Κριτική: Elle (2016)

Θα ξεκινήσω λέγοντας σας πως θαυμάζω τις ταινίες που ενώ ασχολούνται  με πολύ σοβαρά θέματα, επιλέγουν να το κάνουν με έναν πιο ανάλαφρο τρόπο. Τους έχω αδυναμία, καθώς θαρρώ πως έτσι είναι πιο εύκολο  το μήνυμά τους να φτάσει στα μάτια/αυτιά/οτιδήποτε άλλο περισσότερων ανθρώπων. Το Elle, η επιστροφή του Paul Verhoven μετά από μια δεκαετία και τελετή λήξης στις Νύχτες Πρεμιέρας, θίγει το θέμα του βιασμού προσσεγίζοντας το με αρκετό χιούμορ. Θεωρητικά λοιπόν θα έπρεπε να είχα κατενθουσιαστεί.

Αμ δε. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι πως δεν μου άρεσε η ταινία. Ίσα ίσα, την καταδιασκέδασα, αφού κάθε τρεις και λίγο σε έκανε να σκας και από ένα χαμογελάκι. Επίσης, οι ερμηνείες ήταν εξαιρετικές με την πρωταγωνίστρια Isabelle Huppert να ξεχωρίζει από μίλια μακριά. Η σκηνοθεσία, επίσης εξαιρετική(ποιός ξεχνάει πχ την  εισαγωγική σκηνή), αν και την περίμενα λίγο πιο kinky, αλλά γι’ αυτό φταίει ο τρόπος που διαφημίστηκε η ταινία.

elle-isabelle-huppert-2

Το πρόβλημα της ταινίας ήταν το σενάριο. Και ναι, σίγουρα είναι τολμηρό το γεγονός οτι ασχολείται με το θέμα του βιασμού προσθέτοντας αρκετό χιούμορ, αλλά από εκεί και πέρα εμφανίζονται τα προβλήματα. Αρχικά, η υποιστορία με τον πατέρα της ηρωίδας θα μπορούσε να λείπει από την ταινία και κανείς να μην έβλεπε τη διαφορά. Οκ, ίσως χρειαζόταν για να δικαιολογήσει κάποιες πράξεις της ηρωίδας, αλλά από εκεί και πέρα δεν πρόσφερε κάτι. Τι είναι χειρότερο όμως από μια ανούσια ιστορία; Οι ανόητοι χαρακτήρες. Από τον γιο της και τον βιαστή μέχρι την ίδια την πρωταγωνίστρια οι χαρακτήρες μερικές συμπεριφέρονταν λες και ήταν ηλίθιοι, μόνο και μόνο για να προκαλέσουν το γέλιο.

Εν τέλει, δεν κατάλαβα ακριβώς τι ήθελε να πει ο σκηνοθέτης. Ήθελε να εξερευνήσει τα όρια της διαστροφής; Αρκετά πιθανό. Δυστυχώς όμως, δεν το πέτυχε στο βαθμό που θα ήθελε με αποτέλεσμα να έχουμε μια ενδιαφέρουσα μεν, αλλά όχι όσο καλή θα μπορούσε να είναι, ταινία.

3/5

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s