Sleepless nights: Five Nights at Freddy’s

Αν πιστεύατε ότι τα παιχνίδια δεν είναι ικανά να προκαλέσουν το αίσθημα του φόβου είστε βαθιά νυχτωμένοι (no pun intended). Όχι μόνο μπορούν, αλλά ορισμένες φορές το καταφέρνουν καλύτερα από τις αντίστοιχες ταινίες, πολύ απλά γιατί δεν βλέπεις τι συμβαίνει, το ζεις.
Απόψε λοιπόν θα μιλήσουμε για ένα φαινόμενο τρόμου, το Five Nights at Freddy’s (για συντομία FNAF).777

Τι εστί FNAF ;
Είναι ένα point-and-click παιχνίδι επιβίωσης (βασικά σειρά παιχνιδιών, καθώς δεν άργησαν να βγουν sequels). Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως το gameplay θα είναι απλό και άρα η ιστορία είναι πολύ σημαντική. Πάμε να δούμε την ιστορία σε μια απλή μορφή:
Βρισκόμαστε σε μια πιτσαρία στην οποία δουλεύουμε ως νυχτοφύλακας (μετά απο αυτή την εμπειρία ο επαγγελματικός αυτός τομέας έκλεισε οριστικά για εμένα). Το ιδιαίτερο του εστιατορίου αυτού είναι ότι χρησιμοποιεί animatronics, χαρούμενα ρομποτ με μορφές ζώων που εξυπηρετούν και διασκεδάζουν τους πελάτες. Τουλάχιστον αυτός ήταν ο ρόλος τους μέχρις ότου να αρχίσουν να υπολειτουργούν και να επιτίθενται σε κόσμο, δαγκώνοντας ένα παιδί και αφαιρώντας του σημαντικό μέρους του εγκεφάλου (you know,for kids!). Το βράδυ λοιπόν αυτά τα χαρούμενα ρομποτάκια λειτουργούν απο μόνα τους (γιατί και πως θα αποκαλυφθεί αργότερα) και εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε, βλέποντας τις κινήσεις τους μέσα απο κάμερες ασφαλείας. Κατα τη διάρκεια της νυχτάς ακούμε ηχογραφημένα μηνύματα που εξηγούν την ιστορία των animatronics, καθως και μια σειρά περίεργων γεγονότων που έχουν συμβεί (φυσικά έχουμε και δολοφονίες, τι σόι παιχνίδι τρόμου θα ήταν…)

Για την ατμόσφαιρα τι να σας πω; Μισο-σκοτεινές εικόνες, creepy μουσική και ήχοι συνθέτουν την ατμόσφαιρα τρόμου που θέλατε όταν επιλέξατε το συγκεκριμένο παιχνίδι. Οι εικόνες μπορεί να μην είναι απόλυτα ρεαλιστικές, είναι όμως σίγουρα τρομακτικές και κάνουν την δουλειά που πρέπει.

444

Τα ratings που έχει λάβει είναι απίστευτα! Ο κόσμος απλά παθιάστηκε με την συγκεκριμένη σειρά παιχνιδιών και νομίζω ότι ξέρω που οφείλεται. Σίγουρα καταφέρνει να σε τρομάξει και τα jump scares είναι παραπάνω απο επαρκή, αλλά νομίζω η επιτυχία οφείλεται στο μυστήριο που αποπνέει. Ο λόγος που ασχοληθηκα με αυτά τα παιχνίδια ήταν οι θεωρίες που έχουν κατακλύσει το youtube για τις πιθανές ερμηνείες των γεγονότων καθώς και τα animatronics καθ’αυτά. Μπορεί η ιστορία να έμοιαζε απλή αλλά πιστέψτε με, κρυβει πολλά. Θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας, εαν τολμάτε (μουαχαχα). 

Προσωπικά δεν ξέρω πως να το κρίνω. Με τρόμαξε, η ιστορία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, οι γρίφοι είχαν μια-κάποια δυσκολία (ίσως κάπως παράλογη σε ορισμένα σημεία), τα minigames ήταν ένας υπέροχος τρόπος να ειπωθεί η ιστορία (δυστυχώς δεν υπάρχουν σε όλα τα παιχνίδια) και η εμπειρία ήταν ενδιαφέρουσα. Για τους λάτρεις του είδους σίγουρα αξίζει, δεν το διαπραγματεύομαι. Για τους πιο ευαίσθητους όπως εγώ… ναι, αξίζει. Απλά ίσως να αφήσουμε ένα φώς ανοιχτό, έτσι για ασφάλεια…

8.5/11

Η συμβουλή μου είναι η εξής. Μια όμορφη νύχτα που δεν θα έχετε πρωινές υποχρεώσεις για την επόμενη μέρα, κλείστε τα φώτα (οι τολμηροί είπαμε), φορέστε ακουστικά και απολάυστε τα παιχνίδια. Τα, όχι το. Να τα παίξετε με την σειρα, back-to-back (έτσι κι αλλιώς δεν θα κοιμηθείτε εκείνο το βράδυ).

333

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s