9 Short Movies που έγιναν ταινίες μεγάλου μήκους.

Πολλές μεγάλες επιτυχίες του κινηματογράφου, είτε εμπορικές, είτε καλλιτεχνικές, βασίστηκαν σε ταινιάκια μικρού μήκους και εμείς σήμερα θα σας δείξουμε 9 από αυτές. Βέβαια, εμείς δεν θα σας δείξουμε μόνο εκείνες τις ταινίες που όταν μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο ήταν εξίσου καλές με τις μικρού μήκους, αλλά και εκείνες που χρειάστηκε να τραβήξουν το σενάριο από τα μαλλιά προκειμένου να έχουν μια ικανοποιητική διάρκεια. Απολαύστε!

Οι Sci-Fi

Short: La Jetee(1962)/Feature: 12Monkeys

Μια από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, το Twelve Monkeyes είχε βασιστεί σε αυτήν την μικρού μήκους ταινία, η οποία μας παρουσιάζει την ιστορία της μέσω αφήγησης και φωτογραφιών.

 

Short: Electronic Labyrinth THX 1138 4EB(1969)/ Feature: THX 1138(1971)

O George Lucas μπορεί να έγινε γνωστός χάρη στην εξαλογία του Star Wars, παρ’ όλα αυτά πριν από αυτό είχε γυρίσει άλλη μια ταινία επιστημονικής φαντασίας ονόματι THX 1138, η οποία είχε βασιστεί στην μικρού μήκους Electronic Labyrinth THX 1138 4EB, την οποία και γύρισε στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων. Το αποτέλεσμα είναι σκοτεινό και ανατριχιαστικό παρουσιάζοντας μια πεσσιμιστική οπτική του μέλλοντος, όπου οι άνθρωποι έχουν χάσει τις ταυτότητές τους. Ένας άντρας, ο THX, προσπαθεί να ξεφύγει από το εφιάλτη της συνεχούς παρακολούθησης δίχως όμως να τα καταφέρνει.

Shrort: Alive in Joburg(2005)/Feature: District 9(2009)

H επιστημονική φαντασία οφείλει όχι μόνο να διασκεδάζει, αλλά να προβληματίζει τους θεατές, κάτι που κατάφερε σε μεγάλο βαθμό το indie hit του Neil Blomkamp, το οποίο και βασίζεται σε ταινιάκι του ίδιου, ονόματι  Alive in Joburg. Γυρισμένο σε ντοκυμενταρίστικο στυλ, η ταινία ακολουθεί ένα γκρουπ μεταναστών εξωγήινων που προσγειώθηκαν στο Johannesburg και εξερευνεί τις επιπτώσεις της άφιξής τους στους κατοίκους της πόλης.

 

Οι τρόμου

Short: Saw(2003)/Feature: Saw(2004)

Ένα από τα μεγαλύτερα horror hits των τελευταίων δεκαετιών,το Saw βασίστηκε στην ομώνυμη ταινία μικρού μήκους. Η διαφορά είναι πως οι δημιουργοί του, James Wan και  Leigh Whannell, γύρισαν την μικρού μήκους, ώστε να δώσουν στους υποψήφιους χρηματοδότες μια ιδέα για την ολοκληρωμένη ταινία. Το αποτέλεσμα ήταν μια ταινία που στοίχησε $1.2 εκ. να έχει κέρδος $100εκ. εξαιρουμένων των κερδών από τα άπειρα sequels.

 

Short: Monster(2005)/Feature: Babadook(2014)

Το Babadook είναι μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου των τελευταίων ετών, αφού κατάφερε και συνδύασε εξαιρετικά το δράμα με τον ψυχολογικό τρόμο. Αρκετά χρόνια νωρίτερα, το 2005, η σκηνοθέτης Jennifer Kant γύρισε την ταινία μικρού μήκους πάνω στην οποία βασίστηκε και το Babadook. Το Monster χαρακτηρίστηκε από την ίδια ως “baby Babadook” και όχι άδικα, αφού οι δυο ταινίες μοιράζονται αρκετά στοιχεία, όπως ένα παιδί που φαντάζεται την ύπαρξη ενός τέρατος στην ντουλάπα, μια μητέρα που ζει μέσα στο άγχος, ενα τρομακτικό τέρας και μια εξαιρετική ατμόσφαιρα. Η μόνη διαφορά είναι πως η μικρού μήκους είναι ασπρόμαυρη.

 

Short: Mama(2008)/Feature: Mama (2013)

Όταν ένας άνθρωπος σαν τον Guillermo del Toro ισχυρίζεται πως η ταινία μικρού μήκους σου είναι από τα πιο τρομακτικά πράγματα που έχει δει ποτέ και τρέχει να την κάνει μεγάλη μήκους(από τη θέση του παραγωγού) λογικό είναι να αγχωθείς και το τελικό αποτέλεσμα να είναι μεν συμπαθητικό, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο. Αυτή πάνω κάτω είναι η ιστορία της ταινίας Mama, η οποία ενώ μας είχε δημιουργήσει αρκετές προσδοκίες, εν τέλει δεν ανταποκρίθηκε σε αυτές με αποτέλεσμα το αρχικό ταινιάκι να παραμένει πιο αποτελεσματικός την παραγωγή τρόμου.

Short: Lights Out(2014)/Feature:Lights Out(2016)

Μια πετυχημένη 3λεπτη παρά κάτι ταινία δεν σημαίνει πως μπορεί να είναι εξίσου πετυχημένη όταν μετατραπεί σε ταινία μεγάλου μήκους. Η απόδειξη; To Lights Out(κριτική εδώ), το οποίο καθ’όλη τη διάρκεια της ταινίας σε κάνει να σκέφτεσαι πως κάποια πράγματα καλό είναι να μην αγγίζονται.

H βασισμένη σε κόμικ

Short: The Customer Is Always Right/Feature: Sin City(2005)

Θες να γυρίσεις μια ταινία βασισμένη σε κόμικ, αλλά ο δημιουργός του δεν γουστάρει να μπλέκει με το Hollywood λόγω κακής προηγούμενης εμπειρίας; Πάρε τηλέφωνο τώρα τον Robert Rodriquez για συμβουλές που… θα σε ανάψουν! Όχι, χωρίς πλάκα. Ο τύπος ήθελε τόσο πολύ να γυρίσει το Sin City σε ταινία, ώστε γύρισε ένα μικρό ταινιάκι, το έστειλε στον Frank Miller, ο οποίος και ενθουσιάστηκε με αποτέλεσμα να δούμε εμείς την ολοκληρωμένη ταινία. Μπράβο ρε Robert!

 

Η κωμική

Short:Peluca(2003)/Feature: Napoleon Dynamite(2004)

Ο Jon Heder, πρωταγωνιστής της καλτ κωμωδίας Napolen Dynamite, ερμήνευσε τον Seth, στο σπουδαστικό ταινιάκι του σκηνοθέτη Jared Hess. H 9λεπτη ασπρόμαυρη ταινία, είναι γυρισμένη σε φιλμ 16mm και τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν σε μόλις δυο με μέρες με budget των 500$. Το ενδιαφέρον είναι πως και η μεγάλου μήκους ταινία γυρίστηκε με εξίσου μικρό προυπολογισμό, αφού ο ηθοποιός πληρώθηκε με μόλις 1000$!

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s