Κριτική: Dr. Strange(2016)

Ο Steven Strange είναι ένας χειρουργός, ο καλύτερος στον τομέα του, που ξεχωρίζει για τα σταθερά χέρια του, τα οποία τον έχουν βοηθήσει να χτίσει την καριέρα του. Μετά από ένα ατύχημα όμως, εκείνα τραυματίζονται και εκείνος, ψάχνοντας να βρει τρόπο να τα γιατρέψει, καταλήγει σε ένα μοναστήρι κάπου στην Ινδία.

Η ταινία, δίχως να είναι κακή, είχε αρκετά προβλήματα, τα οποία σε γενικές γραμμές τα συναντάει κανείς και στις προηγούμενες ταινίες της εταιρείας. Ανεπαρκής κακός και χαζά αστειάκια είναι τα βασικά μειονεκτήματά της.

Όταν είσαι μια ταινία που έχει ως πρωταγωνιστές τον Benedict Cumberbutch και τον Mads Mikkelsen, οφείλεις να τους αξιοποιείς στο έπακρο. Δυστυχώς, η ταινία δεν το κάνει. Από τη μια έχουμε τον Benedict, ο οποίος δεν είναι κακός, αλλά ο ρόλος του είναι σχεδόν ίδιος με εκείνον του Sherlock και από την άλλη έχουμε έναν ηθοποιό σαν τον Mads Mikkelsen, ο οποίος χαραμίζεται στο ρόλο ενός -για άλλη μια φορά- βαρετού κακού . Εντυπωσιακή παρ’ όλα αυτά ήταν η Tilda Swinton στον ρόλο της Ancient One.

Το δεύτερο ελάττωμα της ταινίας ήταν το σενάριο της. Και όχι δεν αναφέρομαι στην καθόλου πρωτότυπη ιστορία, αλλά στην αλα Λάμψη(του ΑΝΤ1) προσέγγιση του σεναρίου.  Ειδικά στην εισαγωγή που ήρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή με τον πρωταγωνιστή μας, έγινε μια τρομερή προσπάθεια από τους σεναριογράφους να γίνει ξεκάθαρο στους θεατές πως ο DR STRANGE ΗΤΑΝ ΑΛΑΖΟΝΑΣ!!!! Κυριολεκτικά, κάθε δυο λεπτά είτε θα έλεγε κάποιος τον Dr Strange αλαζόνα είτε θα έλεγε κάτι παρόμοιο. Τώρα, για ποιο λόγο αυτό να γίνεται με το σενάριο και όχι με τη σκηνοθεσία, εγώ δεν το ξέρω.

Εκτός όμως από αυτό, το χιουμοράκι της ταινίας ήταν για άλλη μια φορά τραγικό. Τα έχω πει πολλές φορές, η Marvel προσπαθεί να βάζει ατάκες παντού, επειδή “πρέπει” να είναι αστεία και αυτό καταντάει εκνευριστικό. Βέβαια, αυτό πουλάει, οπότε γιατί να αλλάξει η συνταγή;

Το μόνο πράγμα που έχει να προσφέρει η ταινία είναι η αλα Inception απεικόνιση των παράλληλων κόσμων που είναι μια νότα φρεσκάδας στον κόσμο της Marvel.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να απαντηθεί το ερώτημα, αν η Marvel δοκίμασε όντως κάτι διαφορετικό με αυτήν την ταινία. Η απάντηση είναι όχι εντελώς, αφού ναι μεν η ταινία πέρα από την ιδιαίτερη αισθητική της, ακολουθούσε τη λογική των προηγούμενων ταινιών, αλλά βάζει τις βάσεις για κάτι διαφορετικό στο μέλλον, καθώς το στοιχείο της μαγείας δεν είναι κάτι που συναντάμε συχνά σε ταινίες του είδους. Θα μπορούσαμε να είχαμε μια πολύ καλύτερη ταινία; Σαφέστατα, αλλά δεν πειράζει, έχουμε συνηθίσει στις χαμένες ευκαιρίες. Απλώς, πλέον το μέλλον φαίνεται λίγο πιο ελπιδοφόρο.

3-/5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s