Paterson (2016)

Σκηνοθεσία: Jim Jarmusch                                                                                                             Πρωταγωνιστούν: Adam Driver,  Golshifteh Farahani, Nellie the Dog, Barry Shabaka Henley, Chasten Harmon, William Jackson Harper 

Τρία χρόνια μετά το Only Lovers Left Alive, εκείνο το ονειρικό βαμπιρικό αριστούργημα, ο Jim Jarmusch επιστρέφει με ίσως την πιο γλυκιά και νοσταλγική ταινία που θα δείτε φέτος.

Ο Adam Driver πρωταγωνιστεί ως ο Patterson ένας οδηγός λεωφορείου και παθιασμένος ποιητής  που ζει με τη γυναίκα του στην πόλη Patterson στο New Jersey. Η ταινία μας διηγείται μια εβδομάδα από τη ζωή τους, μέρα προς μέρα, στιγμή προς στιγμή. Αλλά μη φοβάστε, δεν είναι καθόλου βαρετό.

Η ταινία μας αφηγείται τη ζωή αυτού του ζευγαριού. Αν και βλέπουμε μόνο μια βδομάδα, αυτές οι 7 μέρες είναι καθόλα αντιπροσωπευτικές. Ο Patterson κάθε πρωί ξυπνάει στις 6 χωρίς ξυπνητήρι, τρώει το πρωινό του και φεύγει για τη δουλειά του. Κάποιος θα περίμενε να βλέπαμε έναν χαρακτήρα που αγανακτά με τη επανάληψη που κυριαρχεί στην εργασία του, όμως ο Patterson είναι ένας άνθρωπος που απολαμβάνει τη ρουτίνα, τις διαδρομές με το λεωφορείο, τις συζητήσεις των επιβατών. Κάθε μεσημέρι, όταν σχολάει, τρώει το μεσημεριανό του δίπλα στο ποτάμι και γράφει ποίηση. Ποίηση που είναι εμπνευσμένη από την καθημερινότητα του και την οποία έχει στο μυαλό του όλη μέρα, από την ώρα που ξυπνάει μέχρι να κοιμηθεί.

paterson-adam-driver-1200x520

Η γυναίκα του, η Laura, δεν εργάζεται και περνάει τη μέρα της στο σπίτι. Αυτό όμως την κάνει πέρα για πέρα δημιουργική, σε σημείο να μην κάθεται στιγμή που να μην ασχολείται με κάτι, από ζωγραφική και σχεδιασμό ρούχων, μέχρι ζαχαροπλαστική και μαθήματα κιθάρας. Είναι ένας άνθρωπος που συνέχεια ονειρεύεται και δημιουργεί, δοκιμάζει καινούρια πράγματα και απολαμβάνει τη ζωή.

1251514_orig.png

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η ταινία είναι αργή και βαρετή, χωρίς να μας δείχνει στην ουσία κάτι. Αυτός ο κάποιος όμως θα έβλεπε την ταινία πολύ λάθος. Εκτός από τα όμορφα πλάνα και τη μελωδική μουσική υπόκρουση, ο Jarmusch έχει δημιουργήσει μια άκρως ρομαντική ταινία. Το ζευγάρι δεν δείχνει να αγανακτά με τη ρουτίνα του, αντιθέτως την καλωσορίζει. Οι πρωταγωνιστές απολαμβάνουν όλες τις μικρές καθημερινές στιγμές της ζωής τους από το πρωινό ξύπνημα,  τη βόλτα του σκύλου, την καθημερινή μπύρα στην pub της γειτονιάς. Οι συναντήσεις τους με ανθρώπους τροφοδοτούν την τέχνη τους, η οποία δεν έχει όρια.

Ο Patterson δείχνει να μην μπορεί να ζήσει χωρίς ποίηση, αυτή που διαβάζει και αυτή που γράφει, χωρίς όμως να έχει φιλοδοξίες να γίνει μεγάλος ποιητής. Η ποίηση του είναι μόνο για αυτόν, κρυμμένη πάντα στο τετράδιο που κουβαλάει συνέχεια πάνω του.  Ευτυχώς για μας, τα ποιήματα του εμφανίζονται στην οθόνη την ώρα της δημιουργίας τους, λέξη προς λέξη, όσες προσπάθειες και αν χρειαστούν για να ολοκληρωθεί. Η Laura, ως η μόνο ακροάτρια της τέχνης του, προσπαθεί να τον πείσει να δείξει τα ποιήματα του στον κόσμο. Αυτή είναι και η διαφορά τους. Ο ενός μετριόφρων και κλειστός, η άλλη γεμάτη φιλοδοξίες για ένα τρανό μέλλον. Μια διαφορά που δεν αρκεί για να φέρει διαμάχες στην τέλεια σχέση τους.

paterson-620x410

Εκτός από το όμορφο ζευγάρι, σημαντικό ρόλο παίζουν οι κάτοικοι του Patterson, με τις καθημερινές ανησυχίες τους αλλά και οι φίλοι του Patterson, ο Doc που έχει την pub και οι θαμώνες του, ο συνάδελφος του στη δουλειά. Για μένα όμως τον πιο σημαντικό, σε σημείο που να τον θεωρώ πρωταγωνιστή, είχε αυτός του Marvin, του σκύλου τους. Ένα όμορφο γαλλικό μπουλντόγκ που δεν είναι απλά ένα κομμάτι του background αλλά ένας αναπτυγμένος χαρακτήρας. Όπως η οικογένεια του έτσι και αυτός ζει τη ρουτίνα του και απολαμβάνει τις μικρές στιγμές της, τον ύπνο, τη βόλτα και τον ύπνο έξω από την  pub, την καθημερινή καταστροφή του γραμματοκιβωτίου τους. Οι αντιδράσεις του και οι “ατάκες” του είναι θεϊκές.

Στο τέλος, ένα ατύχημα θα ταράξει την ήρεμη ρουτίνα και θα φέρει τους χαρακτήρες σε ένα φαινομενικό αδιέξοδο, όμως η ζωή έχει τον τρόπο της να διορθώνει και να παραδίδει μαθήματα. Μια συνάντηση και μια συζήτηση αρκεί.

                                                                      Love Poem

We have plenty of matches in our house
We keep them on hand always
Currently our favourite brand
Is Ohio Blue Tip
Though we used to prefer Diamond Brand
That was before we discovered
Ohio Blue Tip matches
They are excellently packaged
Sturdy little boxes
With dark and light blue and white labels
With words lettered
In the shape of a megaphone
As if to say even louder to the world
Here is the most beautiful match in the world
It’s one-and-a-half-inch soft pine stem
Capped by a grainy dark purple head
So sober and furious and stubbornly ready
To burst into flame
Lighting, perhaps the cigarette of the woman you love
For the first time
And it was never really the same after that

All this will we give you
That is what you gave me
I become the cigarette and you the match
Or I the match and you the cigarette
Blazing with kisses that smoulder towards heaven

Αυτό λοιπόν είναι το Patterson. Μια ταινία για έναν έρωτα, την τέχνη και μία πόλη. Μια ταινία που δείχνει πως η ρουτίνα είναι όμορφη και πως οι απλές καθημερινές χαρές είναι αυτές που αξίζουν. Η χαρά του να ζεις, να επικοινωνείς και να δημιουργείς. Και αν σε κάποια σημεία οι χαρακτήρες δείχνουν εγκλωβισμένοι, σύντομα η πραγματικότητα τους δείχνει πόσο τυχεροί είναι.

landscape-1482171827-paterson-d02-0015

4/5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s