Beauty and the Beast (2017)

Το Beauty and the Beast δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εισαγωγή. Το κλασσικό παραμύθι το ξέρουμε λίγο πολύ όλοι μας. Είτε από το γαλλικό παραμύθι, την κλασσική animated ταινία της Disney του 1991, ή τις τόσες άλλες κινηματογραφικές μεταφορές του ( από αυτό μέχρι και αυτό).

Τα πράγματα είναι απλά. Ένας εγωκεντρικός και αυθάδης πρίγκηπας διώχνει από το παλάτι του μια γριά ζητιάνα που ζητάει φιλοξενία. Η γριά αποκαλύπτει την πραγματική της ταυτότητα, μια όμορφη μάγισσα που καταριέται τον πρίγκηπα. Τον μεταμορφώνει σε τέρας και μόνο η αληθινή αγάπη μπορεί να λύσει τα μάγια.

Αποτέλεσμα εικόνας για beauty and the beast 2017

Η Μπελ είναι μια ταπεινή και ονειροπόλα χωριατοπούλα, χαμένη συνεχώς μέσα στα βιβλία της, τελείως διαφορετική από τους συγχωριανούς της που χλευάζουν τη διαφορετικότητα της. Όταν ο πατέρας της μπλέκει με το Τέρας, η Μπελ δέχεται να πάρει τη θέση του ως φυλακισμένη του Τέρατος. Boy meets Girl, Girl meets Boy. Μετά από πολλές χιουμοριστικές προσπάθειες, η Μπελ και το Τέρας αρχίζουν να απολαμβάνουν ο ένας τη συντροφιά του άλλου και να ερωτεύονται. Αποδεικνύουν ότι η εμφάνιση δεν έχει σημασία.

Αποτέλεσμα εικόνας για beauty and the beast 2017

Ύστερα στην ιστορία μπλέκονται και οι στενόμυαλοι και προκατειλλημένοι χωριάτες αλλά τέλος καλό όλα καλά. Τα μάγια λύνονται και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Η ταινία του 1991 είναι ακριβώς αυτή η ιστορία. Η ταινία του 2017 επίσης. Με μερικές αχρείαστες και υπερβολικές προσθήκες ( όπως πχ το time travelling στο παρελθόν των ηρώων μόνο και μόνο για να έχουμε περισσότερο δράμα) και μερικές ενδιαφέρουσες όπως η εισαγωγή στην ιστορία, μερικά επιπλέον τραγούδια και ο ήρωας του Lefou. Όλα όμως είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Τα original τραγούδια, οι σκηνές, τα ρούχα, όλα. Ξέρω ότι πολλοί παραπονιόμαστε πως θα αλλάξουν μια τέλεια ιστορία και θα τη χαλάσουν. Δεν είναι ότι αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ άλλωστε. Τώρα λοιπόν που δεν έκαναν τρομερές αλλαγές, γιατί παραπονιόμαστε. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΙΔΙΑ ΤΑΙΝΙΑ. Ποιό το νόημα ακριβώς; Έχω δει ένα τέλειο για την εποχή του animation, και τώρα πρέπει να χαρώ που θα δω την ίδια ταινία γεμάτη στο cgi και μερικούς ηθοποιούς; Υποθέτω πως το νόημα πίσω από αυτό το reboot είναι η πεποίθηση ότι οι ενήλικες δεν βλέπουν κινούμενα σχέδια ( WRONG!). Οπότε κάνουν την ίδια ιστορία με ηθοποιούς. Την ίδια “παιδική” ιστορία. Χωρίς τίποτα πιο σκοτεινό και ακατάλληλο για παιδάκια. Άρα εν τέλει η ταινία δεν ειναι πιο ενήλικη, απλά φαίνεται σαν να είναι. Οπότε το συμπέρασμα δεν είναι ότι θέλουν να δείξουν μια διαφορετική σκοπιά του παραμυθιού, θέλουν μόνο να ξαναβγάλουν χρήματα από το ίδιο ακριβώς στόρι 30 χρόνια μετά, από ενήλικες και παιδάκια εξίσου. Τους πρώτους τους χτυπάνε στη νοσταλγία και στους δεύτερους απλά εισαγάγουν μια ξεχασμένη ιστορία. Και ναι, η ταινία είχε ως target group τα παιδιά αφού παίζεται και μεταγλωτισμένη. Οπότε το debate για τα reboot παλιών animation μάλλον καταλήγει στο ότι απλά είναι αχρείαστα.

