30 χρόνια Watchmen

Τον Σεπτέμβρη του 1986 ξεκίνησε η έκδοση των 12 τευχών ενός κόμικ που επρόκειτο να αλλάξει τα δεδομένα στην 9η Τέχνη. Το Watchmen, σε σενάριο του τεράστιου Alan Moore και σε σχέδια του Dave Gibbons άλλαξε τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζονταν οι υπερήρωες μέχρι τότε χάρη στους συμβολισμούς και στη φιλοσοφία μέσα στα οποία ήταν βουτηγμένη η ιστορία.

Το κόμικ ήταν τόσο πετυχημένο και τόσο πρωτοπορικό, ώστε το περιοδικό TIMES το συμπεριέλαβε στα 100 καλύτερα λογοτεχνικά(!) κείμενα, πράγμα που δεν έχει πετύχει κανένα άλλο κόμικ μέχρι τώρα! Εκτός αυτού όμως, η ιστορία αυτή αποτέλεσε επιρροή για πολλές σειρές, βιβλία, κόμικ και ταινίες, αποκτώντας το 2009 και την κινηματογραφική διασκευή που του άξιζε. Το Watchmen είναι ένα έργο τέχνης το οποίο ακόμα και σήμερα κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ποπ κουλτούρα μας και γι΄αυτό εμείς θα αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά που το έκαναν να ξεχωρίσει.

Αποδόμηση Υπερηρώων

watchmen-04-08.jpg
Ξεχάστε τους άγιους γεμάτους αυτοπεποίθεση υπερήρωες που ξέρατε και ελάτε να γνωρίσετε τους ανασφαλείς, νευρωτικούς, με πολλά ελαττώματα μασκοφόρους εκδικητές του κόσμου που έπλασε ο Alan Moore. Εκτός όμως από τους ηθικά γκρίζους τύπους που έβαλαν μια μάσκα με σκοπό να προστατεύσουν την ανθρωπότητα (ή να εκφράσουν ελεύθερα την προβληματική τους φύση), έχουμε και τον Dr. Manhattan, τον μόνο με υπερδυνάμεις στο κόμικ, ο οποίος είναι η απόδειξη πως η ύπαρξη ενός υπερανθρώπου δεν θα είχε και πολύ θετικές συνέπειες για εμάς.

Σεξ και Βία

the-comedian-in-the-watchmen-comic
Μπορεί το σεξ και η βία να ήταν κάτι συνηθισμένο στον κόσμο των κόμικς, δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τις ιστορίες που δημοσιεύονταν υπό την ταμπέλα της DC και της MARVEL, οι οποίες ήταν πιο φιλικές για τα παιδιά. Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί να γίνει αντιληπτό πόσο τάραξε τα νερά μια ιστορία που ήταν γεμάτη από γραφική βία και σκηνές σεξ, ίσως και περισσότερο από την επίσης επιδραστική ιστορία του The Dark Knight Returns.

Ψυχρός Πόλεμος

Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Watchmen να ξεχωρίζει είναι ο κόσμος στον οποίον διαδραματίζεται η ιστορία. Πρόεδρος των Η.Π.Α να είναι ο Richard Nixon, αντί του Ronald Reagan, ο οποίος κρατήθηκε στην εξουσία αρχικά χάρη στους Minutemen και αργότερα τους Watchmen, οι οποίοι συνέβαλαν στη νική επί του Βιετνάμ. Πέρα από αυτό όμως και κάτ άλλες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα οτι οι άνθρωποι μπορούσαν να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι διαφορές είναι ελάχιστες. Αυτό όμως που κατάφερε και διατήρησε εξαιρετικά ο Alan Moore είναι ο τρόμος για έναν πυρηνικό πόλεμο και η μαζική καταστροφή που κάτι τέτοιο συνεπάγεται.

Αισθητικήwatchmen3.jpg

Ο χωρισμός της σελίδας σε εννιά πάνελ έχει συνδεθεί άρρηκτα με το Watchmen. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και άλλα στοιχεία τα οποία κάνουν την αισθητική του κόμικ να ξεχωρίζει. Στο πέμπτο τεύχος, ο Gibbons χρησιμοποιεί τα πάνελς εντελώς συμμετρικά: η σελ. 1 είναι συμμετρική με την 28, η 2 με την 27 κλπ με τη λογική αυτή να κορυφώνεται στις σελίδες 14-15, όπου το κάθε πάνελ είναι απόλυτα συμμετρικό με το αντίστοιχο της διπλανής σελίδας.
Ozymandias-kills-assassin-in-the-Watchmen-comic.jpg
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η χρωματική παλέτα που έχει χρησιμοποιηθεί. Στα κόμικ οι ήρωες παρουσιάζονται συνήθως με πρωταρχικά χρώματα(κόκκινο, μπλε, κίτρινο). Αλλά αυτοί οι ήρωες δεν είναι όπως οι άλλοι, οπότε και τα χρώματα θα έπρεπε να φαίνεται και στα χρώματα που επιλέχθηκαν. Οπότε, τι καλύτερο από τη χρήση των δευτερευόντων χρωμάτων(πορτοκαλί, μωβ, πράσινο).
Watchmen-Alan-Moore-Rorschach.jpg

 Rorsach

Κυνικός; Τσεκ. Βίαιος; Τσεκ. Τρελός; Καρατσέκ. Εκτός όμως από όλα αυτά τα καλά, έχει και την πιο γαμάτη μάσκα που έχει υπάρξει ποτέ.
giphy.gif
H δημοφιλία του χαρακτήρα ήταν τόσο μεγάλη ώστε άγνωστοι να σταματούν τον Moore στον δρόμο για να του πουν οτι βλέπουν στοιχεία του Rorsach στους εαυτούς τους και εκείνος να τους λέει να απομακρυνθούν από κοντά του, καθώς ο ίδιος αηδίαζε με τον χαρακτήρα αυτόν.
Αυτοί λοιπόν, ήταν μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους το συγκεκριμένο κόμικ έχει τεράστια σημασία για τον χώρο τς 9ης Τέχνης. Εσάς ποιά είναι η άποψή σας; Σας άρεσε ή όχι;

 

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s