Κριτική: Lolita (1962)

Ίσως να μην υπήρχε καταλληλότερο άτομο από τον Kubrick για να αναλάβει τη διασκευή του γνωστού μυθιστορήματος του Nabokov στον κινηματογράφο. Για όσους δεν το έχουν ακουστά, η Lolita περιγράφει τον έρωτα ενός ενήλικου άντρα με την 12χρονη Lolita. Δεδομένου οτι το βιβλίο εκδόθηκε το 1955, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με αποτέλεσμα να θεωρείται ένα από τα πιο ιδιαίτερα μυθιστορήματα. Ο Kubrick ανέλαβε λοιπόν δύσκολο έργοκαθώς έπρεπε από τη μια να μείνει πιστός στο πνεύμα του βιβλίου, αλλά παράλληλα να δημιουργήσει μια ταινία, η οποία θα πάρει την έγκριση των παραγωγών.

Και τι σκέφτηκε λοιπόν ο αθεόφοβος; Για να μείνει πιστός στο πνεύμα του βιβλίου προσέλαβε τον ίδιον τον Nabokov να γράψει το σενάριο και για να πάρει την έγκριση έβαλε ένα χεράκι σε αυτό προκειμένου να το φέρει στα δικά του μέτρα. Τι κι αν ο συγγαφέας ήταν μουδιασμένος με τις αλλαγές, με μια υποψηφιότητα για καλύτερο διασκευασμένο σενάριο οι αντιδράσεις κάμφθηκαν.

Στα της ταινίας τώρα και ξεκινώντας με τις ερμηνείες να πούμε πως όλο το καστ έπαιξε πολύ καλά. Προσωπικά, ξεχώρισα την Sue Lyon στο ρόλο της Λολίτας, η οποία τον έπαιξε εξαιρετικά το ρόλο της καταφέρνοντας να βγάλει ερωτισμό, αλλά και την παιδική γλυκύτητα που απαιτούσε η ερμηνεία της. Εξαιρετικός επίσης και ο Peter Sellers, ο οποίος φαίνεται να προετοιμάστηκε με αυτόν τον ρόλο για τις ερμηνείες του στο Dr Strangelove.

Σεναριακά έχει γίνει επίσης εξαιρετική δουλειά με το ανα σημεία μαύρο χιούμορ να δίνει μια άλλη διάσταση στην ταινία.

Εκεί όμως που ξεχωρίζει η ταινία είναι στη σκηνοθεσία. O Kubrick καταφέρνει να εκμεταλλευτεί όλους τους περιορισμούς και να τους χρησιμοποιήσει υπέρ του. Και ναι, μπορεί να μην έδειξε ούτε μια ερωτική σκηνή και να αφήνει μόνο υπόνοιες για το τι συνέβη, μεταξύ του πατριού και της Lolita, αλλά σκηνές όπως εκείνη που της βάφει τα νύχια υπαινίσσονται με τον καλύτερο τρόπο το πάθος και τα ερωτικά ταμπού που κυριαρχούν στην ιστορία.

Το μόνο αρνητικό που μπόρεσα να εντοπίσω είναι η διάρκεια της. Και μπορεί το μέγεθος να μην μετράει, αλλά θα μπορούσε το μοντάζ να είναι λίγο πιο σφιχτό. Όπως και να έχει, η ταινία αξίζει μια θέαση, για το ιδιαίτερο θέμα της και τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο το χειρίστηκε ο σκηνοθέτης της.

Συνολικά σεξουαλικά υπονοούεμενα: 3

4+/5

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s