Οι γυναίκες του Star Wars

StarΤο 1977, το Star Wars: A New Hope, η αρχή ενός επικού ταξιδιού, μας έδωσε μια πληθώρα περιπέτειας, αγωνίας και νέων χαρακτήρων. Όλοι μαγευτήκαμε από τη γενναιότητα του Luke, τη θρασύτητα του Han Solo και την υποβλητικότητα του Darth Vader. Και είναι αλήθεια πως ο George Lucas έχει δημιουργήσει μια ποικιλία χαρακτήρων, άλλοι πιο επιφανειακοί άλλοι πιο πολυδιάστατοι, καλοί , κακοί, ή στο ενδιάμεσο, σίγουρα όχι τέλειοι αλλά αρκετά ενδιαφέροντες. Αυτό που έχει σίγουρα καταφέρει είναι να δημιουργήσει κάποιους γυναικείους χαρακτήρες που πιστεύω κέρδισαν τις καρδιές μας πολύ περισσότερο, από την πρώτη ταινία μέχρι και σήμερα.

Princess Leia

” Well, I guess you don’t know everything about women yet.”

image_by_chrissie_zullo-d9jhv1l

Η Πριγκίπισσα Λέια είναι στην ουσία αυτή που ξεκίνησε τα πάντα. Η μαχητικότητά της και η ατάκα “Help me, Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope” είναι η βάση του Star Wars. Παρά τον τίτλο της, η Λέια κάθε άλλο παρά πριγκιπική είναι. Χαρακτηρίζεται από γενναιότητα, τόλμη και ανεξαρτησία. Δουλεύει ως κατάσκοπος της Αντίστασης, κλέβει τα σχέδια του Death Star και δεν υποκύπτει στα βασανιστήρια του Darth Vader. Ακόμα και όταν όλη της η ζωή καταστρέφεται σε κλάσματα δευτερολέπτων μπροστά στα μάτια της, αυτή καταφέρνει να βρει τη δύναμη να συνεχίσει να παλεύει για να ρίξει την Αυτοκρατορία.

Φλερτάρει με τον Luke και ερωτεύεται τον Hanprincess_leia_wip_by_chrissie_zullo-d8k5k2t Solo, όμως αυτό δεν τη σταματά. Όχι μόνο αγωνίζεται για την Αντίσταση αλλά στο τέλος ηγείται αυτής. Η Leia σπάει την στερεοτυπική θηλυκότητα και δημιουργεί τη δική της, αυτήν που βγαίνει από τη δυναμικότητά της. Γι’αυτό άλλωστε μετά από τόσα χρόνια παραμένει το πρότυπο κάθε κοριτσιού. Γιατί δεν κωλώνει, δεν ρίχνει τον εαυτό της και δεν δεν συμβιβάζεται.

Padmé Amidala

“I will not condone a course of action that will lead us to war.”

H  prequel τριλογία μας έφερε άλλη μία δυναμική γυναικεία παρουσία, την Βασίλισσα image_by_chrissie_zullo-d9jdwffAmidala. Από νεαρή ηλικία βασίλευε στον τόπο της, τον πλανήτη Naboo και όταν άρχισαν οι ταραχές με το Trade Federation και έπειτα η εισβολή στον πλανήτη της, ανήλθε ως πολιτκή δύναμη και φωνή στη Γαλαξιακή Σύγκλητο. Η Padmé χαρακτηρίζεται από εξυπνάδα, τόλμη και δυναμικότητα και ξεχωρίζει για την αγάπη και πίστη που τρέφει για τον λαό της. Κινητήρια δύναμη της είναι η αίσθηση του καθήκοντος και η επιθυμία να αντισταθεί σε όσους θέλουν να εκμεταλευτούν αυτήν και το βασίλειό της. Δεν διστάζει να τα βάλει με τους πιο ισχυρούς και να padme_by_chrissie_zullo-d97v5pfφτάσει μέχρι και στον πόλεμο για την προστασία του τόπου της.

Ακόμα και όταν πρόκειται για την ευτυχία της, τη ζωή της δηλαδή με τον άντρα που αγαπάει, το καθήκον παραμένει προτεραιότητα. Δυστυχώς όμως η τυφλή εμπιστοσύνη που δείχνει στον Anakin αποβαίνει μοιραία για αυτήν. Μπορεί να μην κατάφερει να σώσει τον Anakin, έφερε όμως στον κόσμο τον Luke και τη Leia.

Rey 

“We’ll see each other again. I believe that.”

