Κριτική: Match Point (2005)

The man who said “I’d rather be lucky than good” saw deeply into life. Αυτή η πρόταση συνοψίζει μια από τις καλύτερς ταινίες του Woody Allen των τελευταίων χρόνων.

download

Εκείνος που διάλεξε να έχει μια ενδιαφέρουσα σεναριακή ιδέα, δίχως ικανό πρωταγωνιστικό δίδυμο, έπαιξε λίγο με την τύχη του αλλά του βγήκε εν τέλει. Και αυτή είναι η άποψη μου σε μια πρόταση για το αποτέλεσμα. Αλλά ας το δούμε πιο λεπτομερώς.

Η υπόθεση έχει ως εξής: νεαρός δάσκαλος τέννις την πέφτει στην κόρη μεγαλοβιομήχανου (λίγο πιο πλούσιο από τον Μάνθο Φουστάνο) με σκοπό να την παντρευτεί και να πάρει καμιά θεσούλα. Το σχέδιο του πετυχαίνει, αλλά δεν υπολόγιζε πως ο αδερφός της γυναίκας του θα είχε ένα αγγελικό γκομενάκι, το οποίο θα τον μπάνιζε. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται κρυφά για να ερωτοτροπούν. Γίνονται και άλλα πράγματα στην ταινία, αλλά δεν θα σας τα πω.

Σας φαίνεταιι κοινότυπη και γεμάτη κλισέ η ιστορία; Ναι. Είναι κοινότυπη και γεμάτη κλισέ η ιστορία; Όχι.

Μα, πώς γίνεται αυτό, θα αναρωτιέστε έκπληκτοι. Τυχαία, θα σας απαντήσω, καθώς το σενάριο εξετάζει το ρόλο που παίζει η τύχη στην καθημερινή μας ζωή και αυτό είναι το πολύ δυνατό στοιχείο της ταινίας, το οποίο και γίνεται ξεκάθαρο από καθε διάλογο. Βαθειά φιλοσοφημένη λοιπόν, όμορφα σκηνοθετημένη, αλλά μέτρια ερμηνευμένη αυτή η ταινία του Woody.

download (2).jpg

Το ξέρω, οι περισσότεροι από εσάς θα πείτε πως οι ερμηνείες του πρωταγωνιστικού διδύμου είναι εξαιρετικές, αλλά τι να σας πω-ίσως να είμαι προκατειλημένος απέναντί τους- κανένας από τους δύο δεν με έπεισε. Ειδικά η Scarlett, που την έχω δει και σε περισσότερες ταινίες, δεν μπορώ να πω πως με έχει πείσει ποτέ με ερμηνεία της. Η μοναδική φορά ήταν στο Her και αυτό επειδή άκουγα μόνο την εκφραστική φωνή της. Όπως και να έχει αυτό ήταν για εμένα το βασικό πρόβλημα της ταινίας. Το όχι και τόσο βασικό πρόβλημα, μια λεπτομέρεια δηλαδή που με ενόχλησε, είναι οτι η εξέλιξη κάποιων γεγονότων έγινε πολύ γρήγορα, πχ το φλερτ ανάμεσα στον τεννίστα πρωταγωνιστή και την Scarlett.

Είπαμε όμως, η ταινία σε καμιά περίπτωση δεν είναι κακή και σίγουρα αξίζει το χρόνο σας για το εξαιρετικό της σενάριο!

4+/5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s