Zack Snyder’s Sucker Punch

Με αφορμή την κυκλοφορία του Ultimate Cut του BvS, αποφάσισα να δω κάποιες από τις ταινίες του Zack Snyder-και συγκεκριμένα τα director’s cut αυτών-καθώς αυτές οι εκδοχές παίρνουν καλύτερες κριτικές από τις αντίστοιχες θεατρικές των ταινιών του. Πραγματικά αναρωτιέμαι γιατί δεν τα βγάζει όπως θέλει από την αρχή, αλλά προφανώς δεν πρόκειται να πάρω απάντηση.

Σκοπός αυτής της σειράς άρθρων είναι να δούμε αν τελικά ο Zack είναι ατάλαντος ή                 απλώς.. παρεξηγημένος. Πρώτη ταινία για την οποία θα μιλήσουμε είναι το Sucker Punch (2011), την οποία όχι μόνο σκηνοθέτησε, αλλά έγραψε και το σενάριο. Θεωρητικά λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μια ταινία που είναι ακριβώς αυτό που ήθελε να μας δείξει, χωρίς κάποιο στούντιο να τον κατευθύνει.

Η ιστορία της ταινίας λοιπόν μας μιλάει για μια κοπέλα, την οποία βάζουν σε ένα ψυχιατρείο και εκείνη με τη βοήθεια της φαντασίας της προσπαθεί να ελευθερωθεί. Αν υποθέσουμε πως το ψυχιατρείο είναι η πραγματικότητα, με τη φαντασία της δημιουργεί άλλον έναν κόσμο, στον οποίον εκείνη μαζί με τις άλλες κοπέλες του ψυχιατρείου δουλεύουν σε ένα μπουρδέλο, όπου τις βάζουν να χορεύουν μπροστά σε άντρες και εκείνοι επιλέγουν αργότερα ποια θα βάλουν στο κρεβάτι τους. Η πρωταγωνίστρια μας όμως, κάθε φορά που χορεύει δημιουργεί και έναν άλλον φανταστικό κόσμο, στον οποίον πολεμάει από ναζί μέχρι ρομπότ.

Ουσιαστικά έχουμε έναν φανταστικό κόσμο μέσα σε έναν άλλον φανταστικό κόσμο. Κάτι σαν το Inception δηλαδή.

Θα ξεκινήσω από τα αρνητικά της ταινίας, τα οποία για εμένα είναι οι ερμηνείες και το μπουκωμένο από CGI μέρος των μονομαχιών. Όσον αφορά τις ερμηνείες να πούμε πως γενικά δεν είναι τόσο κακές, απλώς η πρωταγωνίστρια κυρίως φαίνεται πως δεν κατέχει το άθλημα. Οι υπόλοιποι, με μπροστάρη τον Oscar Isaac δίνουν από καλές μέχρι αρκετά καλές ερμηνείες.

Ας πάμε στο CGI τώρα. Ξέρω πως όταν πάω να δω μια ταινία του Snyder θα έχει αυτό το πρόβλημα, θα είναι γεμάτη από ψηφιακά εφέ. Μερικές φορές δεν με ενοχλεί-όταν χρησιμοποιείται με μέτρο δίνει και ένα στυλ στις ταινίες του-αλλά όταν αφήνει τον εαυτό του ελεύθερο είναι σα να παίζεις video games. Έτσι λοιπόν, θεωρώ πως οι σκηνές μάχης είναι και οι πιο βαρετές, γιατί ενώ στην αρχή σε εντυπωσιάζουν καταλήγουν να τραβάνε άπειρη ώρα μόνο και μόνο, επειδή ο Snyder θέλει να παίξει με τα εφε.

download

Τα θετικά τώρα τις ταινίας είναι πολλά και νομίζω πως υπερισχύουν των αρνητικών. Ας τα δούμε ένα ένα. O Snyder είναι ένας σκηνοθέτης που όταν θέλει πραγματικά μπορεί να σου πει μια ιστορία χωρίς να χρειαστεί να ξεστομίσει ούτε μια λέξη. Αυτό είναι η ουσία του κινηματογράφου και ο Snyder άλλωτε το θυμάται, άλλωτε το ξεχνάει. Όταν συμβαίνει το πρώτο, μας παραδίδει αριστουργηματικές σκηνές, όπως η εισαγωγική της ταινίας ή το μονόπλανο με τη μονομαχία ενάντια στα ρομπότ. Επίσης, δημιουργεί μια εξαιρετική ατμόσφαιρα με το μεν ψυχιατρείο να είναι όσο ατμοσφαιρικό πρέπει και το δε μπουρδέλο όσο φανταχτερό απαιτεί η λειτουργία του.

Εξίσου, πετυχημένο είναι και το soundtrack, το οποίο είναι επανεκτελέσεις γνωστών τραγουδιών, οι οποίες όμως ταιριάζουν απόλυτα στο κλίμα και το ύφος της ταινίας.

Το μεγαλύτερο ατού της ταινίας όμως είναι το πολυεπίπεδο και ανα σημεία ανατρεπτικό σενάριο της. Ξεκινώντας από τις ανατροπές να πούμε πως υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει στην ταινία. Αυτό όμως που με συγκλόνισε-καθώς δεν περίμενα κάτι ιδιαίτερο από την ταινία-είναι το φεμινιστικό σενάριο της.

Ας το δούμε όμως αυτό το κομμάτι με λίγη περισσότερη λεπτομέρεια.

Η πρωταγωνίστρια είναι κάπως έτσι:

Sucker_Punch_image-24.jpg

Σας θυμίζει κάτι; Μήπως μοιάζει με την ανδρική φαντασίωση της sexy μαθητριούλας; Ναι είναι η απάντηση και αυτός ήταν ο σκοπός του Snyder. Να χρησιμοποιήσει τα στερότυπα για να τα ειρωνευτεί και όχι για να τα υποστηρίξει.

Το μπουρδέλο το οποίο φαντάζεται η πρωταγωνίστρια, η Babydoll, είναι ένα μέρος στο οποίο οι γυναίκες αντιμετωπίζονται σαν σεξουαλικά αντικείμενα. Και ποιος είναι ο σκοπός της Babydoll και των υπόλοιπων κοριτσιών; Να ελευθερωθούν. Νομίζω δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ξεκάθαρος ο συμβολισμός.  Γενικά στην ταινία υπάρχουν αρκετές στιγμές που γίνεται ξεκάθαρο αυτό που θέλει να περάσει, χωρίς όμως να γίνεται κουραστική.

Συνοψίζοντας, έχουμε να κάνουμε με μια ταινία γεμάτη υπερβολές, κυρίως στις σκηνές μάχης, αλλά στο όχι και πολύ βάθος της είναι μια φεμινιστική ταινία. Πιστεύω λοιπόν, πως είναι μια ταινία που απευθύνεται σε όλους. Θες δράση; Η ταινία είναι για εσένα. Θες τροφή για σκέψη; Η ταινία είναι και για εσένα. Και μπορεί ο Zack να έχει κατηγορηθεί πως δίνει έμφαση στην εικόνα εις βάρος της ουσίας, αλλά αυτό δεν ισχύει για αυτήν την ταινία.

3+/5

 

 

Advertisements

One thought on “Zack Snyder’s Sucker Punch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s