Ιστορίες του Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe. Ο άνθρωπος που δημιουργήσε την αστυνομική λογοτεχνία και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τρόμου και της φαντασίας. Σήμερα, θα ασχοληθούμε με δύο βιβλία του που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ. Οι φόνοι στην Οδό Μοργκ και το Ο μαύρος γάτος και άλλες ιστορίες τρόμου.

Οι φόνοι στην Οδό Μοργκ

Το πρώτο βιβλίο, αποτελείται από τις τρεις ιστορίες αστυνομικού μυστηρίου που έγραψε ο Πόε και οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά τις πρώτες ιστορίες του είδους που εκδόθηκαν ποτέ, επηρρέαζοντας μεταγενέστερους χαρακτήρες όπως ο Σέρλοκ Χόλμς. Σε αυτές τις ιστορίες, πρωταγωνιστής είναι ο ευφυής Ωγκύστ Ντυπέν, ο οποίος αξιοποιώντας την λογική καταφέρνει και λύνει τα μυστήρια που μας παρουσιάζονται.

Αν μπορούσα να χαρακτηρίσω κάπως αυτές τις ιστορές θα τις έλεγα περίεργες, αφού έχουν μια πολύ ιδιαίτερη δομή. Ας πούμε, στη δεύτερη και πιο παράξενη-όχι όμως και καλυτερη- ιστορία, πρώτα μας παρουσιάζονται όλα τα άρθρα εφημερίδων της εποχής για το συμβάν που μας ενδιαφέρει και στη συνέχεια, ο Ντυπέν, αποδομεί τα επιχειρήματα των αρθρογράφων, καταλήγοντας στο δικό του συμπέρασμα. Παρόμοια λογική συναντάμε και στην πρώτη, και πιο ενδιαφέρουσα από τις τρεις ιστορίες. Αυτή που διαφέρει κάπως είναι η τρίτη, η οποία είναι και η πιο αδιάφορη.

Γενικά, πρόκειται για ένα ενδιαφέρον βιβλίο, αφού μιλάμε για τις πρώτες ιστορίες του αστυνομικού λογοτεχνικού είδους, του οποίου όμως οι ιστορίες δεν θα σας μείνουν και αξέχαστες.

Ο μαύρος γάτος και άλλες ιστορίες τρόμου

Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στο δεύτερο βιβλίο, που επικεντρώνεται -πάλι σε τρεις- ιστορίες του Πόε, αυτή τη φορά όμως από το είδος του τρόμου. Έχουμε να κάνουμε με τρεις από τις πιο γνωστές ιστορίες του Πόε, τον Μαύρο Γάτο με πρωταγωνιστή έναν αλκοολικό άντρα(όπως ήταν και ο ίδιος ο Πόε), τον Λάκκο και το Εκρεμμές και τέλος, την Πρόωρη Ταφή. Και οι τρεις είναι εξαιρετικές με την τρίτη να είναι πάλι η λιγότερο αγαπημένη μου.

Πέρα όμως από την ποιότητα των ιστοριών, η συγκεκριμένη έκδοση ξεχωρίζει και για την τρομερά ατμοσφαιρική εικονογράφηση του Luis Scafati, η οποία αν κι όχι ιδιαίτερα λεπτομερής και καθαρή, καταφέρνει να μεταφέρει στον αναγνώστη την τρομακτική ατμόσφαιρα των ιστοριών.

Με λίγα λόγια πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έκδοση, η οποία ναι μεν δεν περιλαμβάνει πολλές ιστορίες, αλλά κερδίζει πόντους από την εξαιρετική ποιότητα αυτών και της εικονογράφησής τους.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s