Welcome (back) to Twin Peaks

Το Twin Peaks επιστρέφει μετά από 25 ολόκληρα χρόνια στις οθόνες μας, με αυτό να αποτελεί ίσως το σημαντικότερο τηλεοπτικό γεγονός της δεκαετίας. Σαφέστατα, το κέρδος είναι ένας σημαντικός παράγοντας και αυτής της επιστροφής, αλλά στην περίπτωση του Twin Peaks συμβαίνει κάτι σημαντικότερο. Σηματοδοτεί την επιστροφή της σειράς που πριν από δυόμιση δεκαετίες έβαλε το λιθαράκι της για την ανύψωση του τηλεοπτικού μέσου σε κάτι τουλάχιστον σεβαστό (οι Κάννες, αλλά και το δικό μας EnLefko festival πρόσθεσαν τηλεοπτικές σειρές στο πρόγραμμα τους για πρώτη φορά με το Twin Peaks να είναι η μια από τις δύο). Εκείνη την εποχή το έδαφος δεν ήταν γόνιμο για το ακραίο όραμα των Lynch και Frost, αλλά πλέον η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Είναι λες και είπαν “θα ταράξουμε τα νερά τώρα και θα επιστρέψουμε όταν θα είστε έτοιμοι”. Γι΄ αυτό, η δευτέρα παρουσία της σειράς είναι ιστορικό γεγονός. Σηματοδοτεί τη λήξη μιας εποχής. Της εποχής που η τηλεόραση προσπαθούσε να ανέβει στην εκτίμηση όλων.

Αποτέλεσμα εικόνας για ill see you again in 25 years twin peaks
Όντως ειπώθηκε αυτή η ατάκα και όντως συνέβη. Απίστευτο.

Όμως, τι είναι αυτό που κάνει το Twin Peaks να θεωρείται μια από τις καλύτερες -ή έστω επιδραστικότερες- σειρές όλων των εποχών; Περιληπτικά, αν δεν υπήρχε το Twin Peaks δεν θα υπήρχε η μισή τηλεόραση. Ας δούμε όμως τα πράγματα με λίγη περισσότερη λεπτομέρεια.

Αρχικά, έμπλεξε μεταξύ τους διαφορετικά είδη. Μυστήριο; Σαπουνόπερα; Τρόμο; Κωμωδία; Διάολε, το Twin Peaks τα έχει όλα αυτά! Στη σειρά θα βρεις όλα τα συναισθήματα που σου δημιουργεί η ζωή και αυτό δεν το λέω εγώ, αλλα ο συνδημιουργός της σειράς, Mark Frost.  Βέβαια, για να επιτευχθούν όλα αυτά έπρεπε να αλλάξει και ο τρόπος της αφήγησης. Έτσι, τα επεισόδια δεν αποτελούσαν μια ιστορία με αρχή-μέση-τέλος, αλλά ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου που συμπεριελάμαβανε πολλαπλές πραγματικότητες, σωσίες, ψυχολογικές διαταραχές, όνειρα, αλλά και υπερφυσικά στοιχεία!

Τα παραπάνω, όμως, δεν θα είχαν την ίδια σημασία αν δεν συνοδεύονταν και από την οπτική επανάσταση που έφερε ο Lynch και οι υπόλοιποι σκηνοθέτες που ακολούθησαν το όραμα του. Αφ’ ενός, το γεγονός και μόνο πως ο πολύς David Lynch ασχολήθηκε με τις πλέμπες της τηλεόρασης σήμαινε πάρα πολλά. Αφετέρου, αυτή η επιλογή του Lynch φάνηκε και στο τελικό αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα εικόνας για cinematography twin peaksΗ σειρά, ήταν η πρώτη που απέκτησε μια κινηματογραφική αισθητική. Ασυνήθιστες (για το μέσο) γωνίες λήψης,  εκμετάλλευση του βάθους πεδίου για τη δημιουργία εντυπωσιακών κάδρων και η εντυπωσιακή κίνηση της κάμερας ήταν κάποιες από τις ριζοσπαστικές αλλαγές που προέκυψαν από τη σειρά.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η δημιουργία μιας εξαιρετικά ατμοσφαιρικής σειράς, την οποία πολλοί θέλησαν να αντιγράψουν, ελάχιστοι όμως κατάφεραν τελικά να πετύχουν κάτι παρόμοιο. H μεταπήδηση από τις κωμικές στις τραγικές καταστάσεις, αλλά και η διαρκής αίσθηση του κινδύνου κατάφεραν να μεταφέρουν στην τηλεόραση ένα αγαπημένο μοτίβο του Lynch: ότι πίσω από τη γυαλιστερή επιφάνεια, τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς τα φανταζόμαστε.

Και αφού μιλάμε για ατμόσφαιρα, δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε το αριστουργηματικό soundtrack γραμμένο από τον εξαιρετικό  Angelo Badalamenti. Άλλοτε τρομακτικό, άλλοτε ερωτικό, αλλά πάντοτε με μια αίσθηση αναχρονισμού που έμπλεκε μουσικές από διαφορετικές εποχές, η μουσική της σειράς έγινε συνώνυμη με την επιτυχία της και άνοιξε τον δρόμο για την ουσιαστική αξιοποίηση της από μεταγενέστερες σειρές.

