Κριτική: I’m Still Here(2010)

Γύρω στο 2008 ο καταξιωμένος και δυο φορές προτινόμενος για Όσκαρ ηθοποιός Joaquin Phoenix ανακοινώνει πως εγκαταλείπει την υποκριτική για χάρη της μουσικής του καριέρας ως rapper. Αν και στην αρχή οι περισσότεροι πίστευαν πως ήταν ένα αστείο, η συνέντευξη του ηθοποιού στην εκπομπή του Letterman έπεισε και τους πιο δύσπιστους, αφού η κατάστασή του ήταν το λιγότερο τραγική.

Τελικά, αποδείχθηκε πως όλη αυτή η ιστορία ήταν όντως μια -καλοστημένη- φάρσα, στα πλαίσια των γυρισμάτων ενός ψευδοντοκυμαντέρ που ετοίμαζε ο Phoenix με τον Cassey Affleck.

Το I’m Still Here, λοιπόν, σαν ταινία δεν λέει και πολλά, αφού από ένα σημείο και μετά, και παρά τις κάποιες περίεργες και σοκαριστικές σκηνές, ο θεατής χάνει το ενδιαφέρον του.

images                                                                                              Αν όμως δούμε λίγο πιο σφαιρικά το θέμα, θα συνειδητοποιήσουμε πως αυτό το πείραμα που δοκίμασαν οι δυο τρελοί φίλοι μας χάρισε όχι απλά μια ερμηνεία, αλλά μια performance art του Joaquin Phoenix.

 

Φέτος, παρακολουθήσαμε άλλη μια  συγκλονιστική performance art, με σαφώς ανώτερα αισθητικά αποτελέσματα. Ο λόγος για τον David Bowie, ο οποίος μετέτρεψε τον θάνατο του σε Τέχνη. Για περισσότερα εδώ.

Για να καταλάβετε τη σημασία του εν λόγω εγχειρήματος θα σας υπενθυμίσω την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Charlie Kaufmann, το Synedoche New York. Στη συγκεκριμένη ταινία λοιπόν, τα όρια μεταξύ ζωής και τέχνης είναι δυσδιάκριτα με αποτέλεσμα να έχουμε μια από τις πιο mindfuck ταινίες όλων των εποχών και όλοι να την θαυμάζουν για την εκπληκτική της ιδέα. Ε, αυτή η εκπληκτική ιδέα, πήρε σάρκα και οστά μέσα από αυτό το μέτριο ψευτοντοκυμαντέρ με τον Joaquin να παραδίδει όχι μόνο μια από τις καλύτερες ερμηνείες της ζωής του, αλλά και όλων των εποχών, βάζοντας σε κίνδυνο την εξαιρετική του καριέρα.

Ευτυχώς όμως, και για εκείνον, αλλά και για εμάς, μετά από όλα αυτά,η καριέρα του ηθοποιού, αντί να βουλιάξει, πήγε από το καλό στο καλύτερο με τον Joaquin να πρωταγωνιστεί σε μερικές από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων χρόνων, όπως το The Master, Her και Inherent Vice!

Συνοψίζοντας, η ταινία καταφέρνει το εξής περίεργο. Από τη μια να είναι αφόρητα βαρετή, αλλά από την άλλη απίστευτα ενδιαφέρουσα, λόγω της εξαιρετικής ερμηνείας του Joaquin Phoenix.

Υ.Γ.  Στο βιντεάκι που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την περιβόητη συνέντευξη στον Letterman.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s