H Rey αποτελέι την πρωταγωνίστρια του Episode 7 και της καινούριας τριλογίας, την πρώτη εντελώς πρωταγωνιστική γυναικεία φιγούρα του Star Wars Saga και η αλήθεια είimage_by_chrissie_zullo-d9jpmqqναι ότι αποτελέι ένα μυστήριο καθώς δεν ξέρουμε  σχεδόν τίποτα για αυτήν ακόμα. Ζεί και επιβιώνει μόνη της στον αμμώδη πλανήτη Jakku ως ρακοσυλλέκτρια. Από τα πρώτα λεπτά του The Force Awakens φαίνεται ότι είναι ανεξάρτητη και δυναμική, ζεί όμως μια δύσκολη και μοναχική ζωή. Η οικογένεια της έχει εξαφανιστεί και για να επιβιώσει εξαρτάται από τον Unkar Plutt. Παρόλα αυτά δεν φεύγει από τον πλανήτη ελπίζοντας πως κάποια μέρα η οικογένειά θα γυρίσει για αυτήν.

Η Rey αποδεικνύεται γενναία και δεν διστάζει να βοηθήσει το BB8, ακόμα και αν αυτό της στερεί μια μεγάλη αμοιβή, και έπειτα τον Finn. Διαστάζει όμως να συνεργαστεί με τον Han Solo, και rey_by_chrissie_zullo-d9m8gnbπροοτιμάει να γυρίσει στο σπίτι της για να περιμένει την οικογένεια της. Η μοίρα βέβαια έχει άλλα σχέδια αφού η Rey δεν είναι ένας απλός άνθρωπος αλλά έχει ευαισθησία στη Δύναμη, και όπως φαίνεται είναι πολύ ισχυρή. Είναι ένας ισχυρός χαρακτήρας, με εξαιρετικές δεξιότητες – κυρίως στο πιλοτάρισμα και έπειτα στη μάχη- και ένα ανεξήγητο παρελθόν.

Jyn Erso

“We have hope. Rebellions are built on hope!”

Γνωρίσαμε την Jyn Erso στην spin-off/prequel ταινία Rogue One: A Star Wars Storyjyn_erso_by_chrissie_zullo-da0by0n.   Κόρη του επιστήμονα Galen Erso και της Lyra Erso, η Jyn έμεινε πρακτικά ορφανή σε μικρή ηλικία όταν η Αυτοκρατορία σκότωσε τη μητέρα της και απήγαγε τον πατέρα της, τον οποίο χρειαζόταν για την κατασκευή του Death Star. Μεγάλωσε στο πλευρό του επαναστάτη Saw Gerrera, με αποτέλεσμα να είναι άρτια πολεμίστρια, μέχρι τη στιγμή που την εγκατέλειψε. Για να επιβιώσει χρειάστηκε να παρανομήσει, κάτι που την οδήγησε στη φυλακή και από εκεί στην Αντίσταση.

Είναι περιττό να αναλύσουμε τη δυναμικότητα της Jyn. Έμαθε να είναι ανεξάρτητη και
cesar-hdnn-jyn-erso.jpgπολεμίστρια από μικρή και το παρελθόν της – η απαγωγή του πατέρα της και γενικά η κυριαρχία της Αυτοκρατορίας-  την έκαναν μάχιμη εχθρό της Αυτοκρατορίας και μια γενναία επαναστάτρια. Αποστολή της ήταν να κλέψει τα σχέδια του Death Star ώστε να βρει η Αντίσταση το τρωτό σημείο του  Death Star, που ο πατέρας της είχε κρυφά δημιουργήσει. Πάλεψε και τα κατάφερε, αν και αυτό της κόστισε τη ζωή της. Η Jyn θυσιάστηκε για την Αντίσταση και αν δεν υπήρχε αυτή, η καταστροφή του Death Star στο Επεισόδιο IV δεν θα ήταν εφικτή.

Έιναι φανερό ότι οι γυναικείοι χαρακτήρες στο σύμπαν του Star Wars αποτελούν πρότυπα θάρρους και δυναμικότητας. Σπάνε τα στερεότυπα και αντιστέκονται. Χωρίς αυτές, οι ταινίες δεν θα μπορούσαν να υφίστανται.

But… 

Δυστυχώς όμως δεν είναι όλα τέλεια. Οι 4 αυτές ηρωίδες αποτελούν σίγουρα φεμινιστικά πρότυπα και χαιρόμαστε που ο Lucas αφιέρωσε χρόνο στη δημιουργία τους, θα ήταν λάθος όμως να αγνοήσουμε και τα αρνητικά.

Κατ’αρχάς, όσον αφορά τις παραπάνω ηρωίδες, παρά τη δυναμικότητα και την τόλμη τους  υπάρχουν μερικά πραγματάκια που απλά δεν μας κάθονται καλά. Και οι τέσσερις είναι λίγο-πολύ τέλειες, πολύ τέλειες. Γενναίες, όμορφες, ανιδιοτελείς, υποστηρικτικές. Αντιθέτως οι αντρικοί χαρακτήρες έχουν περισσότερο βάθος, έχουν μειονεκτήματα και αδυναμιες. Είναι πιο ανθρώπινοι. Οι πρωταγωνίστριες φαίνεται να καταλαμβάνουν μια ιερή θέση, είναι αυτές που θα συμβουλεύσουν, θα μείνουν. Δεν λέω ότι δεν ηγούνται και δεν παίρνουν πρωτοβουλίες, η δημιουργία τους όμως μοιάζει να ανταποκρίνεται πιο πολύ στα ιδανικά που θέτουν οι άντρες για τις τέλειες γυναίκες παρά σε χαρακτηριστικά κανονικών γυναικών με περίπλοκη ψυχοσύνθεση, αδυναμίες και δικά τους θέλω.

