Μήπως ζούμε σε μια δυστοπία;

Σε μια εποχή που οι (όχι μόνο) τεχνολογικές εξελίξεις διαδέχονται η μια την άλλη, η επιστημονική φαντασία μοιάζει μερικές φορές λιγότερο με φαντασία και περισσότερο με την πραγματικότητα.  Σήμερα λοιπόν, θα μιλήσουμε για κάποιες, κυρίως πρόσφατες ταινίες και σειρές, οι οποίες έχουν πέσει μέσα στις προβλέψεις μας για το μέλλον.

Her – Έρωτας με ένα App

download-7

Από το Cleverbot μέχρι τη Siiri και την Cortana η τεχνητή νοημοσύνη(A.I) έχει κάνει την εμφάνιση της σιγά σιγά στην καθημερινότητά μας, οπότε πόσο υπερβολικό μπορεί να θεωρηθεί ένα μέλλον, όπου οι άνθρωποι ερωτεύονται λογισμικά; Καθόλου θα έλεγα εγώ, αφού και η τεχνολογία ψιλουπάρχει, αλλά και οι άνθρωποι τείνουν να δένονται συναισθηματικά με αντικείμενα, όπως ένα αρκουδάκι, ένα βινύλιο, ένα αυτοκίνητο, οπότε γιατί να μη συμβεί κάτι παρόμοιο με ένα λογισμικό που μοιάζει τόσο πολύ στον άνθρωπο; Εκτός από λογισμικά όμως, σε λίγο καιρό θα βγουν στην αγορά και τα πρώτα sex robots, οπότε δεν είμαστε και μακριά από το μέλλον που οραματίστικε ο Spike Jonze.

Congress – Η τεχνητή νοημοσύνη αντικαθιστά τους ηθοποιούς

Film still from The Congress by Ari Folman

Αυτό το άγνωστό διαμαντάκι που συνδυάζει live action  με animation περιγράφει έναν κόσμο, όπου οι ηθοποιοί σκανάρωνται και ο ψηφιακός τους εαυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή σε οποιαδήποτε ταινία. Για τους ηθοποιούς δεν ξέρω, αλλά οι σεναριογράφοι θα πρέπει σιγά σιγά να προβληματίζονται, αφού ήδη έχει γυριστεί ταινία γραμμένη από λογισμικό(εδώ). Το αποτέλεσμα δεν είναι κάτι όντως απειλητικό για τους σεναριογράφους, αλλά με την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας, δεν θα αργήσει η στιγμή που θα δούμε το πρώτο blockbuster γραμμένο εξ’ ολοκλήρου από κάποιο πρόγραμμα.

Black Mirror – Τα πάντα

Black-Mirror-logo.png

Μια σειρά που παρουσιάζει ένα πιθανό μέλλον στο οποίο οδηγηθήκαμε λόγω της λανθασμένης χρήσης της τεχνολογίας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από μια τέτοια λίστα. Η σειρά είναι τόσο πετυχημένη στις προβλέψεις της, ώστε αν ο Charlie Brooker έπαιζε τζόκερ αντί να γράφει σενάρια, ίσως να ήταν ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο. Από τα λαικά δικαστήρια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την επαυξημένη πραγματικότητα(augmented reality) μέχρι την άνοδο(;) του Trump στην προεδρία των ΗΠΑ το Black Mirror έπεσε μέσα σε πολλά πράγματα που ήδη έχουν γίνει πραγματικότητα. Περισσότερα εδώ.

Elysium- Διαχωρισμός πλούσιων και φτωχών

Poorich.jpg

Νομίζατε πως ένα μέλλον, όπως εκείνο στο Elysium, όπου οι φτωχοί ζουν δίπλα στο 1% χωρίς να έχουν πρόσβαση στον κόσμο τους, είναι υπερβολικό; Μια ματιά στο Rio De Janeiro θα σας πείσει για το αντίθετο, αφού το 22% του πληθυσμού ζει σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας σε περιοχές που απέχουν μόλις 700 μέτρα από το Μαρακανά ή άλλες εγκαταστάσεις που χτίστηκαν ή ανακαινίστηκαν με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Και όλα αυτά στην πόλη που φιλοξένησε τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

13th Floor – Zούμε σε μια προσομοιώση

download (5).jpg

Μatrix, Dark City, Truman Show και Inception είναι λίγες μόνο από τις ταινίες που αναρωτήθηκαν αν ο κόσμος που ζούμε είναι όντως πραγματικός(οι τρεις πρώτες μάλιστα βγήκαν και σε πολύ κοντινό διάστημα η μια με την άλλη). Υπάρχει και άλλη μια, το 13th Floor, η οποία επίσης βγήκε την ίδια περίοδο με τις τρεις πρώτες, η οποία αναρωτήθηκε αν ο κόσμος μας είναι μια προσομοιώση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Και μπορεί αυτή η ιδέα να ακούγεται το λιγότερο τρελή, οι πιθανότητες να ισχύουν δεν είναι και λίγες(εδώ). Μάλιστα, υπάρχουν άνθρωποι που χρηματοδότησαν επιστήμονες, ώστε να αποδειχθεί αυτός ο ισχυρισμός! Μωρέ λέτε;
Ποιές άλλες ταινίες/σειρές πιστεύετε πως έχουν προβλέψει σωστά το παρόν μας;
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s