Κριτική: Split(2017)

Τι είναι χειρότερο από το να κάνεις μια αποτυχημένη ταινία ύστερα από μια τεράστια επιτύχια; Το να κάνεις πολλές αποτυχημένες ταινίες. Τι είναι ακόμα χειρότερο; Να έχεις καταντήσει ανέκδοτο.

Αυτή είναι η πορεία του M. Night Shyamalan, ενός σκηνοθέτη που έκανε το μπαμ με την 6η αίσθηση, μας παρέδωσε κανα δυο υποτιμημένες ταινίες μετά από αυτήν, πχ Unbrekable, αλλά μετά πήρε την κάτω βόλτα. Τα πράγματα φάνηκαν να αλλάζουν με το περσινό, μικρής κλίμακας θριλεράκι/κωμωδία, The Visit, αλλά απ’ ότι φαίνεται, το The Split είναι εκείνο που θα τον ξαναβάλει στον χάρτη του Hollywood για τα καλά.

Πρωταγωνιστές σε αυτό το αρκετά ενδιαφέρον θρίλερ, είναι ο James McAvoy(x23) και η εξαιρετική Anya Taylor-Joy(The Witch). Η ιστορία έχει ένα ενδιαφέρον, αφού ο Κέβιν πάσχει από διασχιστική διαταραχή προσωπικότητας. Όταν μια από τις εικοσιτρείς προσωπικότητές του αναλάβει τα ηνία, εκείνος θα απαγάγει τρεις κοπέλες.Το γιατί θα το κάνει αυτό θα πρέπει να το δείτε στην ταινία, μιας και δεν θα κάνουμε spoiler.

Συνεχίζουμε με τα σημαντικά λοιπόν, δηλαδή τον εκπληκτικό McAvoy, ο οποίος πραγματικά δίνει ρεσιτάλ με την πολλαπλή ερμηνεία του και την εξαιρετική για άλλη μια φορά Anya Taylor Joy. Το υπόλοιπο καστ ψιλοαδιάφορο σε γενικές γραμμές, αλλά δεν μας πειράζει, αφού δεν είχε και ιδιαίτερο ρόλο.

Film Title: Split

Σκηνοθετικά, τώρα, τα πράγματα είναι εξίσου ενδιαφέροντα με τον Shyamalan να αποδεικνύει πως ξαναβρίσκει τον παλιό του εαυτό, παραδίδοντας μας μια ταινία που φλερτάρει με το exploitation, αλλά και με τον Λάνθιμο, κυρίως ως προς το καρδράρισμα.  Αν περιμένετε να δείτε κάποιο twist τώρα, θα μείνετε κάπως διχασμένοι, αφού κάτι υπάρχει, αλλά για να το καταλάβετε θα πρέπει να έχετε δει την φιλμογραφία του σκηνοθέτη.

Αυτή η “ανατροπή” είναι που σώζει και το κάπως υπερβολικό τρίτο μέρος της, αφού τοποθετεί τα γεγονότα στο κατάλληλο πλαίσιο. Εκτός όμως από λίγη υπερβολή, η ταινία πάσχει από ακόμα περισσότερο exposition, αλλά μικρό το κακό, αφού καταφέρνει τελικά να διατηρήσει το ενδιαφέρον και να διασκεδάσει το κοινό.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, θα περάσετε ευχάριστα την ώρα σας, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να ξενερώσετε στο τέλος λόγω της σύνδεσης με προηγούμενη ταινία του σκηνοθέτη.

3/5

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s