Zack Snyder’s Batman V Superman

Επιτέλους ήρθε η μεγάλη στιγμή που κυκλοφόρησε το ultimate cut της πιο χαντακωμένης ταινίας του 2016. Και ναι για εμένα ήταν μια από τις πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες, καθώς ήμουν σίγουρος πως η εκδοχή με τις παραπάνω σκηνές θα είναι βελτιωμένη σε σχέση με την θεατρική εκδοχή της ταινίας. Ευτυχώς δεν έπεσα έξω.

Ποιά η διαφορά όμως αυτής της εκδοχής με εκείνης που είδαμε στις αίθουσες; Άξιζε η αναμονή και μια ολοκαίνουρια κριτική; H απάντηση είναι ΝΑΙ. Ο κυριότερος λόγος είναι επειδή μετά την προβολή του Civil War άρχισα να εκτιμώ περισσότερο την προσέγγιση του Snyder, για την οποία θα μιλήσουμε σε λιγάκι, οπότε ήθελα να πω κάποια πραγματάκια που εκτίμησα αργότερα. Επίσης, η ταινία βελτιώθηκε αισθητά, οπότε ναι, έπρεπε να υπάρχει και άλλη κριτική.

Αρχικά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το κυριότερο πρόβλημα της ταινίας ήταν η ροή της. Δεν ήταν λίγες οι σκηνές, όπου απλώς πηγαίναμε από το ένα μέρος στο άλλος δίχως να ξέρουμε το τι, πως και γιατί. Αυτό λύνεται σε τεράστιο βαθμό στο Ultimate Cut. Το σχέδιο του Λεξ γίνεται πιο κατανοητό και η έρευνα της Λόις και του Κλαρκ για τη σφαίρα και τον Batman αντίστοιχα έχουν περισσότερο screen time. Τι δεν βελτιώνεται; Kάποιες σεναριακές ατασθαλίες. Ναι Μάρθα για εσένα μιλάω. Και για άλλες, αλλά εσύ Μάρθα δεν ξεχνιέσαι εύκολα…

Από εκεί και πέρα σε όσους δεν άρεσε  σκοτεινή προσέγγιση των χαρακτήρων δεν θα αλλάξει κάτι. Προσωπικά, έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος και έχοντας παρακολουθήσει το Watchmen πρόσφατα, μπορώ να πω πως οι επιρροές είναι εμφανέστατες ως προς τους χαρακτήρες. Έχουμε έναν απαθή Superman, ακριβώς όπως ο Dr Manhattan και έναν υπερβίαιο, κυνικό Batman όπως ο Rorsach. Eπίσης η ταινία θίγει και παρόμοιες θεματικές, όπως το αν χρειαζόμαστε τους ήρωες.

Για να μη βγει ακόμα μεγαλύτερο το άρθρο, σας παραθέτω εδώ ένα άρθρο που παρουσιάζει αυτές τις ομοιότητες των δυο ταινιών.

Γι’ αυτό θεωρώ το BvS πολύ σημαντικό. Γιατί μπορεί το Watchmen να αποδόμησε τους υπερήρωες, αλλά το έκανε σε άγνωστους μέχρι τότε ήρωες και ως κάποιο βαθμό με μορφή σάτιρας. Το BvS όμως κάνει το ίδιο πράγμα-όχι τόσο καλά βέβαια- σε φιγούρες που έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ποπ κουλτούρα, οπότε για εμένα είναι μια πολύ τολμηρή ταινία.

Και ναι, στην προηγούμενη κριτική είπα πως δεν ένιωσα απειλή από τον Superman, αλλά νομίζω πως δεν ήταν αυτός ο σκοπός της ταινίας. Έτσι όπως το βλέπω τώρα τουλάχιστον και δεδομένου οτι ο Sups παρουασιάζεται σαν θεός, το νόημα ήταν να φανεί πως ένας θεός δεν έχει λόγο να βοηθάει τους ανθρώπους, εκτός και αν έχει κάτι να τον συνδέει με αυτούς. Αυτή η προσέγγιση μου φαίνεται άπειρα ενδιαφέρουσα και την προτιμώ από το να βλέπαμε έναν Superman που σώζει ανθρώπους, επειδή είναι πολύ καλούλης και γούτσου. (Οπότε ένας λόγος που υπάρχει αυτή η κριτική είναι για να διορθωθεί αυτό το λάθος.) Γουστάρω να βλέπω έναν αγανακτισμένο άνθρωπο να θέλει να τα βάλει με έναν απαθή θεό.

Στην παραπάνω αποδόμηση-κυρίως του Superman-θεωρώ πως οφείλεται η αποτυχία της ταινίας τουλάχιστον εμπορικά. Γιατί καλλιτεχνικά θέλει πολύ θράσος για να πάρεις τον εθνικό ήρωα μιας χώρας-ναι, κάτι τέτοιο είναι για τους Αμερικάνους-και να τον προσεγγίσεις με αυτόν τον τρόπο.

Δεν ξέρω αν θα διατηρηθεί αυτή η προσέγγιση και στις επόμενες ταινίες ή αν θα καταλήξουμε να βλέπουμε αντίγραφα των ταινιών της Marvel. Το σίγουρο είναι πως έχουμε μια ταινία, η οποία περισσότερο μοιάζει με ιστορία ενός alternate universe παρά με εκείνη την ταινία η οποία πρέπει να μας εισάγει στο DCEU. Μπορεί ακόμα και τώρα να έχει αρκετά προβλήματα, κυρίως σεναριακά, αλλά αυτό δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο το καλλιτεχνικό της θράσος, το οποίο χρειαζόμαστε από ταινίες τέτοιου μεγέθους για να θυμόμαστε που και που πως και ο mainstream κινηματογράφος δεν ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος, αλλά και για την τέχνη του σινεμά.

Y.Γ. Μπορεί το Ultimate Cut να θεωρείται R-Rated, αλλά αυτό συμβαίνει, επειδή βλέπουμε το κωλαράκι του Affleck και για κανα δυο βρισιές. Οπότε μην περιμένετε τίποτα τρομερό.

3.5-/5

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s