Mummy (2017)

Σε μια χρονιά γεμάτη απο πολυαναμενόμενες ταινίες το Mummy φαινόταν η πιο  βαρετή ταινία που θα μπορούσε να δει κάποιος. Ο μόνος λόγος που περίμενα να βγει στις αίθουσες ήταν ο Tom Cruise και αυτό επειδή σε κάθε ταινία περιπέτειας που πρωταγωνιστεί δίνει το 110% του εαυτού του, τουλάχιστον όσο αναφορά τις σκηνές δράσης. Έτσι, αυτό που ήθελα να δω στη συγκεκριμένη ταινία ήταν τον Tom Cruise να κάνει τα κασκαντεριλίκια του. Δυστυχώς, η ταινία δεν ήταν ικανή να μας προσφέρει ούτε αυτό.

Ας πάρουμε τα πράγματα, όμως, από την αρχή. To Mummy αποτελεί το ξεπαρθένιασμα του Dark Universe της Universal, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα γνωστά τέρατα της εταιρείας. Παράλληλα, αποτελεί ένα πιο σκοτεινό reboot της ομώνυμης ταινίας του ’99. Η ταινία ξεκινάει με ένα ταξίδι στο παρελθόν, ενημερώνοντας μας για την ιστορία της Μούμιας και στη συνέχεια επιστρέφουμε στο παρόν, όπου ουσιαστικά μέχρι και το τέλος της ταινίας βλέπουμε τον Tom Cruise να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Να τρέχει.

Αυτή η -βαρετή- σύνοψη είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ταινίας. Δυστυχώς δεν είναι το μόνο, καθώς η ταινία πέρα από βαρετή είναι και αναποφάσιστη. Τη μια το ρίχνει στο χιούμορ, την άλλη στο τρόμο, την επόμενη στην περιπέτεια και δυστυχώς σε κανένα από αυτά δεν τα καταφέρνει ικανοποιητικά. Παράλληλα, οι χαρακτήρες, με αποκορύφωμα εκείνον του Tom Cruise, ενώ είχαν περιθώρια ανάπτυξης αφήνονται στη μοίρα τους. Σίγουρα, το γεγονός οτι υπήρχαν έξι σεναριογράφοι δεν βοήθησε την ταινία με τη σκηνοθεσία να μην κάνει και πολλά, προκειμένου να σώσει την κατάσταση.

Και αν το σενάριο, είναι ένα σημαντικό γενικά στοιχείο σε μια ταινία, τα πράγματα αλλάζουν όταν μιλάμε για μια τυπική ταινία περιπέτειας. Εκεί, μπορείς να κάνεις τα στραβά μάτια για τις όποιες σεναριακές ελλείψεις, αρκεί να δεις εντυπωσιακές σκηνές δράσεις και πειστικά εφέ. Ε, το Mummy και σε αυτόν τον τομέα αποτυχαίνει παταγωδώς. Τραγικά εφέ, τα οποία δεν γίνονται ποτέ πειστικά και σκηνές δράσεις μπουκωμένες στο CGI  με έναν Tom Cruise που δεν κάνει και τίποτα συγκλονιστικό, πέρα από μια σκηνή σε ένα αεροπλάνο που πέφτει, η οποία όμως κρατάει ελάχιστα.

Το τελευταίο χτύπημα της ταινίας, όμως, έρχεται με τις ερμηνείες, οι οποίες σίγουρα δεν περιμένεις να είναι οσκαρικές, αλλά τουλάχιστον τίμιες. Ο Tom Cruise παίζει τον ίδιο χαρακτήρα με τις τελευταίες είκοσι ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε, η Sofia Boutela προσπαθεί να παίξει κάπως σοβαρά, αλλά πως να τα καταφέρει η έρ’μη με τον ρόλο που έχει και ο Russell Crowe είναι συμπαθητικός σε ρόλο έκπληξη! H χειρότερη όλων, όμως, είναι με διαφορά η Annabelle Wallis. Η τύπισσα δεν ξέρω πως βρέθηκε στο σετ της ταινίας, μάλλον τυχαία, πάντως και την γλάστρα να έκανε, σίγουρα δεν θα τα κατάφερνε. Έτσι, η συγκεκριμένη “ηθοποιός” καταφέρνει να αποτελεί το χειρότερο στοιχείο μιας πολύ κακής ταινίας. Συγχαρητήρια!

Όπως νομίζω έγινε κατανοητό, η Mούμια όχι απλά δεν αξίζει να τη δείτε στο σινεμά, καλύτερα να μην περάσετε ούτε απ’ έξω από τις αίθουσες που παίζεται, αφού δεν πετυχαίνει σε κανέναν τομέα! Μακάρι, οι υπόλοιπες ταινίες του σύμπαντος της Universal να μην κινούνται στα ίδια επίπεδα, αλλιώς το μόνο τρομακτικό πράγμα σε αυτό το σύμπαν ταινιών θα είναι η σκέψη οτι θα πρέπει να δεις τις ταινίες!

1,5-/5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s