TV Series: Westworld(Season 1)

Το Westworld είναι μια από τις σειρές που ξεχώρισε φέτος και η δικιά μας άποψη είναι πως όλος αυτός ο τζερτζελές γύρω από αυτήν δεν ήταν καθόλου τυχαίος. Με το φινάλε της σειράς, το οποίο προβλήθηκε την Κυριακή που μας πέρασε, ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσουμε την άποψη μας, η οποία θα περιέχει SPOILERS.

Βέβαια, όσοι δεν την έχετε αρχίσει, μη αγχώνεστε! Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στην κριτική του πιλότου της σειράς(εδώ), η οποία πάνω κάτω συνοψίζει ικανοποιητικά όλη τη σεζόν και δεν θα σας αποκαλύψει τίποτα σημαντικό για την πλοκή.

Πάμε να δούμε τώρα πόσο γαμάτη-γιατί αυτό είναι δεδομένο- ήταν η σειρά σε κάθε τομέα, ξεκινώντας από τις ερμηνείες, οι οποίες ήταν όλες τους πάνω του μετρίου. Ιδιαίτερη μνεία όμως, αξίζει ο εξαιρετικός-για άλλη μια φορά- Anthony Hopkins, για τον οποίον εδώ μπορείτε να δείτε μια ανάλυση της ερμηνείας του στη σειρά, η οποία βασίζεται σε μόλις μια σκηνή, αλλά είναι απόλυτα χαρακτηριστική! Πέρα όμως από εκείνον, προσωπικά ξεχώρισα την Evan Rachel Wood(Dolores), η οποία ερμήνευσε εξαιρετικά ένα ανδροειδές το οποίο αποκτάει σταδιακά συνείδηση.

Dolores_Abernathy.jpg

Σκηνοθετικά τώρα, τα πράγματα ήταν εξίσου σπουδαία. Το εντυπωσιακό με τη σκηνοθεσία είναι η προσοχή που δόθηκε στις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι οι οδηγίες που δόθηκαν στον ηθοποιό που ερμήνευε τον Bernard. Αν θυμάστε, πάντα όταν σκεφτόταν, καθάριζε τα γυαλιά του, κάτι που όπως αποδείχθηκε δεν ήταν τυχαίο, αφού αυτή του η κίνηση ήταν χαρακτηριστική του Arnold, πράγμα που δείχνει πως η κάθε ανατροπή που βλέπαμε ήταν υπολογισμένη εξ’ αρχής και δεν γινόταν απλώς για να μας σοκάρει.

Μιας που αναφερθήκαμε όμως στις ανατροπές, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το καλύτερο πράγμα που έχει να προσφέρει η σειρά: το σενάριο. Ναι, είχε πολλές ανατροπές, αλλά αυτό δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, αυτό είναι στοιχείο πολλών σειρών(αν και λίγες έχουν εκτέλεσει αυτές τις ανατροπές τόσο καλά).  Το πραγματικά εξαιρετικό με το σενάριο(αν και σε αυτό βοήθησε και το μοντάζ) ήταν ο τρόπος που συνδύαζε τόσα timelines, δίχως να πάρει κανείς πρέφα, για το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν τουλάχιστον. Ήταν πραγματικά αριστουργηματικός ο τρόπος με τον οποίο η σειρά ενώ επισκεπτόταν ξανά και ξανά τους ίδιους χαρακτήρες, οι οποίοι πολλές φορές έκαναν τα ίδια πράγματα, κάθε φορά ήταν διαφορετική και είχε τη δικιά της σημασία για την εξέλιξη της ιστορίας.

Επίσης, ο Jonathan Nolan απέδειξε πόσο ικανός σεναριογράφος είναι, αφού στα χέρια κάποιου άλλου, αυτό το τόσο απαιτητικό σενάριο θα ήταν γεμάτο από exposition, κάτι που συνέβη ελάχιστα σε αυτή την περίπτωση(και όταν συνέβη, ήταν πάλι με εκπληκτικό τρόπο). Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι η σειρά εξερεύνησε εξαιρετικά και έννοιες όπως η ανθρώπινη φύση και το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος με τρόπο που δεν νομίζω να θυμίζει κάτι άλλο μέχρι τώρα, αξιοποιώντας έτσι στο έπακρο της δυνατότητες της κεντρικής ιδέας του σεναρίου, τις οποίες δεν είχε εκμεταλλευτεί το ίδιο καλά η original ταινία.

schilderij-michelangelo-creation-of-adam-1510
Divine gift does not come froma  higher power, but from your own mind.

 

Λίγα λόγια για το φινάλε της σεζόν

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια επεισόδιο της σειράς ήταν ένα από τα καλύτερά της με πολλές συγκλονιστικές στιγμές και ενώ έδωσε απάντηση στα ερωτήματα που μας είχαν δημιουργηθεί, μας δημιούργησε άλλες τόσες για τη συνέχεια, την οποία θα δούμε κάπου στο 2018.

Το γεγονός οτι ο Man in Black είναι ο William, το ανεφέρω έτσι για να υπάρχει, μιας και ήταν ξεκάθαρο από τα τελευταία επεισόδια. Επίσης, και η σειρά δεν έδωσε πολύ μεγάλη σημασία, οπότε γιατί να το κάνουμε εμείς.

 Είναι ο Ford πίσω απ’ όλα;

screen-shot-2016-12-05-at-11-26-09-pm.jpg

Δεδομένου οτι αυτή η σκηνή από το 6ο επεισόδιο φέρνει στο μυαλό το τέλος του 10ου, μπορεί κανείς να υποψιαστεί πως όλα ήταν μέρος της νέας αφήγησης που ετοίμαζε ο Ford. Βέβαια, αυτό δημιουργεί το εξής ερώτημα: σκοτώθηκε όντως ο Ford από την Dolores ή μήπως αυτό που θεωρούσαμε ως Ford ήταν ένα ανδροειδές, το οποίο είχε ετοιμάσει ο ίδιος για αυτό το γεγονός; Αν και είναι πιθανό να ισχύει το δεύτερο-μιας και κάποια στιγμή είχαμε δει να κατασκευάζει ένα ανδροειδές, νομίζω πως σεναριακά θα ήταν πιο τίμιο το πρώτο, αλλά θα δείξει στην επόμενη σεζόν.

Μπορούν τα ανδροειδή να αποκτήσουν όντως ελεύθερη βούληση;

Με βάση αυτά που μάθαμε για την Maeve, οτι δηλαδή κάποιος άλλος την είχε βάλει να κάνει ο, τι έκανε, είναι λογικό να πιστεύουμε πως κανένα από τα ανδροειδή, πχ η Dolores δεν έχουν αναπτύξει όντως συνείδηση, αλλά όλα αυτά είναι μέρος του σχεδίου του Ford. Υποψιάζομαι, όμως, πως στη δεύτερη σεζόν, ειδικά αν είναι όντως νεκρός ο Ford, τα πράγματα θα ξεφύφουν. Μάλιστα, ο Jonathan Nolan είπε πως η πρώτη σεζόν βασιζόταν στον απόλυτο έλεγχο, ενώ η δεύτερη θα είναι  στο χάος.

 

Πριν κλείσουμε προφανώς να υπενθυμίσουμε το πολύ καλό soundtrack της σειράς, το οποίο προσθετε έξτρα πόντους στα επεισόδια.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μια αριστουργηματική σειρά, που ξεχωρίζει μεταξύ άλλων για τις ερμηνείες τις, την τρομερή αφηγηματική δομή και τους προβληματισμούς τους οποίους θέτει. Must See!

4.5/5+

Advertisements

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s