Sherlock Series 4

Image result for moriarty the final problem gif

Πόσο μάταιη είναι η ζωή τελικά! Πριν τρεις εβδομάδες τρώγαμε τα νύχια μας περιμένοντας να ξαναδούμε επιτέλους την ιδιοφυΐα που μισούμε να λατρεύουμε ξανά στη μικρή οθόνη,και τώρα η μικρή οθόνη θα ξαναβιώσει την απουσία του για ένας “θεός” ξέρει πόσο.
Με τον Sherlock να έχει διαπράξει φόνο εν ψυχρώ και τον Moriarty να μας απειλεί – ή να μας υπόσχεται- την επιστροφή του, η τέταρτη σεζόν είχε εξ’αρχής μπόλικο υλικό για ένα δυναμικό ξεκίνημα.

Image result for sherlock the lying detective

Part I: The Six Thatchers:                                                                                                                            Αφού λύνουμε γρήγορα τα διαδικαστικά και ο Sherlock είναι και πάλι ελεύθερος Βρετανός πολίτης, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τον Moriarty. Ή μήπως όχι. Θα περιμένουμε ο Moriarty να κάνει την κίνηση του και θα λύσουμε μια τυχαία αλλά δύσκολη υπόθεση. Like old times. Perfect.Ή μάλλον θα κάνουμε flash forward και θα λύσουμε αμέσως την δύσκολη υπόθεση και θα μείνουμε με την υπόνοια του Sherlock ότι κάτι τρέχει με την καταστροφή κάτι παμπάλαιων προτομών της Thatcher. Και μπορεί να φαίνεται παράλογο που ο ντετέκτιβ ξαφνικά έχει προβλέψεις για το μέλλον, αλλά μας το δικαιολογεί και we roll with it. Και όπως αποδεικνύεται it’s all about Mary (and not Moriarty). Όχι αυτό που ελπίζαμε αλλά αγαπάμε τη Mary οπότε ναι (!) ας μάθουμε την ιστορία της. Και την μαθαίνουμε και είναι λίγο too much αλλά οκ.Related image

Οι εξελίξεις κυλούν, υπάρχει αγωνία και κίνδυνος και φθάνουμε στο τέλος που μας χαντακώνει. Και θέλουμε να το δεχτούμε γιατί είμαστε σίγουροι πως κάποιο σχέδιο υπάρχει στο μυαλό των Motiss αλλά κάτι δεν μας κάθεται καλά. Στο προηγούμενο επεισόδιο είχαμε μάθει ότι κάτι τρέχει με τη Mary και τώρα ξαφνικά βρισκόμαστε στον επίλογο. Γιατί; Αν αυτό ήταν το σχέδιο δεν μπορούσε να περιμένει λίγο; Να νιώσουμε έστω ότι το timing ήταν σωστό; Αλλά το καταπίνουμε και αυτό γιατί η σειρά είναι και πάλι κοντά μας και μας χρωστά άλλα δυο επεισόδια και αφού ξεκίνησε το λιγότερο δυναμικά, η συνέχεια θα είναι μάλλον καλύτερη.

Image result for sherlock the six thatchers
Μερικά ακόμα αρνητικά: Η τάση για απιστία του John φαίνεται άκυρη μετά από τόσους λίγους μήνες. Η τάση της σειράς να βάζει χιουμοριστικά στοιχεία μόνο for the sake of it. Παλιά ήταν ωραίο, τώρα έμοιαζε με επίδειξη.

Image result for sherlock season 4 screencaps

Part II: The Lying Detective:                                                                                                                                  The lyyying detective. Η σχέση του Sherlock με τον John περνάει κρίση με τον John να προσπαθεί να μεγαλώσει την κόρη του όσο πιο καλά μπορεί δεδομένων των συνθηκών και τον Sherlock να επιστρέφει σε μια από τις άσχημες φάσεις του παρελθόντος,δηλαδή στα ναρκωτικά. Όσο βρίσκεται σε αυτό το χαοτικό state of mine, ο Sherlock αναλαμβάνει μια καινούρια υπόθεση, μια υπόθεση που περιλαμβάνει έναν φιλάνθρωπο εκατομμυριούχο, την κόρη του και την κατηγορία πως ο πατέρας της είναι serial killer. Βέβαια δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε αφού όλα δείχνουν πως τα πάντα βρίσκονται στο μυαλό του τοξικομανή ντετέκτιβ και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ή μήπως έχουν; Ο John βρίσκεται σε δίλημμα, η Ms. Hudson προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση πιο badass και υπερβολική από ποτέ και ο Sherlock βρίσκεται στα χέρια του πιο αιμοσταγή δολοφόνου που έχουμε ίσως συναντήσει. Ενός δολοφόνου που κρύβεται πίσω από τα πλούτη, το φιλανθρωπικό του έργο και ένα Creepy χαμόγελο. Εδώ φυσικά να πούμε ότι το επεισόδιο έχει επιστρέψει τη σειρά στην παλιά της δόξα, και καταρρίπτει τον “μύθο” ότι τα μεσαία επεισόδια είναι fillers. Έχουμε δράση, κίνδυνο, παραισθήσεις, το σχέδιο του Culverton Smith απέναντι στο σχέδιο του Sherlock και όμορφες στιγμές.

