Α Cure for Wellness (2017)

To Α Cure for Wellness είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, σε σκηνοθεσία του Gore Verbinski, με πρωταγωνιστές τους Dane Dehaan(Chronicle), Jason Isaacs και Mia Goth.  Όλα ξεκινούν, όταν ένα νεαρός, γεμάτος φιλοδοξίες, χρηματιστής της Wall Street στέλνεται σε ένα απομονωμένο θεραπευτήριο για να βρει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο τηε εταιρείας και να τον πείσει να γυρίσει πίσω, καθώς τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά.

Προφανώς, η κατάσταση είναι εξίσου χάλια και στο θεραπευτήριο, αφού οι ασθενείς, μάλλον χειροτερεύουν αντι να θεραπεύονται. Αυτή η περίεργη κατάσταση σε συνδυασμό με μερικές άλλες ενδείξεις προβληματίζουν τον πρωταγωνιστή μας, ο οποίος, σαν άλλος Leonardo DiCaprio στο Shutter Island αποφασίζει να λύσει το μυστήριο. Και ναι, η ταινία μπορεί να φέρνει στο μυαλό το θρίλερ του Scorsese και ο πρωταγωνιστής να αποτελεί μια νεότερη εκδοχή του Leo, αλλά δεν μπορεί να κατηγορηθεί για αντιγραφή.

Αυτό που προσέχει κανείς με το που αρχίζει η ταινία, είναι η εξαιρετική της αισθητική. Η πανέμορφη κινηματογράφιση και η στυλιζαρισμένη σκηνοθεσία καταφέρνουν και αναδεικνύουν το μαγευτικό τοπίο, στο οποίο γυρίστηκε η ταινία και συνδυάζουν υπέροχα τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης με τα γοτθικά κάστρα. Τις πανέμορφες εικόνες συνοδεύουν και αρκετές ενοχλητικές σκηνές, οι οποίες μπορεί να μην είναι υπερβολικά βίαιες , αλλά μια αναγούλα θα την προκαλέσουν.

Αποτέλεσμα εικόνας για a cure for wellness screencaps

Ερμηνευτικά, το πρωταγωνιστικό τρίο είναι αρκετά ικανοποιητικό, με την Mia Goth να είναι ίσως η πιο αδύναμη από τους τρεις.

Το μεγάλο ενδιαφέρον και παράλληλα μειονέκτημα της ταινίας είναι το σενάριό της. Από τη μια θέλει να αποτελέσει ένα σχόλιο στην υπέρμετρη φιλοδοξία που μας κυριεύει όλους στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά και να σατυρίσει όλους εκείνους που πιστεύουν στις “μαγικές” θεραπείες έναντι υψηλής αμοιβής, από την άλλη κάπου ξεχνιέται και δίνει έμφαση μόνο στις ανατροπές. Ανατροπές που συνήθως λειτουργούν καλά, πηγαίνοντας την ιστορία σε μονοπάτια που δεν περιμένει ο θεατής, αλλά κάποιες από αυτές είναι λίίίίίγο τραβηγμένες από τα μαλλιά. Επίσης, η ταινία (σε ελάχιστα ευτυχώς σημεία)δεν εξηγεί τίποτα με αποτέλεσμα οι ήρωες τη μια στιγμή να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και την αμέσως επόμενη να έχουν ξεφύγει, χωρίς στο ενδιάμεσο να έχεις δει πως έγινε αυτό. Από την άλλη, κάποιες άλλες φορές, αρχίζει το αναίτιο exposition.

Αποτέλεσμα εικόνας για a cure for wellness screencaps

Σε γενικές γραμμές, η ταινία θα σας μαγέψει με τις υπέροχες εικόνες της, θα σας αηδιάσει με μερικές σκηνές της, αλλά δυστυχώς, οι σεναριακές τρύπες και ευκολίες του σεναρίου, καθώς μπορεί να σας απογοητεύσουν. Όπως και να έχει, αξίζει να επισκεφθείτε αυτό το περίεργο και απομονωμένο θεραπευτήριο για να βρείτε και εσείς το αντίδοτο στην ευεξία.

 

3/5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s