Αποτέλεσμα εικόνας για beauty and the beast 2017

Εν ολίγοις, έχουμε μια καλογυρισμένη ταινία, με καλές ερμηνείες σε μη απαιτητικούς ρόλους, ωραία κατά κύριο λόγο μουσική και μια ιστορία που έχει πετύχει χρόνια τώρα. Μόνο που είναι μια τελείως αχρείαστη ταινία.

Και πριν κλείσουμε. Τι φάση με τους μαύρους ηθοποιούς; Καταλαβαίνω ότι μια ταινία με πολυπολιτισμικότητα δείχνει πολύ κουλ και μπροστά σε μια εποχή που οι περισσότερες ταινίες αρνούνται να παραδεχθούν ότι σε αυτή τη Γη δεν ζουν μόνο λευκοί άντρες. Αλλά η ταινία διαδραματίζεται στη Γαλλία κάπου μεταξύ 1700 και 1800. Ας είμαστε ρεαλιστικοί. Θα μπορούσε η Disney να εφαρμόσει αυτή την “καινοτομία” σε δεκάδες ταινίες που παράγει κάθε χρόνο. Θα μπορούσε από τις 20 ταινίες με πριγκίπισσες να μην έχει μόνο μια μαύρη και μια Ασιάτισα. Αλλά μάλλον είναι διαφορετικό να πετάξεις μερικούς ηθοποιούς σε δευτερεύοντες ρόλους για να φανείς προχωρημένος, παρά να κάνεις όντως την αλλαγή και να δημιουργήσεις ταινίες που χτίζονται γύρω από ήρωες που δεν είναι λευκοί.

Αποτέλεσμα εικόνας για beauty and the beast 2017

Anyhoo, αν θέλετε να δείτε κάτι διασκεδαστικό που δεν θα σας εκπλήξει ούτε μια στιγμή, τότε το σινεμά σας περιμένει. Αν πάλι θέλετε να δείτε την οικεία αυτή ιστορία στην τέλεια μορφή της, τότε απλά δείτε το animation.

2,5/5

Υ.Γ. Δεν αναφέρομαι στην Emma Watson γιατί μας έχει ήδη αποδείξει το ταλέντο της και εδώ απλά χαραμίζεται. Μόνο στα τραγούδια αναδεικνύεται η παρουσία της στην ταινία.

Υ.Γ.2. Από όλο το καστ ξεχωρίζει ο αντιπαθητικός Gaston με έναν πολύ καλό Luke Evans. Εμένα όμως με κέρδισε ο Lefou, του οποίου ο χαρακτήρας ήταν πιο δομημένος σε αυτή την εκδοχή της ταινίας. Επίσης χάρηκα που μάλλον ήταν ομοφυλόφιλος. Καιρός να υπάρξει κάποια εκπαίδευση επί του θέματος και από παιδικές ταινίες, χωρίς να φοβόμαστε τον κάθε οπισθοδρομικό γονιό. Αρκεί βέβαια αυτή η προσθήκη στον χαρακτήρα του Lefou να μην έγινε μόνο για το θεαθήναι και η λογική πίσω από αυτήν να διαιωνιστεί και σε επόμενες παραγωγές.

Υ.Γ.3. Ας βάλουμε και λίγο ενθουσιασμό για Ian McKellen και Ewan McGregor.

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s