Image result for sherlock season 4 screencaps
Τι μας χάλασε όμως; Μας χάλασε ότι παρά την φαινομενική αρτιότητα του επεισοδίου, στο τέλος ανακαλύπτουμε ότι όλα έχουν γίνει κατά παραγγελία της Mary, ως τακτική συμφιλίωσης των δύο φίλων. Και ναι προφανώς έπρεπε με κάποιον τρόπο ο John να συγχωρέσει τον Sherlock που άλλωστε δεν έφταιγε, αλλά το να βλέπουμε τη Mary να καθοδηγεί τον Sherlock μέσα από ένα post mortem DVD φαίνεται κάπως υπερβολικό. Όσο υπερβολικός μας είχε φανεί ο βεβιασμένος θάνατος της. Προσωπικά θα μου άρεσε αυτό το επεισόδιο να υπήρχε με την προσθήκη της Mary που τόσο πολύ ταίριαζε στο solving crimes τρίο.Image result for sherlock the lying detective hospital
Παρόλα αυτά το επεισόδιο μας ανταμείβει κάπως με το τέλος του. Οι δημιουργοί μας είχαν αφήσει μια αποκάλυψη για το τέλος. Το πρόσωπο πίσω από την παρολίγον ερωμένη του John, η οποία είχε Αποτι φαίνεται ομοιότητες με την ψυχολόγο του και την πελάτισσα του Sherlock. Ομολογώ πως πριν την αποκάλυψη δεν ήμουν τόσο παρατηρητική. Και αυτή δεν είναι άλλη πέρα από τον τρίτο Holmes brother, I mean sister. Και όχι ο Moriarty, όσο και αν περίμενα η γυναίκα να βγάλει makeup και περούκα και να εμφανιστεί ο Moriarty. Μέχρι και εκεί οι Motiss έπρεπε να μας αλλάξουν τις προσδοκίες.

Part III: The final problem
Τα αδέρφια Holmes είναι λοιπόν τρία και μετά από ένα περίτεχνο και αρκετά τρομακτικό κόλπο, ο Sherlock αναγκάζει τον Mycroft να του πει την αλήθεια. H Euros είναι η μικρή τους αδερφή, το πιο ευφυές από τα τρία αδέρφια. Η ευφυΐα της όμως ήρθε και με ένα τίμημα. Η Euros είναι ψυχικά ασταθής και άκρως επικίνδυνη. Και αυτό έχει στοιχίσει ζωές. Του Redbeard για αρχή. Ο Sherlock την είχε αποβάλει από τη μνήμη του  και ο Mycroft φρόντιζε να παραμείνει μυστική η ύπαρξη της. Πράγμα αδύνατον αφού η Euros κατάφερε να αποδράσει από την φυλακή υψίστης ασφαλείας στην οποία ζει από την παιδική της ηλικία.

Image result for sherlock the final problem euros

Όπως είναι φυσικό, ο Sherlock και ο John πηγαίνουν στη φυλακή μαζί με τον Mycroft και εκεί αρχίζει το καλό. Η φυλακή δεν είναι πλέον υπό τον έλεγχο του Mycroft και οι ήρωες μας είναι μπλεγμένοι σε έναν θανατηφόρο λαβύρινθο, σε ένα άρρωστο escape room. Η Euros τους μετατρέπει σε πειραματόζωα και τους υποβάλει στις δοκιμασίες της με τη βοήθεια του Moriarty.

Image result for sherlock euros

Το μυστήριο ξετυλίγεται σιγά σιγά, δωμάτιο, δωμάτιο και όσο πιο βαθιά προχωράμε τόσο πιο πολλά μαθαίνουμε για το παρελθόν και τα τραύματα της παιδικής ηλικίας. Οι αλήθειας που ξέραμε ακυρώνονται και το παιχνίδι γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο.

Image result for sherlock the final problem

Συμπέρασμα: Η σειρά μας παρέδωσε και φέτος άλλη μια έξυπνη σεζόν. Φυσικά δεν χρειάζεται να αναλύσουμε την καλή της παραγωγή, υποκριτική και σκηνοθεσία. Όλα είναι για άλλη μια φορά τέλεια. Από τον Sherlock και τον John,μέχρι τον Mycroft , την φανταστική Euros και τα λίγα λεπτά με τον Moriarty. Και φυσικά για άλλη μια φορά βρεθήκαμε προ εκπλήξεως με την αγωνία στα ύψη.

Image result for sherlock the final problem euros

Δεν γίνεται όμως να μην παραδεχθούμε πως αυτή η σεζόν είναι η πιο αδύναμη. Ίσως και η πιο ψεύτικη. Όλες οι έξυπνες στιγμές της είχαν έναν αέρα επίδειξης, τα plot twists έγιναν απλά για να γίνουν χωρίς να το χρειάζεται το σενάριο. Ναι, το παρελθόν των Holmes ήταν ενδιαφέρον αλλά και υπερβολικό, με αρκετά plot holes. Και αυτό που πάντα μας κέρδιζε στο Sherlock ήταν η απλοϊκή και διακριτική ευφυΐα του. Μάλλον οι δημιουργοί προσπάθησαν πιο πολύ να μας ενθουσιάσουν απ’όσο θα έπρεπε.

Δεν ξέρουμε αν αυτή είναι η τελευταία σεζόν. Θα μπορούσε να είναι. Αν το μέλλον της είναι όπως η φετινή σεζόν, μακάρι και να είδαμε το τέλος της. Αν όμως υπάρχει ελπίδα να δούμε κάτι όπως στην αρχή, τότε ανυπομονούμε.

Let the hiatus begin!

 

 

 

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s