία της Νέας Ζηλανδίας και το γεγονός ότι χρησιμοποιεί αρκετά πρακτικα εφέ, μόνο υπέρ της είναι. Από την άλλη όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς πόσο αργά γίνονται τα πάντα. Δεν είναι ανάγκη να βλέπουμε κάθε βήμα που έκαναν σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους οι πρωταγωνιστές, ούτε να να δούμε κάθε βουνοκορφή που πέρασαν. Το ίδιο ισχύει και για τις μάχες, οι οποίες ναι μεν είναι εντυπωσιακές, αλλά κρατάνε άπειρες ώρες.

images

Επ γεια σου Peter, φάε το καροτάκι σου και έλα να σου πω κάτι.

Έτοιμος; Ωραία. Για ρίξε μια ματιά εδώ:

“Montage (/mɒnˈtɑːʒ/) is a technique in film editing in which a series of short shots are edited into a sequence to condense space, time, and information.”

Εντάξει αγορίνα μου; Το κατάλαβες; Μπορείς να σκιπάρεις μερικές σκηνές. Παρακαλώ.

Και πάμε τώρα στο σενάριο. Οι περισσότεροι γνωρίζετε φαντάζομαι την σεναριακή τρύπα με τους αετούς. Θεωρητικά λοιπόν ο Φρόντο θα μπορούσε να πάρει αετούς-Fly you fools!- και τσουπ θα έκανε τη δουλειά του στη μισή διάρκεια της πρώτης ταινίας. Από εκεί και πέρα όμως το σενάριο έχει και άλλα θεματάκια. Έχουμε να κάνουμε με μια τέρμα παιδική ιστορία, όπου οι καλοί είναι ξεκάθαρα καλοί και οι κακοί είναι ξεκάθαρα κακοί. Όταν ένας ήρωας συμπεριφέρεται κάπως περίεργα, προφανώς δεν θα φταίει εκείνος, αλλά το διαβολικό δαχτυλίδι. Μια ιστορία λοιπόν, που θα μπορούσε να έχει πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης καταλήγει ένα απλοικό παραμυθάκι.

Αν εξαιρέσει λοιπόν κανείς τη σκηνοθεσία που είναι αρκετά καλή και την εξαιρετική μουσική, η ταινία δεν έχει τρομερές ερμηνείες, αλλά το κυριότερο υπολείπεται σε σενάριο.

Βέβαια, αν ισχύουν όλα αυτά που λέω, σε τι οφείλεται η τεράστια επιτυχία της τριλογίας;

Αρχικά στο οτι υπήρχε ένα ισχυρό fanbase χάρη στα βιβλία. Αυτοί οι άνθρωποι είδαν να μεταφέρεται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο κάτι που αγαπούσαν πάρα πολύ, άρα και για συναισθηματικούς και μόνο λόγους θα υποστήριζαν την ταινία. Εκτός από αυτό όμως, είναι η πρώτη ταινία του είδους της επικής φαντασίας- ή τουλάχιστον η πρώτη άξια αναφοράς- οπότε λογικό είναι να έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον. Εξάλλου τόσα χρόνια μετά, το πιο κοντινό που μπορώ να σκεφτώ στον Άρχοντα είναι το Warcraft, o Αδάμαστος: Τα χρονικά του Δρακοφοίνικα και το GoT, το οποίο πρακτικά δεν έχει καμιά σχέση. Θέλω να πιστεύω πως στο μέλλον θα ξεπηδήσουν και άλλες παρόμοιες ταινίες, οι οποίες θα διαθέτουν εξαιρετικές ερμηνείες και ένα δυνατό σενάριο.

Και σας ρωτάω εγώ τώρα. Αν αύριο μεθαύριο βγει μια παρόμοια ταινία, η οποία έχει όλα όσα λείπουν από τον Άρχοντα, πόσα Oscars και πόση βαθμολογία θα πρέπει να πάρει αν ο Άρχοντας έχει ήδη 17 Oscars και 9/10 στο IMDB;

Ήταν ο Άρχοντας κάτι καινούριο για την εποχή του; Σαφώς. Και γι’ αυτό το λόγο έχει το σεβασμό μου, αλλά όχι και την υψηλή βαθμολογία μου.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s