TV Series: The Get Down Pt. 1

Μέσα στη χρονιά ξεπήδησε η μουσική σειρά Vinyl, η οποία σε αντίθεση με τη δεύτερη νιότη που ζουν τα βινύλια αυτή την εποχή, δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά με αποτέλεσμα να κοπεί. Η δεύτερη μουσική σειρά της χρονιάς έρχεται από το Netflix σε παραγωγή και σκηνοθεσία (του πιλότου μόνο, καθώς άλλοι σκηνοθέτες ανέλαβαν τις αεροσυνοδούς) του Buz Luhrmann. Η σειρά αποτελεί το ένα από τα δύο στοιχήματα για τη δημοφιλή υπηρεσία, με το πρώτο να είναι το Stranger Things(τα έχουμε πει εδω).

Το θέμα της σειράς είναι η γέννηση του χιπ χοπ τη δεκαετία του ’70 στο Bronx της Νέας Υόρκης. Προσωπικά, αν και δεν είμαι λάτρης του χιπ χοπ μου άρεσε σαν ιδέα και γι’ αυτό περίμενα πως και πως την πρεμιέρα. Το αποτέλεσμα όμως με προβλημάτισε αρκετά, καθώς είναι ενώ είναι ιδιαίτερο, έχει κάποια προβληματάκια.

Το βασικό πρόβλημα της σειράς είναι οι ερμηνείες. Αν εξαιρέσει κανείς το παλικάρι που κάνει τον Ezekiel, τον πάστορα/πατέρα της Mylene και πρώην εχθρό του Walter White, καθώς και κανα δυο άλλους ηθοποιούς σε δεύτερους ρόλους, όλοι οι υπόλοιποι δεν πρέπει να έχουν ιδέα τι έκαναν. Η παρέα του Ezekiel δεν μπορούσε να δείξει ούτε δείγμα συναισθήματος, ενώ εκείνη της Mylene ήταν ακριβώς το αντίθετο: τέρμα υπερβολικές.

1047384_getdown3

Στη φωτογραφία βλέπουμε τα κουρίτσια να μην μπορούν να πιστέψουν πως πήραν το ρόλο.

To άλλο πρόβλημα της σειράς ήταν το σενάριο, το οποίο ναι μεν είχε ενδιαφέρον, αλλά ανά στιγμές ήταν κάπως χαοτικό με αρκετές υποιστορίες να αναπτύσσονται παράλληλα. Επίσης, με ενόχλησαν αρκετά οι διαλόγοι και αυτό γιατί όταν ας πούμε ο Ezekiel ήθελε να πει κάτι ρομαντικό στην Mylene η οθόνη κόλλαγε από τα μέλια. Φανταστείτε κάτι σε φάση “τα μάτια σου είναι σαν το φεγγάρι, yo” και όλα αυτά με ρήμες, γιατί οκ για χιπ χοπ μιλάμε, αν δεν κάνουν ρήμες οι διάλογοι ποιός θα κάνει.

Και τώρα θα αναρωτιέστε τι μπορεί να μου άρεσε από τη στιγμή που σχεδόν όλα είναι χάλια σε αυτή τη σειρά. Ε λοιπόν, η απάντηση είναι η σκηνοθεσία. Γιατί μπορεί οι χαρακτήρες να είναι κλισέ, οι διάλογοι ανα στιγμές τραγικοί και οι ερμηνείες από τις χειρότερες που θυμάμαι σε πρόσφατη σειρά, αλλά αυτή η άτιμη η σκηνοθεσία καταφέρνει να δημιουργήσει έναν δικό της κόσμο και σιγά σιγά να σε βάλει και εσένα μέσα. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε οτι αν η σκηνοθεσία του Buhrman σας φαίνεται υπερβολική-που είναι-και δεν σας αρέσει, η σειρά μάλλον δεν είναι για εσάς, καθώς όλη η σειρά είναι βουτηγμένη στην υπερβολή. Για να καταλάβετε είναι τόσο βουτηγμένη, ώστε να υπάρχουν στιγμές που ακούγονται ήχοι από gong, οι οποίοι συνοδεύουν έναν χαρακτήρα ονόματι Shaolin. Πραγματικά λάτρεψα αυτή τη σουρεαλιστική πινελιά. Επίσης, υπερβολική ήταν και η μουσική, που προφανώς θα υπήρχε από τη στιγμή που μιλάμε για μια σειρά με θέμα τη μουσική. Στην αρχή είναι η αλήθεια με εκνεύρισε αυτό το πράγμα, καθώς δεν υπήρχε δευτερολέπτο χωρίς να παίζει κάποιο τραγούδι, αλλά μέχρι το τέλος της σειράς το είχα συνηθίσει και οριακά χόρευα αντι να βλέπω τι γίνεται. Γενικά, η μουσική που υπάρχει είναι αρκετή και καλή. Κλείνοντας, πρέπει να γίνει αναφορά στο Ε-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Ο μοντάζ, στο οποίο οφείλοντα δύο από τιις καλύτερες στιγμές της σειράς και παραδόξως και οι δυο είναι προς το τέλος, μια στο πέμπτο και μια στο έκτο επεισόδιο.

Έξτρα πόντους και για τα στιγμιότυπα από πραγματικά κοινωνικοπολιτικά γεγονότα που συνέβησαν την εποχή που διαδραματίζεται και η σειρά, καθώς αυτή η λογική ταιριάζει με ένα τόσο πολιτικοποιημένο είδος μουσικής, όπως είναι το χιπ χοπ.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν η σειρά δεν είναι τέλεια. Μάλιστα έχει τόσα μειονεκτήματα που κανονικά δεν θα έπρεπε να σας την προτείνω. Παρ’ όλα αυτά,  είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που ένα στοιχείο ξεχωρίζει και σώζει την κατάσταση. Σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει, αλλά αν αφεθείτε είναι σίγουρο πως θα σας κερδίσει!

3/5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s