Zack Snyder’s Batman V Superman

Επιτέλους ήρθε η μεγάλη στιγμή που κυκλοφόρησε το ultimate cut της πιο χαντακωμένης ταινίας του 2016. Και ναι για εμένα ήταν μια από τις πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες, καθώς ήμουν σίγουρος πως η εκδοχή με τις παραπάνω σκηνές θα είναι βελτιωμένη σε σχέση με την θεατρική εκδοχή της ταινίας. Ευτυχώς δεν έπεσα έξω. Ποιά η διαφορά όμως αυτής της εκδοχής με εκείνης που είδαμε στις αίθουσες; Άξιζε η αναμονή και μια ολοκαίνουρια κριτική; H απάντηση είναι ΝΑΙ. Ο κυριότερος λόγος είναι επειδή μετά την προβολή του Civil War άρχισα να εκτιμώ περισσότερο την προσέγγιση του Snyder, για την οποία θα μιλήσουμε σε λιγάκι, οπότε ήθελα να πω κάποια πραγματάκια που εκτίμησα αργότερα. Επίσης, η ταινία βελτιώθηκε αισθητά, οπότε ναι, έπρεπε να υπάρχει και άλλη κριτική.

Αρχικά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το κυριότερο πρόβλημα της ταινίας ήταν η ροή της. Δεν ήταν λίγες οι σκηνές, όπου απλώς πηγαίναμε από το ένα μέρος στο άλλος δίχως να ξέρουμε το τι, πως και γιατί. Αυτό λύνεται σε τεράστιο βαθμό στο Ultimate Cut. Το σχέδιο του Λεξ γίνεται πιο κατανοητό και η έρευνα της Λόις και του Κλαρκ για τη σφαίρα και τον Batman αντίστοιχα έχουν περισσότερο screen time. Τι δεν βελτιώνεται; Kάποιες σεναριακές ατασθαλίες. Ναι Μάρθα για εσένα μιλάω. Και για άλλες, αλλά εσύ Μάρθα δεν ξεχνιέσαι εύκολα… Από εκεί και πέρα σε όσους δεν άρεσε η σκοτεινή προσέγγιση των χαρακτήρων δεν θα αλλάξει κάτι. Προσωπικά, έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος και έχοντας παρακολουθήσει το Watchmen πρόσφατα, μπορώ να πω πως οι επιρροές είναι εμφανέστατες ως προς τους χαρακτήρες. Έχουμε έναν απαθή Superman, ακριβώς όπως ο Dr Manhattan και έναν υπερβίαιο, κυνικό και απόλυτο στις απόψεις του Batman, όπως ο Rorsach. Eπίσης, η ταινία θίγει παρόμοιες θεματικές, όπως το αν χρειαζόμαστε τους ήρωες, αλλά συνεχίζει και τη θεματική της άτυπης τριλογίας του Snyder. Έτσι, η γέννηση του Man of Steel, δίνει τη θέση της στο θάνατο με την ταινία να αρχίζει και να τελειώνει με ανθρώπινες απώλειες, οι οποίες τελικά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του Bruce Wayne.

Image result for batman v superman funeral

Στην προηγούμενη κριτική είπα πως δεν ένιωσα απειλή από τον Superman, αλλά νομίζω πως δεν ήταν αυτός ο σκοπός της ταινίας. Έτσι όπως το βλέπω τώρα τουλάχιστον και δεδομένου οτι ο Sups παρουσιάζεται σαν θεός, το νόημα ήταν να φανεί πως ένας θεός δεν έχει λόγο να βοηθάει τους ανθρώπους, εκτός και αν έχει κάτι να τον συνδέει με αυτού(Lois και Μartha στη συγκεκριμένη περίτπωση). Αυτή η προσέγγιση μου φαίνεται άπειρα ενδιαφέρουσα και την προτιμώ από το να βλέπαμε έναν Superman που σώζει ανθρώπους, επειδή είναι πολύ καλούλης και γούτσου εκ γενετής. (Οπότε ένας λόγος που υπάρχει αυτή η κριτική είναι για να διορθωθεί αυτό το λάθος.) Παρ’ όλα αυτά, η οπτική του Superman σε καμιά περίπτωση δεν κυριαρχεί. Αυτό που ενδιαφέρει τον Snyder είναι να παρουσιάσει τις αντικρουόμενες αντιδράσεις της κοινωνίας. Φόβος, μίσος, αλλά και θαυμασμός μαζί με ελπίδα είναι τα συναισθήματα που νιώθει ο κόσμος απέναντι σε ένα παντοδύναμο ον. Συναισθήματα που εκφράζονται στο πρόσωπο του Bruce Wayne, άρα και τον Batman, και αναδεικνύουν τους λόγους που τον κάνουν ήρωα. Όλοι μας θα φοβηθούμε τον ξένο, είτε είναι ο Superman, είτε ο μετανάστης που μένει στο υπόγειο, αλλά ο ήρωας θα καταφέρει να ξεπεράσει τα αρνητικά του συναισθήματα και να αποδεχτεί το λάθος του, όταν συνειδητοποιήσει πως έχουμε περισσότερα κοινά παρά διαφορές. Υπό αυτό το πρίσμα, η σκηνή με τη Μάρθα συνεχίζει να είναι γελοία, αλλά βγάζει πολύ περισσότερο νόημα.

Related image

Με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο η ταινία καταφέρνει να πιάσει τον σφιγμό της Αμερικάνικης κοινωνίας παρουσιάζοντας μια κοινωνία σε αποσύνθεση με την εκλογή Trump να αποδεικνύει πως ο γεμάτος μίσος κόσμος του BvS είναι πολύ πιο κοντά στον δικό μας απ’ ότι περιμέναμε.

Όλα τα παραπάνω δίνουν την εικόνα μιας ταινίας, η οποία περισσότερο μοιάζει με ιστορία ενός εναλλακτικού σύμπαντος παρά με εκείνη την ταινία η οποία πρέπει να μας εισάγει σε ένα mainstream κινηματογραφικό σύμπαν. Μπορεί ακόμα και τώρα να έχει αρκετά προβλήματα, κυρίως σεναριακά, αλλά αυτό δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο το καλλιτεχνικό της θράσος, το οποίο χρειαζόμαστε από ταινίες τέτοιου μεγέθους για να θυμόμαστε που και που πως και ο mainstream κινηματογράφος δεν ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος, αλλά και για την τέχνη του σινεμά.

Y.Γ. Μπορεί το Ultimate Cut να θεωρείται R-Rated, αλλά αυτό συμβαίνει, επειδή βλέπουμε το κωλαράκι του Affleck και για κανα δυο βρισιές. Οπότε μην περιμένετε τίποτα τρομερό.

3.5-/5

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s