Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events(Season 1)

Μια από τις πιο αναμενόμενες σειρές του ’17 ήταν η μεταφορά των γνωστών βιβλίων του Lemony Snicket στην μικρή οθόνη. Η σειρά είχε μεταφερθεί και στον κινηματογράφο πριν από περίπου 13 χρόνια, με όχι τόσο μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, αλλά με ένα all star cast να συμμετέχει σε αυτήν.

Η ιστορία έχει να κάνει με τα τρία αδέρφια Baudelaire, τα οποία ύστερα από τον θάνατο των γονιών τους προσπαθούν να βρουν έναν συγγενή να τους υιοθετήσει. Παρ’ όλα αυτά, δεν τα καταφέρνουν, καθώς ο ατάλαντος ηθοποιός και διαβολικός μακρινός συγγενής τους Count Olaf, βάζει συνεχώς εμπόδια στο δρόμο τους προκειμένου να κλέψει την περιουσία τους.

Αρχικά,  η σειρά θυμίζει πάρα πολύ την αισθητική της ταινίας, κάτι που δεν είναι απαταίτητα κακό, αλλά όπως και να το κάνουμε, το CGI δεν μπορεί να αντικαταστήσει το αισθητικό αποτέλεσμα των ζωγραφισμένων στο χέρι σκηνικών της πρώτης διασκευής των βιβλίων. Παρ’ όλα αυτά το αποτέλεσμα είναι όμορφο, αν και η χρήση των εφφε “κλωτσάνε” όταν χρησιμοποιούνται στο μωρό Baudelaire.

Ερμηνευτικά, τα πράγματα κινούνται σε ικανοποιητικές γραμμές, αν και πιιστεύω πως ο Neil Patrick Harris δεν καταφέρνει να προσφέρει κάτι παραπάνω από τον Jim Carrey. Ίσως, έπρεπε να αφήσει την προσπάθεια να πετύχει περίεργες γκριμάτσες και να έδινε έμφαση στο τραγούδι, που μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα.

asoue_102_unit_3924_r2_crop.jpg

Ειδικά, όταν στο theme song της σειράς τον ακούς να τραγουδάει, περιμένεις οτι αυτό το στοιχείο θα είναι έντονο και στη συνέχεια, αλλά τελικά μένεις ξεκρέμαστος. Και μετά είσαι εσύ ο κακός που ξενερώνεις, επειδή οι δημιουργοί δεν ολοκλήρωσαν την ιδέα τους.

Το επόμενο πρόβλημα της σειράς εντοπίζεται στο σενάριο. Πριν πούμε το γιατί όμως, ας εξηγήσουμε πως η σειρά αφιερώνει δύο επεισόδια σε κάθε βιβλίο, με τα έξι πρώτα να είναι βασισμένα στα τρία πρώτα βιβλία, τα ίδια στα οποία βασίστηκε και η ταινία. Έτσι, όσοι έχουν δει την ταινία, για 6 ώρες δεν θα βρουν και πολλά πράγματα να τους κρατήσουν το ενδιαφέρον, αφού ο παραπάνω χρόνος που αφιερώνεται στο κάθε βιβλίο, δεν προσθέτει κάτι ουσιαστικό. Ακόμα, όμως και να μην έχει κανείς την παραμικρή επαφή είτε με τα βιβλία, είτε με την ταινία, δεν γίνεται να μην παρατηρήσει πως τα πρώτα έξι επεισόδια είναι αρκετά επαναλαμβανόμενα. Μάλιστα, η υπερβολική ηλιθιότητα κάποιων χαρακτήρων, πάνω στην οποία βασίζεται και η εξέλιξη της ιστορίας, σε συνδυασμό με την πολύ συχνή υπενθύμιση ότι αυτό που βλέπουμε είναι κάτι στενάχωρο, κουράζει ακόμα περισσότερο.

Και ναι, μπορεί αυτή η ηλιθιότητα να υπήρχε στα βιβλία, αλλά δεν παύει να φαίνεται ψεύτικη (και μιλάμε για μια σειρά που δεν χαρακτηρίζεται από αληθοφάνεια).

Και αν μέχρι τώρα σας έκανα να νομίζετε πως η σειρά δεν αξίζει το χρόνο σας, ήρθε η ώρα να επανορθώσω, αφού τα πράγματα βελτιώνονται αισθητά στα δύο τελευταία επεισόδια, όπου αλλάζουμε λίγο παραστάσεις και ερχόμαστε αντιμέτωποι με αρκετά ενδιαφέρουσες ανατροπές.

asoue_107_unit_0698_r_crop

Παρά τα ελαττώματα που ανέφερα παραπάνω, η σειρά κερδίζει πόντους από την προσθήκη του αφηγητή Lemony Snicket, του οποίου η εμφάνιση είναι συχνή και σε σωστές χρονικά στιγμές, προσθέτοντας πόντους στην μαύρη ατμοσφαίρα της σειράς. Επιπλέον, στο σενάριο εντάσσεται ικανοποιητικότατα και το αυτοαναφορικό στοιχείο των βιβλίων, κάνοντας αυτή τη διασκευή πολύ πιο πιστή στο αρχικό υλικό.

Ως συμπέρασμα λοιπόν, η καινούρια προσθήκη του Netflix, αν και στην αρχή είναι επαναλαμβανόμενη, καταφέρνει να μεταφέρει ικανοποιητικά το πνεύμα των βιβλίων, φορτσάρωντας προς το τέλος και αφήνοντας υποσχέσεις για ένα ακόμα πιο ατυχές μέλλον. Ίσως, το τελικό αποτέλεσμα να ήταν λίγο πιο περίεργο, αν αξιοποιούσαν ιδέες σαν εκείνη του μιούζικαλ, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα σε αυτή τη ζωή.

3+/5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s