Άλλο ένα ιδιαίτερο στοιχείο της σειράς είναι οι αξιομνημόνευτοι χαρακτήρες. Αρχικά, όλοι τους είναι ύποπτοι για τον φόνο της Laura και όσο προχωράει η ιστορία μαθαίνουμε πως όλοι συνδέονται μεταξύ τους με κάποιον τρόπο. Όμως, αυτό που τους ξεχωρίζει ακόμα και σήμερα -πόσο μάλλον τότε- είναι οι ιδιαιτερότητες τους, γεγονός που αποδεικνύει πως το Twin Peaks έδινε ιδιαίτερη σημασία στους χαρακτήρες του.

Αποτέλεσμα εικόνας για lodge woman twin peaks
H φάση είναι “στα πουλιά μιλάω και στα δέντρα τραγουδώ”.

 

Εν ολίγοις, η διαφορετική προσέγγιση που ακολούθησε το Twin Peaks ανάγκασε τους θεατές να ασχοληθούν με τη σειρά, αλλάζοντας την μέχρι τότε σχέση τους με την τηλεόραση. Τους έκανε να αναρωτιούνται σε κάθε επεισόδιο τη συνέχεια, τους  άφηνε με αναπάντητα ερωτήματα που πολλές φορές αντί να απαντιούνται, απλώς προσθέτονταν σε ήδη υπάρχοντα. Με λίγα λόγια, η τηλεόραση δεν αποτελούσε πλεόν μια συσκευή που λειτουργούσε στο background απλώς για να μην νιώθουν μόνοι. Από το Twin Peaks και ύστερα, η τηλεόραση αρχίζει να ζητάει την προσοχή σου με αντάλλαγμα μερικές ώρες με αγαπημένους χαρακτήρες.

Και αν ακόμα δεν πειστήκατε για τη σημασία και την επιρροή του Twin Peaks ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στις σειρές που δεν θα υπήρχαν δίχως αυτό.

Αναπάντητα ερωτήματα και περίπλοκη αφήγηση θες; Πέρα από το Twin Peaks μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στο θρυλικό -πλέον- Lost. Πολλοί την λάτρεψαν, ακόμα περισσότεροι την μίσησαν μετά το φινάλε της, το θέμα είναι πως αυτή η γεμάτη μυστήριο αφήγηση της δεν θα υπήρχε αν πρώτα δεν είχαν στρώσει το έδαφος οι Lynch και Frost.

Όπως είπαμε και νωρίτερα η ονειρική ατμόσφαιρα της σειράς είναι, ήταν και θα είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία της που τα συναντά κανείς και σε άλλες σειρές, όπως για παράδειγμα το Sopranos. Να υπενθυμίσω, πως χωρίς Sopranos, άρα και χωρίς Twin Peaks, δεν θα είχαμε την υπερδύναμη που ακούει στο όνομα HBO, τηλεοπτικούς αντι-ήρωες και καλωδιακή τηλεόραση.

Καταλαβαίνετε για τι μιλάμε τώρα, έτσι;

Και επειδή δεν είμαι η Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια να περιμένω σαν χαζός να μου “απαντήσετε” συνεχίζω με το True Detective. Ναι μεν, φλέρταρε με το υπερφυσικό, ναι μεν ήταν σειρά μυστηρίου, αλλά νομίζω πως το σημαντικότερο ήταν πως αποτέλεσε το πρώτο μαζικό χιτ σκηνοθετημένο από έναν και μόνο άνθρωπο, ο οποίος στην τελική άφησε και ανεξίτηλη τη σφραγίδα του, η απουσία του οποίου αποτέλεσε και μια από τις βασικές αιτίες αποτυχίας της δεύτερης σεζόν.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα τον προηγούμενο συλλογισμό, το Louie εφάρμοσε τη λογική του Twin Peaks στα άκρα, αφού ο Louie όχι μόνο σκηνοθέτησε, αλλά έγραψε και πρωταγωνίστησε στη σειρά, της οποίας η δομή περισσότερο θυμίζει jazz αυτοσχεδιασμό, παρά κάτι με αρχή μέση και τέλος. Εκτός αυτού όμως, ο ίδιος ο Lynch έκανε και ένα cameo στην τρίτη σεζόν της σειράς(fan theory που σκέφτηκα μόλις: ο Louie θα κάνει cameo στην τρίτη σεζόν του Twin Peaks!).

Και για να μην μιλάμε όμως για περσινά ξινά σταφύλια, ας πούμε και για κάποιες φετινές σειρές. Η πρώτη που έρχεται στο μυαλό είναι το Riverdale (τα έχουμε πει εδώ), το οποίο όχι απλά έχει επιρροές, αλλά δεν φοβάται να ξεγυμνωθεί και να τρέξει στους δρόμους έχοντας χαραγμένο στα στήθια του το όνομα του Twin Peaks. Η δεύτερη σειρά που έρχεται στο μυαλό είναι το Legion. Και ναι, μπορεί σαν ιστορία να μην έχει καμιά σχέση, αλλά  αν δεν υπήρχε το Twin Peaks και το ακραίο -για την εποχή του- όραμα, δεν θα μπορούσαμε να απολαύσουμε αυτό το συγκλονιστικό Έργο Τέχνης του Noah Hawley!

Εννοείται πως έχουμε αφήσει στην απ’ έξω άπειρες σειρές, όπως τα X-Files, Top of the Lake, Stranger Things κλπ κλπ, αλλά  νομίζω πως πήρατε μια ιδέα. Οπότε, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να (ξανα)δείτε τις δυο πρώτες σεζόν και να απολαύσετε την καινούρια. Ακόμα και αν είναι απάλευτη, να θυμάστε πως είναι μια ιστορική στιγμή, οπότε μην την αφήσετε στη μέση!

 

 

 

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s