Ghost In The Shell (2017)

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της φετινής κινηματογραφικής χρονιάς ήταν η μεταφορά του πασίγνωστου anime Ghost In The Shell σε live action ταινία από το Hollywood. Το συγκεκριμένο anime είναι τόσο σημαντικό, όχι μόνο επειδή επηρέασε πάρα πολλές ταινίες -λέγε με Matrix-, αλλά και επειδή έθεσε κάποια πολύ σημαντικά φιλοσοφικά ζητήματα σχετικά με τη φύση του ανθρώπου και τα όρια ανάμεσα στον άνθρωπο και την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), την ταυτότητά μας, ακόμα και τα βιολογικά φύλα.

Και μπορεί το 1995 η τεχνητή νοημοσύνη και ο κόσμος που μας παρουσίασε η ταινία να φάνταζε όντως επιστημονική φαντασία, αλλά αυτό δεν ισχύει και τώρα. Μόλις χθες, δηλαδή μια μέρα πριν την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες, ο Elon Musk ανακοίνωσε την ίδρυση μιας εταιρείας που σκοπό θα έχει να εξερευνήσει τις δυνατότητες σύνδεσης του ανθρώπου με ΑΙ, προκειμένου να επιβιώσει το ανθρώπινο είδος.

Με βάση το παραπάνω πλαίσιο γίνονται ξεκάθαροι οι λόγοι για τους οποίους η συγκεκριμένη ταινία ήταν από τις πιο αναμενόμενες της χρονιάς. Το θέμα είναι, όμως, αν κατάφερε τελικά να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί η The Major(Scarlett Johansson), της οποίας το μυαλό είναι ανθρώπινο και το σώμα τεχνητό. Το Σκαρλετάκι μας, λοιπόν, μαζί με την ομάδα της καλείται να αντιμετωπίσει έναν εχθρό, ο οποίος έχει βάλει σκοπό να σαμποτάρει την εταιρεία Hanka και την τεχνητή νοημοσύνη που παράγει. Παράλληλα, την παρακολουθούμε να προσπαθεί να ανακαλύψει τη χαμένη της ταυτότητα,  δηλαδή ποιά ήταν πριν “πεθάνει” και της κρατήσουν μόνο τον εγκέφαλό της.

ghost-shell-movie-2017-trailers-explained

Ξεκινώντας από τα αρνητικά, ώστε να κλείσουμε με μια γλυκιά γεύση, το μεγαλύτερο πρόβλημα της ταινίας είναι η έλλειψη ουσίας ή τουλάχιστον το ότι θα μπορούσε να διαθέτει πολύ περισσότερη. Μάλιστα, προσπαθεί που και που να θίξει σημαντικά ζητήματα, αλλά όταν το κάνει, αυτό γίνεται με αρκετά ατσούμπαλο τρόπο, απλοποιώντας πολύ τα νοήματα λες και απευθύνεται σε ηλίθιους.

Ερμηνευτικά τα πράγματα δεν κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με την Scarlett να δείχνει κάπως αμήχανη και  το υπόλοιπο καστ να είναι από ικανοποιητικό μέχρι κακό. Το ίδιο απογοητευτικό ήταν και το soundtrack της ταινίας και αυτό όχι επειδή δεν ήταν καλό, αλλά επειδή πλέον (σχεδόν) ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΤΥΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Και είναι πραγματικά κρίμα που δεν επιχειρήθηκε η δημιουργία μιας μουσικής που να είναι το ίδιο ξεχωριστή με εκείνη του anime, το οποίο ήταν το λιγότερο συγκλονιστικό (και μπορείτε να ακούσετε εδώ).

Παρ’ όλα αυτά, αν υπάρχει κάτι για το οποίο αξίζει η ταινία, είναι ο κόσμος που δημιουργεί. Καταφέρνει, με τη βοήθεια και της εξαιρετικής κινηματογράφησης, να σου παρουσιάσει ένα μέλλον, του οποίου η κάθε λεπτομέρεια φαίνεται ρεαλιστική.Σ’ αυτό βοηθάει το γεγονός ότι η ταινία αφιερώνει αρκετό χρόνο για να περιπλανηθεί στους δρόμους της πόλης αφήνοντας τον θεατή να βυθιστεί στο οπτικό υπερθέαμα. Και ναι, θα τολμήσω να πω πως αισθητικά αυτή η ταινία υπερέχει της original.

117694

Τέλος, η σκηνοθεσία ήταν αρκετά καλή, καταφέρνοντας να μας μεταδώσει ικανοποιητικά τους   -απλοποιημένους- προβληματισμούς της Major, η οποία αναπτύχθηκε περισσότερο σαν χαρακτήρας σε σύγκριση με την ταινία του ’95.

Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η ταινία προσπάθησε να σεβαστεί το αρχικό υλικό, το οποίο και βελτίωσε σε μερικά σημεία(ανάπτυξη χαρακτήρων και αισθητική), αλλά δεν κατάφερε να πάει ένα βήμα παραπέρα τις θεματικές της πρώτης ταινίας, πράγμα απογοητευτικό αν λάβει κανείς υπόψη του τις τεχνολογικές εξελίξεις.

 

2.5/5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s