Sherlock Special Countdown “The End”

Λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα ( fuck yeah) και η αντίστροφη μέτρηση φτάνει στο τέλος της. Ουσιαστικά τα δύο επεισόδια που έμειναν είναι αρκετά ισάξια και λατρεμένα. Τι ένα μας εισήγαγε την Dominatrix Irene Adler που ήταν ταυτόχρονα ανταγωνιστής και σύμμαχος και το άλλο μας έδωσε την τελική αναμέτρηση με τον Moriarty, τον μέγα villain της σειράς. Και όσο και αν αγαπάμε, παραδεχόμαστε και γουστάρουμε την Irene, η ιδιαιτερότητα του Moriarty κερδίζει.

#2 A Scandal in Belgravia (S02E1)

Σενάριο: Steven Moffat                                                                                                                                Σκηνοθεσία: Paul McGuigan

Η πρώτη σεζόν μας έχει αφήσει με τον Sherlock αντιμέτωπο με τον archnemesis του, έτοιμο να ανατινάξει τους πάντες στον αέρα. Η δεύτερη σεζόν σπάει την αγωνία όταν χτυπάει το κινητό του Moriarty ( ringtone ‘Staying Alive’…oh the irony). Το πρόσωπο στην άλλη γραμμή αλλάζει τη γνώμη του και η αναμέτρηση αναβάλλεται.

ImageGen.jpg

Αμέσως μετά μαθαίνουμε ποιο ήταν αυτό το πρόσωπο. Η Irene Adler ή αλλιώς η The Woman, dominatrix στο επάγγελμα. Έχοντας στην κατοχή της φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου με σημαντικό μέλος της βασιλικής οικογένειας, αποτελεί την επόμενη υπόθεση του Sherlock Holmes. Όμως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Η Irene κρύβει περισσότερα μυστικά απ’όσα νομίζει ο Sherlock και καταφέρνει το αδύνατο: να κάνει αυτόν τον high functioning sociapath να “ερωτευθεί” ( or something like that).

Παράλληλα βλέπουμε την υπόθεση του μυστήριου θανάτου ενός οδοιπόρου, την υπόθεση ενός αεροπλάνου με νεκρούς επιβάτες, έναν σκηνοθετημένο θάνατο και ένα κινητό που βασανίζει τον ντετέκτιβ.

Best Moments: O Sherlock γυμνός με ένα σεντόνι ωσάν αναγεννησιακός πίνακας μαζί με τον John στο Buckingham Palace. Όλες οι σκηνές με το ειδύλλιο Sherlock-Irene. Οι στιγμές αδελφικής ‘τρυφερότητας’ με τον Mycroft στο νοσοκομείο και τοοοοσα άλλα

Related image

#The Reichenbach Fall (S02E03)

Σενάριο: Stephen Thompson                                                                                                                          Σκηνοθεσία: Toby Haynes

Το σπουδαιότερο και πιο αγωνιώδες επεισόδιο της σειράς. Το επεισόδιο όπου ο Moriarty αποκάλυψε το εύρος της ιδιοφυΐας του και απεδείχθη άξιος αντίπαλος του Sherlock.

sherlock-classic4.png

Όλα ξεκινούν με τον Moriarty να κάνει διαρρήξεις στην Τράπεζα της Αγγλίας, σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας και στην αίθουσα που φυλούν τα Κοσμήματα του Στέμματος. Και όλα αυτά από το κινητό του. Ο Moriarty επιτρέπει στην αστυνομία να τον συλλάβει και αφού περάσει από δίκη, αφήνεται ελεύθερος.

Ταυτόχρονα ο Sherlock με τον John πρέπει να λύσουν την υπόθεση της απαγωγής δύο παιδιών, η οποία όμως έχει σκηνοθετηθεί με τέτοιο τρόπο από τον Moriarty έτσι ώστε ο Sherlock να φαίνεται ως ύποπτος. Όμως τα προβλήματα του Sherlock δεν σταματούν εκεί αφού τα μηνύματα που αφήνει ο Moriarty υποδεικνύουν ότι έχει δώσει στον Sherlock τον κωδικό που μπορεί να παρακάμψει κάθε μέτρο ασφαλείας, και έτσι ο ντετέκτιβ γίνεται στόχος διαφόρων εγκληματιών.

sherlock-31

Όλα αυτά μπλέκονται με μια δημοσιογράφο που θέλει να ‘κάψει’ τον Sherlock και τον κατηγορεί ως ηθικό αυτουργό πίσω από κάθε του υπόθεση. Όπως ανακαλύπτουμε πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ο Moriarty ο οποίος έχει δημιουργήσει μια ψεύτικη ταυτότητα, αυτήν ενός ηθοποιού που ο Sherlock υποτίθεται πως αναγκάζει να υποκρίνεται τον ‘κακό’.

Στην ουσία γίνονται πολλά περισσότερα και μόνο στην προσπάθεια να γράψω μια περίληψη, έχω πονοκέφαλο. Το επεισόδιο είναι ένας ιστός από γεγονότα που μπλέκονται μεταξύ τους και είναι κομμάτι του masterplan του Moriarty. Και όλα οδηγούν στο φινάλε, στην ταράτσα του νοσοκομείου Bart’s όπου λαμβάνει χώρα η τελική αναμέτρηση. Οι δύο αντίπαλοι αναμετρούνται, εμπλέκονται σε ένα game of wits και στο τέλος έχουν την ίδια κατάληξη με αυτή που ο Sir Arthur Conan Doyle είχε δώσει εξ’αρχής. Και εμείς είμαστε καθ’όλη τη διάρκεια με την αγωνία στο τέρμα και με τα δάκρυα καθ’οδόν.

Γιατί όμως αυτό το επεισόδιο κερδίζει; Διότι βλέποντας το ο εγκέφαλος μας δεν σταματάει να λειτουργεί. Μαγευόμαστε με την μεγαλοφυΐα του Moriarty. Η αγωνία κορυφώνεται λεπτό πρός λεπτό. Κάθε σκηνή, κάθε ατάκα μας προειδοποιούν για το τι θα γίνει. Και το χειρότερο είναι πως ο Moriarty, προς στιγμήν, κερδίζει. Το σχέδιο του πιάνει, όλοι, μέχρι και ο John σε κάποια φάση, πιστεύουν ότι ο Sherlock κρύβεται πίσω από όλα. Και αυτή η αμφιβολία, που μέχρι και εμείς νιώσαμε, κάνει αυτό το επεισόδιο ένα από τα καλύτερα που έχει δει ποτέ η τηλεόραση.

Sherlock-The-Reichenbach-Fall-03.png

Και δεν είναι μόνο το επεισόδιο αυτό καθ’αυτό αλλά και οι αντιδράσεις που προκάλεσε. Ένα από τα χειρότερα ( με την καλή έννοια) cliffhangers, που για δύο χρόνια οδήγησε τους φαν στην παράνοια με το ερώτημα “Πως επέζησε”.

Βασισμένο στην ιστορία “The Final Problem”.

Και αν ακόμα, μετά από τόσα επεισόδια, δεν έχει πειστεί ότι ο Moffat και ο Gatiss δεν είναι ο διάβολος και ο βοηθός του, ορίστε το Christmas Special, ένα χρόνο μετά από αυτό το φινάλε. Το BBC απλά μας τρολλάρει.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s