To 8ο επεισόδιο του Twin Peaks είναι το πιο Lynchικό μέχρι τώρα!

Το να κάνεις recap σε μια σειρά σαν το Twin Peaks έχει τόσο νόημα όσο το να προσπαθείς να ανοίξεις μια τρύπα στο νερό. Καθόλου δηλαδή. Παρ’ όλα αυτά, το 8ο επεισόδιο ήταν τόσο, μα τόσο περίεργο, που πραγματικά δεν γινόταν να μην πούμε δυο τρία λογάκια για αυτό. Προφανώς ακολουθούν Spoilers!

Το επεισόδιο ξεκινάει με τον κακό Cooper να είναι στο αυτοκίνητο με τον Ray, όπου ο δεύτερός αναφέρει πως έχει κάποιες πληροφορίες, οι οποίες είναι τόσο σημαντικές που μάλλον θα ζητήσει χρήματα από τον κακό Cooper. Μετά από λίγη ώρα και αφού έχουν βγει από την εθνική οδό ο Ray την φέρνει στον κ.C και τον πυροβολάει.  Ξαφνικά, εμφανίζονται κάποιες μαύρες φιγούρες, οι οποίες πέφτουν πάνω στο “νεκρό” σώμα του Cooper και ο Ray την κάνει τρομαγμένος.

Ύστερα, βλέπουμε τους Nine Inch Nails να τραγουδάνε live. Με το που τους βλέπεις καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά για δυο λόγους. Πρώτον, μέχρι τώρα η σειρά μας είχε συνηθίσει να κλείνει με κάποιο συγκρότημα. Μοναδική εξαίρεση το προηγούμενο      -αν θυμάμαι καλά- επεισόδιο, το οποίο έκλεισε με έναν τύπο να σκουπίζει το μπαρ. Έτσι, το γεγονός ότι ένα συγκρότημα εμφάνιζεται τόσο νωρίς είναι σημάδι πως κάτι θα είναι διαφορετικό. Το ότι αυτό το συγκρότημα τυχαίνει να είναι οι Nine Inch Nails, λέει ακόμα περισσότερα, αφού και εκείνοι έχουν τα θεματάκια τους και η μουσική τους ταιριάζει υπέροχα στη φύση αυτού του επεισοδίου. Προσωπικά, θα ήθελα να είναι λίγο πιο ιδιαίτερη η σκηνοθεσία αυτού του μέρους του επεισοδίου, αλλά χαλάλι, αφού η συνέχεια δεν αφήνει και πολλά περιθώρια απογοήτευσης.

"Be sure to tip your waiter!"

Η συνέχεια του επεισοδίου λοιπόν, είναι αυτό που θα περίμενε κανείς από τον Lynch υπό συνθήκες απόλυτης ελευθερίας, δηλαδή ακραίο πειραματισμό! Αφού ενημερωθούμε πως βρισκόμαστε στο έτος 1945 παρακολουθούμε μια πυρηνική έκρηξη, την οποία αργά, αλλά σταθερά, πλησιάζει η κάμερα. Μετά από αυτό, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίεργα, με το επεισόδιο σιγά σιγά να αφήνει στην άκρη κάθε προσπάθεια συμβατικής αφήγησης. Με λίγα λόγια, μιλάμε για μια εμπειρία, η οποία είναι δύσκολο να περιγραφεί. Προσωπικά, σκεφτόμουν πως οι εικόνες που πέρναγαν μπροστά από τα αθώα ματάκια μου θα μπορούσαν να είναι μέρος ενός ντοκυμαντέρ για τη δημιουργία του κόσμου, αλλά το πιθανότερο είναι ο Lynch να μας παρουσίασε τη δημιουργία του Κακού, άρα και του Bob.

Το μεγαλύτερο μέρος του επεισοδίου είναι ασπρόμαυρο, κάνοντας το ακόμα πιο περίεργο με τα σκηνικά να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος . Τη μια βρισκόμαστε στην κορυφή ενός πανύψηλου και απομονωμένου νησιού και την άλλη σε κάποια κωμόπολη της δεκαετίας του ’50 (πόσο τέλειο να συμβαίνει αυτό σε μια σειρά που η αισθητική της πάντα θύμιζε εκείνη την εποχή). Μάλιστα, στο νησί βλέπουμε και τον γνωστό απ’ τα παλιά γίγαντα με την όπως πάντα επιβλητική φιγούρα του να προσθέτει επιπλεόν πόντους σουρρεαλισμού!

Αγαπημένο κομμάτι όλης αυτής της εμπειρίας ήταν όταν η κάμερα έμεινε σταθερή έξω από ένα κατάστημα και έμοιαζε λες και βλέπαμε stop motion με καπνούς και φώτα να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται απότομα. 

Πάνω, λοιπόν, που η σειρά είχε αρχίσει να κάνει μια κοιλιά (δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ ένιωθα πως έβλεπα τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά) έρχεται το 8ο επεισόδιο και τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια μας. Όπως είπα και νωρίτερα, όταν άκουσα πως ο Lynch θα έκανε μια 18ωρη ταινία έχοντας απόλυτο έλεγχο στο υλικό, φανταζόμουν επεισόδια σαν και αυτό. Ευτυχώς, αν και αργοπορημένα, ήρθε και ελπίζω να μην είναι η εξαίρεση. Πάντως, ως μια πρώτη αποτίμηση των μέχρι τώρα επεισοδίων, παρά τις όποιες μικρές απογοητεύσεις(για λόγους που θα αναλύσουμε στο τέλος της σεζόν), η σειρά μας έχει κερδίσει -μεταξύ άλλων- με την απρόβλεπτη πλοκή της. Ακόμα και τώρα και ενώ κοντεύουμε στα μισά, είναι από δύσκολο έως απίθανο να προβλέψει κανείς τη συνέχεια και αυτό είναι ένα τεράστιο κατόρθωμα των Frost και Lynch!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s