Κριτική: Rogue One (2016)

Πολλοί ήταν εκείνοι που κατηγόρησαν το  Force Awakens για υπερβολική αναφορά (στα όρια της αντιγραφής) στην πρώτη ταινία του Star Wars. Με το Rogue One, όμως, την πρώτη από μια σειρά αυτόνομων ταινιών, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά, καθώς για πρώτη φορά μεταφερόμαστε στο πεδίο της μάχης, όπου οι άνθρωποι δεν είναι ούτε απόλυτα καλοί, αλλά ούτε και απόλυτα κακοί, κάτι για το οποίο θα μπορούσε κανείς να “κατηγορήσει” την αρχική τριλογία(αν και θα το αναλύσουμε περισσότερο σε μελλοντικό αφιέρωμα).

Η ταινία επικεντρώνεται στην Jyn Erso, ερμηνευμένη από την Felicity Jones (A Monster Calls, Theory of Everything), η οποία με τη βοήθεια μιας μικρής ομάδας πρέπει να κλέψει τα σχέδια του Death Star,ώστε να βοηθήσει την Αντίσταση να το καταστρέψει.

rogueoneblast

Οι ερμηνείες είναι ικανοποιητικές, αλλά δυστυχώς δεν δίνεται ιδαίτερη έμφαση και σε κάποιον χαρακτήρα, πέρα από την πρωταγωνίστρια, οπότε δεν είναι οτι οι  ηθοποιοί μπορούσαν να κάνουν και κάτι τρομερό. Και είναι κρίμα, γιατί είναι το δεύτερο μπλοκμπάστερ της χρονιάς που διαθέτει τον Mads τον Mikkelsen στο καστ του και δεν τον αξιοποιεί κατάλληλα.

Σεναριακά, το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, είναι η ελλιπής ανάπτυξη χαρακτήρων, η οποία παρ΄όλα αυτά δεν με εμπόδισε από το να δακρύσω στο φινάλε της ταινίας.Και μιλάμε για εμένα, τον αδερφό του Frank του Underwood. Κατά τα άλλα, η σκοτεινότερη προσέγγιση, μας χάρισε πιο γκρίζους χαρακτήρες, οι οποίοι θα κάνουν τα πάντα για να πετύχουν τον σκοπό τους, κάτι που όσο να’ ναι, το λες και καινοτομία για το franchise. Από εκεί και πέρα, και χιούμορ είχαμε, και συγκινήσεις αλλά και ανατριχίλες με μερικές εμφανίσεις από τα παλιά.

rogueone-deathstar-dust-laser

Σκηνοθετικά, τα πράγματα κινούνται σε ακόμα καλύτερα επίπεδα, αφού ο σκηνοθέτης του Godzilla κατάφερε και μας μετέφερε στα “χαρακώματα” του πολέμου, διατηρώντας παράλληλα την ατμόσφαιρα του Star Wars και χαρίζοντας μας ένα εξαιρετικό τρίτο μέρος.

Συνοψίζοντας, αυτή η παρθενική ταινία των αυτόνομων ταινιών του Star Wars μας αφήνει υποσχέσεις για πιο “πειραματικές” προσπάθειες , οι οποίες (απ’ότι φαίνεται) δεν θα στερούνται τίποτα σε ποιότητα και διασκέδαση από την υπόλοιπη σειρά.

3,5/5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s