The Lure (2015)

 

Πρωτότυπος Τίτλος: Córki dancingu

Σκηνοθεσία: Agnieszka Smoczyńska

Πρωταγωνιστούν: Marta Mazurek ,Michalina Olszańska ,Kinga Preis, Jakub Gierszał

0041429f.jpg

Το The Lure είναι ένα σχετικά πρόσφατο μιούζικαλ τρόμου που μας έρχεται από την Πολωνία. Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκονται δύο αδελφές, η Golden και η Silver, οι οποίες είναι γοργόνες, κάτι που στο χωροχρόνο της ταινίας φαντάζει πολύ φυσιολογικό. Όπως έχουμε συναντήσει σε πολλές ιστορίες για το μύθο της γοργόνας, έτσι και οι συγκεκριμένες είναι πολύ όμορφες και μπορούν να μαγέψουν με τη φωνή τους όποιον πέσει στα δίχτυα τους. Η μόνη τους διαφορά είναι ότι έχουν την ικανότητα να ζουν σαν άνθρωποι έξω από το νερό, σαν δύο σχεδόν φυσιολογικά κορίτσια.

the-lure-1The-Lure-3_607x342

Η Golden και η Silver, καθότι κάτι εξωτικό και απόκοσμο, βρίσκουν αμέσως τη θέση τους στον ανθρώπινο κόσμο, ο οποίος διψάει να γνωρίζει οτιδήποτε διαφορετικό. Εργάζονται σε ένα νυχτερινό κέντρο και μαγεύουν τους θεατές με τις φωνές αλλά και τις ουρές τους. Και ενώ τα δυο κορίτσια έχουν φαινομενικά όσα ονειρεύονται, δεν παύουν να είναι τέρατα που διψούν για αίμα. Και εκεί έγκειται το ζουμί της ταινίας. Η Silver θέλει να ζήσει, να ερωτευτεί, να ταιριάξει, ενώ η Golden αποδέχεται τη φύση της και δεν διστάζει να παρασυρθεί από τα ένστικτά της.

the-lure-movie-threec5

Το The Lure είναι πρωτίστως μιούζικαλ, σε τέτοιο βαθμό που τα τραγούδια και η μουσική υπερτερούν των διαλόγων. Είναι ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ, άλλοτε νιον και άλλοτε σκοτεινό δεμένο με διάφορα είδη μουσικής, dance, disco, rock και πάνω απ’όλα σαγηνευτικές και τρομακτικές μπαλάντες. Οι γοργόνες άλλοτε γλυκές και άλλοτε τρομακτικές, πάντοτε όμως ρεαλιστικές, σαν δυο παιδιά που ανακαλύπτουν τον κόσμο και μας τον γνωρίζουν μέσα από τα μάτια τους.

Η ταινία οδηγείται από τις επιθυμίες της Golden και της Silver και συχνά μας πηγαίνει σε μη ρεαλιστικά μονοπάτια. Και αυτό δεν μας ενοχλεί, άλλωστε έχουμε την ατμοσφαιρική σκηνοθεσία και μουσική να μας αποζημιώνουν. Το θέμα είναι ότι συχνά η πλοκή χάνεται και βρισκόμαστε προ εκπλήξεως θεατές γεγονότων που μόνο μέσα από λογικά άλματα  θα μπορούσαν να είχαν προκύψει, γεγονότων που μάλλον συμβαίνουν πιο πολύ για να προχωρήσουν την ιστορία προς το τέλος και όχι γιατί υποστηρίζονται από τη λογική του σεναρίου. Και αυτό είναι το κακό. Δέχεσαι τις γοργόνες ως κάτι λογικό, τις πράξεις τους και τις περιπέτειες τους ως κάτι αναμενόμενο και στο τέλος καταλήγεις να δέχεσαι τις νέες εξελίξεις μόνο και μόνο για να δεις που θα φτάσει η ιστορία, γνωρίζοντας ότι κάτι έχει χαθεί στην πορεία. Η ταινία έχει μια όμορφη αρχή και μέση και τέλος, κάπου όμως αυτά τα τρία αδυνατούν να ενωθούν και να δώσουν ένα δεμένο αποτέλεσμα. Πολλές ωραίες ιδέες των οποίων η ύπαρξη δεν δικαιολογείται.

Lure_KeyArt

Έτσι, παρά τις όμορφες και μαγευτικές πρωταγωνίστριες και παρά την τρομακτική ατμόσφαιρα που τις περιτριγυρίζει, η ταινία δεν καταφέρνει να μας μυήσει και να μας παρασύρει.

3/5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s