Closer – Εξ’επαφής (2004)

Δράμα, Αισθηματική

Σκηνοθεσία: Mike Nichols (The Graduate, Who’s Afraid of Virginia Woolf?)

Πρωταγωνιστούν: Natalie Portman, Jude Law, Clive Owen, Julia Roberts

 

«If you believe in love at first sight… take a closer look»

Ο Νταν (Jude Law), εύστροφος αλλά άσημος δημοσιογράφος, συναντά τυχαία την ατίθαση Άλις (Natalie Portman), και ο έρωτας τους φαίνεται να είναι κεραυνοβόλος. Όταν όμως συναντά μια ψυχρή κουλτουριάρα Αμερικανίδα, την Άννα (Julia Roberts), βρίσκεται, ξαφνικά διχασμένος ανάμεσα τους. Ταυτόχρονα εκείνη πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε αυτόν και τον Λάρρυ (Clive Owen), έναν γιατρό χοντροκομμένο όσο κι ειλικρινή. Και κάπως έτσι οι σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα τέσσερα αυτά άτομα αρχίζουν να περιπλέκονται όλο και περισσότερο, με πάθη, προδοσίες και ψέματα να προστίθενται συνεχώς στον ιστό της αράχνης που η ταινία ονομάζει Έρωτα.

Πρόκειται για προσαρμογή ενός θεατρικού κειμένου στην μεγάλη οθόνη, από έναν σκηνοθέτη που το έκανε ξανά επιτυχώς στο παρελθόν, με το Who’s Afraid of Virginia Woolf. Σε αυτό το γεγονός οφείλεται, μάλλον, η δυναμική των διαλόγων. Ο έρωτας, η αγάπη και το σεξ είναι θέματα που δύσκολα προσεγγίζονται χωρίς να το αποτέλεσμα να καταντήσει υπερβολικό, πόσο μάλλον να συνδυαστούν, όμως η ταινία το καταφέρνει άπταιστα – και κυνικά. Κάθε φράση και λέξη των πρωταγωνιστών έχει ιδιαίτερο νόημα, και προοικονομεί με κάποιο τρόπο όσα θα ακολουθήσουν.

piccloser5

Η σκηνοθεσία μένει πιστή στους αυθεντικούς διαλόγους, μαγνητίζει με τα ήσυχα χρώματά της, και προβάλλει σωστά τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών της. Η Portman ξεχωρίζει, γεμάτη αντιθέσεις και με γνήσια χημεία στις σκηνές της με τους άντρες του καστ. Ο Clive καταφέρνει να δώσει περιπλοκότητα στον «απλοϊκό» Λάρρυ που, αν και είναι ο πιο γλοιώδης χαρακτήρας από τους τέσσερις, καταφέρνει να γίνει ο πιο αρεστός. Οι Law και Roberts είναι κι αυτοί εξαιρετικοί στους ρόλους τους, αν και επισκιάζονται λίγο, ίσως, από τους προηγούμενους.

77ac3c9d45e85c3e8df2d484f1aa31f5

Σε αυτό το φιλμάκι δεν θα βρεις τα γλυκά λόγια και τις μεγάλες χειρονομίες αγάπης που συναντά κανείς στις περισσότερες αισθηματικές ταινίες. Δεν θα βρεις κάποια ενσάρκωση του «ονειρεμένου» θηλυκού ή αρσενικού. Αυτό που θα βρεις είναι τέσσερις βαθιά ελαττωματικούς χαρακτήρες να αποδομούνται όλο και περισσότερο καθώς προσπαθούν να ξεγελάσουν τον Έρωτα, και ο Έρωτας καταφέρνει να ξεγελάσει αυτούς, και όλοι μαζί ξεγελούν εσένα με κάθε κυνική ανατροπή. Και θα το απολαύσεις.

Τα άχρηστα trivia:

• Ο ρόλος της Άλις θα αποτελούσε το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Eva Green στη χολιγουντιανή σκηνή, όμως αποχώρησε τελευταία στιγμή από την παραγωγή.

• Κομμάτι από έναν διάλογο της ταινίας αποτέλεσε τίτλους για δύο τραγούδια των Panic!at the Disco: «Lying is the Most Fun A Girl Can Have Without Taking Her Clothes Off» και «But It’s Better If You Do».

Βαθμολογία: 5/5

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s