Logan meets Philosophy

Ακολουθούν SPOILERS.

Αυτό που δεν περίμενα να δω ποτέ σε μια ταινία του Wolverine είναι το φιλοσοφημένο σενάριο. Όχι επειδή δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά επειδή οι μέχρι τώρα ταινίες δεν μας έκαναν να περιμένουμε και πολλά. Παρ’ όλα αυτά, στην τρίτη ταινία, το σενάριο βάζει τις βάσεις για κάτι πιο ώριμο, αφού ο Logan έχει αρχίσει να γερνάει και οι δυνάμεις του εξασθενούν. Παράλληλα, τα τόσα χρόνια ζωής σε συνδυασμό με τους θανάτους αγαπημένων του προσώπων τον κάνουν να σκέφτεται τον θάνατο ως λύτρωση.H ζωή του φαίνεται να κινείται στα όρια του μηδενισμού, αφού περιμένει απλώς να πεθάνει, ενώ στο μεταξύ δουλεύει ως σοφέρ.

logan_c.jpg

Τα πράγματα αλλάζουν, όταν αναγκάζεται να μεταφέρει μια πιτσιρίκα, η οποία αργότερα μαθαίνουμε πως είναι μεταλλαγμένη, στην Εδέμ. Να πούμε, σε αυτό το σημείο, πως η ταινία διαδραματίζεται το 2029, όπου όλοι  οι original μεταλλαγμένοι -πλην του Xavier και του Logan- έχουν πεθάνει και οτι η Εδέμ πρόκειται για ένα φημολογούμενο μέρος, στο μόνο που μπορεί να προστατευτεί η νέα φουρνιά μεταλλαγμένων που δημιουργήθηκε σε κάτι εργαστήρια με σκοπό την στρατιωτική εκμετάλλευση τους. Κατά τη διάρκεια της ταινίας και ενώ έχει ξεκινήσει το road trip, ο Logan συνειδητοποιεί πως η Εδέμ είναι εμπνευσμένη από ένα τεύχος των κόμικ των X-MEN που διάβαζε η μικρή, οπότε κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει, άρα πιστεύει πως δεν έχει και νόημα να ταξιδεύουν.

Τώρα θέλω την προσοχή σας. Η Εδέμ είναι ξεκάθαρα μια άμεση αναφορά στον κήπο της Εδέμ. Αν και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε και στη συνέχεια θρησκευτική ορολογία, μπορούμε άνετα να θεωρήσουμε την Εδέμ, όχι μόνο τον επί της γης παράδεισο των χριστιανών, αλλά οτιδήποτε δίνει ελπίδα και σκοπό στους ανθρώπους. Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να κάνουμε τον εξής παραλληλισμό:

Πιτσιρίκα=πιστοί, Κόμικ X-MEN=Bίβλος, Εδέμ=ελπίδα/στόχος.

logantrailer1

Όπως λοιπόν, οι πιστοί πιστεύουν στο Θεό ελπίζοντας πως η ζωή δεν τελειώνει στον θάνατο, έτσι και η μικρή μεταλλαγμένη ελπίζει πως θα βρει ένα μέρος όπου θα είναι προστατευμένη από απειλές. Και μπορεί να σας φαίνεται υπερβολική η παραπάνω σκέψη, αλλά κάποια στιγμή μέσα στην ταινία, το πρωταγωνιστικό τρίο τρώει δείπνο με μια οικογένεια. Η μητέρα ελπίζει πως ο Θεός θα τους βοηθήσει, σε αντίθεση με τον άντρα, ο οποίος δεν είναι τόσο αισιόδοξος. Βλέπουμε λοιπόν, πως πάλι συναντάμε παρόμοιο μοτίβο, οπότε μάλλον ο πρώτος ισχυρισμός δεν είναι λάθος.

Λίγο αργότερα, ο Logan αναφέρει τελικά στον Xavier πως το ταξίδι τους δεν έχει νόημα και εκείνος απαντάει πως είτε υπάρχει, είτε δεν υπάρχει η Εδέμ, το ταξίδι έχει νόημα, γιατί πάρα πολύ απλά δίνει ελπίδα στο μικρό κορίτσι. Εκείνη τη στιγμή λοιπόν, ο Logan σαν άλλος Σίσσυφος αποδέχεται τον -πιθανότατα ανούσιο- στόχο του, μόνο και μόνο για να δώσει λόγω ύπαρξης στο κορίτσι, αλλά καταβάθος και στον ίδιο του τον εαυτό.

Στη συνέχεια, και ενώ έχει προηγηθεί μεταξύ άλλων ο θάνατος του Xavier, ο Logan συνεχίζει το ταξίδι του με την X-23. Όταν φτάνουν στις συντεταγμένες που υποτίθεται βρισκόταν η Εδέμ, αυτό που αντικρίζουν είναι ουσιαστικά μια παρατημένη καλύβα, η οποία αργότερα αποδεικνύεται πως δεν είναι και ασφαλής. Ουσιαστικά, λοιπόν, η Εδέμ όντως δεν υπήρχε ή τουλάχιστον δεν ήταν αυτό που περίμεναν. Και εδώ είναι το ενδιαφέρον σημείο. Τα πιτσιρίκια, αφού συνειδητοποιούν πως η Εδέμ είναι ανύπαρκτη, αποφασίζουν να την φτιάξουν. Δεν θα μου φαινόταν περίεργο τα ίδια τα παιδιά να έφτασαν στην περιοχή και αντικρύζοντας το απόλυτο κενό, να έφτιαξαν την καλύβα χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις τους . Η ταινία ποτέ δεν το ξεκαθαρίζει αυτό, όπως και πολλά άλλα πράγματα κατά τη διάρκεια της, κάτι το οποίο βρήκα και αρκετά ενδιαφέρον αφηγηματικά.

Έτσι, με μια προσεκτικότερη ανάλυση, η ταινία είναι βαθειά υπαρξιακή(και πολύ πιο αισιόδοξη απ’ ότι μας κάνει να πιστεύουμε αρχικά), αφού αναζητάει τους λόγους που αξίζει να ζούμε, σε έναν κόσμο που φαινομενικά δεν προσφέρει λόγους ύπαρξης.Ίσως τελικά η λύση να είναι η αποδοχή της έλλειψης νοήματος και η δημιουργία ενός δικού μας.Ίσως αυτός είναι ο τρόπος να μην καταλήξουμε σαν τον Logan: να περιμένουμε απλώς το τέλος μας. Κλείνω το άρθρο με τα λόγια του Εδουάρδο Γκαλεάνο για την ουτοπία, τα οποία θεωρώ πως ταιριάζουν τόσο στην ταινία, όσο και στην παράλογη φύση της ίδιας μας της ύπαρξης:

Η ουτοπία βρίσκεται στον ορίζοντα. Αν κάνω δύο βήματα προς το μέρος της, αυτή απομακρύνεται δύο βήματα πίσω. Αν προχωρήσω δέκα βήματα μπροστά, εκείνη ξεγλιστράει δέκα βήματα πιο πέρα. Οσο μακριά κι αν πάω, ποτέ δεν την αγγίζω. Προς τι λοιπόν η ουτοπία;

Μας αναγκάζει να προχωρούμε.

Advertisements

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s