House Of Cards (Season 5)

Ένα ερώτημα ταλάνιζε τους φανς και μη του House of Cards πριν την πρεμιέρα του 5ου κύκλου: ποιά είναι η θέση των Underwood σε έναν κόσμο όπου πρόεδρος των Η.Π.Α είναι ο Trump και υποψήφια για την προεδρία, απέναντι στον πορτοκαλί κλόουν, μια “πολιτικός” όπως η Clinton; H απάντηση είναι πως προφανώς οι Underwood δεν συγκρίνονται με κανέναν, αλλά μετά από αυτή τη σεζόν βγήκαν λαβωμένοι.

Το άρθρο δεν περιέχει κάποιο σοβαρό spoiler, αλλά αν δεν θέλετε να γνωρίζετε απολύτως τίποτα, καλύτερα να μην το διαβάσετε.

Αρχικά, ο βασικός σεναριογράφος της σειράς μέχρι τώρα, έφυγε και οι επιπτώσεις έγιναν αμέσως αισθητές. Νέοι χαρακτήρες έκαναν την εμφάνισή τους από το πουθενά, και κάποιοι από τους παλιούς, βλέπε Tom Yorke, περιφερόντουσαν σαν ζόμπι. Ειδικά, ο συγκεκριμένος χαρακτήρας, πρέπει να ήταν από τους πιο κακογραμμένους της σεζόν. Εντελώς αχρείαστο ήταν και το -από πουθενά- love story του Underwood με τον γυμναστή του, το οποίο όσο απότομα ξεκίνησε, άλλο τόσο πιο ξαφνικά τελείωσε. Το βασικότερο, όμως, ήταν ότι το συγκεκριμένο love story ήταν εντελώς άστοχο με βάση τον χαρακτήρα του Francis, αφού δεν τον είχαμε συνηθίσει να υποκύπτει σε σαρκικές περιπτύξεις, από τη στιγμή που δεν εξυπηρετείται κάποιος πολιτικός σκοπός. Ναι, γενικά στον τομέα των σχέσεων η σειρά δεν τα πήγε πολύ καλά φέτος.

Αποτέλεσμα εικόνας για house of cards season 5

Πέρα από αυτές τις αστοχίες, λοιπόν, η αλήθεια είναι πως η σειρά κινήθηκε στα γνωστά, υψηλά επίπεδα. Το ένα σχέδιο διαδεχόταν το άλλο, με το ζεύγος να κάνει τα πάντα για να κερδίσει τις εκλογές για να παραμείνει στην εξουσία. Βέβαια, πλέον όλοι στην πολιτική σκηνή της Αμερικής έχουν καταλάβει πως ο Francis είναι επικίνδυνος και σε συνδυασμό με κάποια παρελθοντικά μυστικά που αρχίζουν να αποκαλύπτονται, η διατήρηση της εξουσίας μοιάζει όλο και πιο δύκολη. Ίσως, οι ιδέες που σκαρφίστηκαν οι σεναριογράφοι για να τον ξελασπώσουν να είναι κάπως υπερβολικές, αλλά νομίζω πως δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα. Ας πούμε, δεν είναι ασυνήθιστο να συμβαίνει κάτι που να τραβάει την προσοχή της κοινής γνώμης σε μια εποχή που η κυβέρνηση θέλει να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, απλώς στη σειρά γίνεται με πιο ακραίο τρόπο. Πάντως, η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη έχει να κάνει με την Claire, η οποία πλέον έχει αποκτήσει πολύ πιο σημαντικό ρόλο, σε βαθμό που ανταγωνίζεται τον Francis. Χωρίς να πούμε πολλά περισσότερα, αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη αυτής της σχέσης στην επόμενη σεζόν.

Σκηνοθετικά και ερμηνευτικά το επίπεδο δεν έχει πέσει καθόλου. Το μόνο που με ενόχλησε κάπως, είναι το σπάσιμο του τέταρτου τοίχου από την Claire, την εκτέλεη του οποίου βρήκα αρκετά αποτυχημένη. Ίσως να ήταν κακογραμμένα αυτά που έλεγε, ίσως η Robin Wright να μην έχει συνηθίσει ακόμα αυτή τη νέα προσέγγιση στο ρόλο της, ίσως να ισχύουν και τα δύο. Όπως και να έχει, ελπίζω την επόμενη φορά να είναι πιο πετυχημένες οι προσπάθειες.

Εν ολίγοις, η πέμπτη σεζόν δεν κινήθηκε στα επίπεδα της προηγούμενης, χωρίς ωστόσο να αποτελεί μεγάλη απογοήτευση. Σίγουρα, υπήρχαν αρκετές, σεναριακές κυρίως, αστοχίες, αλλά η αγωνία και το ενδιαφέρον διατηρήθηκαν σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s