Συγκριμένα για την πρώτη τριλογια, αναγνωρίζουμε ότι η ύπαρξη ενός τόσο δυναμικού γυναικείου χαρακτήρα όπως η Princess Leia ήταν κάπως πρωτόγνωρη, ειδικά σε ένα τέτοιο franchise, αλλά και πάλι η ταινία δεν μπόρεσε να αποφύγει κάποια κλισέ ή και να εμποδίσει τον χαρακτήρα της να αναπτυχθεί. H Leia, μια τόσο δυνατή γυναίκα δεν μπόρεσε να αποφύγει το κλισέ damsel in distress όταν έγινε η ημίγυμνη σκλάβα του Jabba. Ίσως ήταν σεναριακή ανάγκη, ίσως ήταν μια αχρείαστη σεξουαλικοποίηση της μόνης δυναμικής γυναίκας της ταινίας. Τουλάχιστον της έδωσαν τη χαρά να τον σκοτώσει μόνη της, κάτι που η Carrie Fisher ευχαριστήθηκε δεόντος. Επιπλέον, αν και κόρη του Anakin, αδερφή του Jedi Luke, δεν της δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψει τη Δύναμη, αν και στην ταινία αναφέρθηκε πως θα μπορούσε να είναι force user. Δεν γινόταν να επισκιάσει τον Luke.

Από την άλλη, στην prequel τριλογία, η Padmé αντιπροσωπεύει μια γυναίκα με ένα σπουδαίο καθήκον. Δεν είναι τόσο τολμηρή όσο η Leia, κυρίως επειδή ξέρει ότι αν ρισκάρει μπορεί να διακινδυνεύσει πολλά. Είναι όμως μια εξαίρετη διπλωμάτης και πολιτικός που νοιάζεται για τον λαό της και τη δικαιοσύνη. Και πάλι όμως, δεν αποφεύγει το κλισέ του κεραυνοβόλου έρωτα με τον πρωταγωνιστή, να γίνει το θύμα του άντρα της, να χάσει τη βούληση της και στο τέλος να χαθεί εξαιτίας του.

Ένα άλλο κομμάτι των ταινιών που μας ξενίζει είναι οι γυναίκες του background. Θα περίμενε κανείς περισσότερες γυναίκες να υπάρχουν στην Αντίσταση εκτός από την Mon Mothma, ή στη δούλεψη της Αυτοκρατορίας. Οι μόνες άλλες γυναίκες που αναφέρονται πέρα από τις υπηρέτριες της Padmé και το χαρέμι του Jabba ,είναι οι μητέρες, των διδύμων και του Anakin. Η τελευταία έχει έναν μικρό ρόλο, χωρίς να μιλάει και πολύ, ακόμα και στο ίδιο της το παιδί, εν τέλει όμως καταλήγουν να λειτουργούν ως κίνητρο για τους πρωταγωνιστες κυρίως με τον θάνατο τους.

Τουλάχιστον στις νέες ταινίες αυτά τα κλισέ φαίνεται να εκλίπουν. H Rey καταφέρνει image_by_chrissie_zullo-d9jllt0πολλές φορές να σωθεί μόνη της και η Jyn δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσει κάποιο αχρείαστο κλισέ ρομαντικό  τέλος. Ειδικά στο The Force Awakens, οι γυναικείοι ρόλοι φαίνεται να έχουν πολλαπλασιαστεί. Βλέπουμε γυναίκες πιλότους στην Αντίσταση, νοσοκόμες, μαχήτριες, υπαλλήλους στην First Order. Ξεχωρίζουμε την Captain Phasma, την Maz Kanata, μέχρι και την Bazine Netal. Γυναικείοι χαρακτήρες που μοιράζονται σκηνές και στιγμές και δεν μιλάνε μόνο για άντρες. Bechdel test approved! *

Έιναι οι κινηματογραφικές ηρωίδες του Star Wars μοναδικές και δυνατές; Σίγουρα.

Θα μπορούσαν οι ταινίες να βελτιώσουν την αντιμετώπιση τους απέναντι στις γυναίκες; Σιγουρότατα.

la-ca-hc-the-women-of-star-wars-the-force-awak-006.jpg

Credits για τις εικόνες στους http://chrissie-zullo.deviantart.com/  &                          https://www.artstation.com/artist/cesar_hdnn

*FYI, μόνο τα επεισόδια I, II, VII και το Rogue One έχουν καταφέρει να περάσουν το τέστ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s