Κριτική: The Double (2013)

Τον Richard Ayoade τον είχα πρωτομάθει από το The IT Crowd μια βρετανική κωμική σειρά, η οποία θα μπορούσε να αποτελεί και πρόγονο του Big Bang Theory. O Richard λοιπόν, αποφάσισε να βάλει για λίγο στην άκρη την ηθοποιία και να το ρίξει στη σκηνοθεσία. Και μπορεί να μην έχω δει το Submarine, την πρώτη του ταινία, αλλά μετά τη θέαση του The Double, πείστηκα πως αυτός ο νεαρός βρετανός θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον.

Η ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι, περιγράφει τη ζωή ενός μοναχικού υπαλλήλου, η οποία αλλάζει όταν συνειδητοποιεί πως υπάρχει κάποιος άλλος, ο οποίος είναι ίδιος με εκείνον. Και προφανώς, όταν λέμε πως αλλάζει, δεν εννοούμε προς το καλύτερο.

the_double_jesse_eisenberg_simon_james_93309_1920x1080

Σε γενικές γραμμές η ταινία διατηρεί υψηλό επίπεδο σε όλους τους τομείς. Θέλεις καλές ερμηνείες; Ο Jesse ο Eisenberg και η Mia η Wasikowska, αλλά και το υπόλοιπο καστ, είναι εκεί για να σου τις προσφέρουν. Θες ένα σενάριο που θα σε τεστάρει όλη την ώρα; Και αυτό θα το έχεις απαιτητικέ θεατή. Ξέρεις τι άλλο θα βρεις σε τούτο εδώ το διαμαντάκι βρε μπαγασάκο; Μα, την μαεστρική σκηνοθεσία του Richard, η οποία δημιουργεί μια υποβλητική ατμόσφαιρα που φέρνει στο νου τον εφιαλτικό κόσμο από το Brazil του Gilliam. Αυτό όμως που απογειώνει την ταινία είναι ο εξπρεσσιονιστικός φωτισμός της και η εξαιρετική χρήση της μουσικής, η οποία άλλωτε πιο μελωδική, άλλωτε λιγότερο, πάντα είναι εκεί για να εκφράσει τα συναισθήματα του πρωταγωνιστή.

Η ταινία μπορεί να είναι αρκετά ιδιαίτερη και να απαιτεί την προσύλωσή σας, αλλά στο τέλος θα σας ανταμείψει με όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω.

4,5/5

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s