Spider-Man: Homecoming

To 2016 είδαμε τον Spiderman να συμμετέχει στον αιματοβαμμένο εμφύλιο πόλεμο της Marvel κλέβοντας την παράσταση απ’ όλο το υπόλοιπο cast. Φέτος, τον βλέπουμε να επιστρέφει με αυτόνομη ταινία, ύστερα από δυο reboots και πέντε ταινίες. Άξιζε όλος αυτός ο ντόρος ή μήπως η Marvel μας σέρβιρε ξαναζεσταμένο φαγητό; Η αλήθεια είναι πως μετά από πολύ καιρό η Marvel μας χάρισε την καλύτερη της ταινία!

Ο Spiderman είναι ένας από τους πιο αγαπημένους υπερήρωες, αφού κάτω από το κολάν κρύβεται ένας καθημερινός έφηβος που πρέπει να πάει σχολείο, να μιλήσει στο κορίτσι που θέλει, αλλά ντρέπεται να το κοιτάξει στα μάτια, να αντιμετώπισει το bullying από τα “cool” παιδιά του σχολείο του κλπ.  Ουσιαστικά, είναι ένας φυσιολογικός άνθρωπος, ο οποίος τυχαίνει να έχει μια υπερδύναμη.

Σ’ αυτή την περιγραφή βασίζεται και η νέα προσέγγιση του χαρακτήρα ερμηνευμένος από τον εξαιρετικό Tom Holland, σε σκηνοθεσία του άπειρου Jon Watts. Βλέπουμε, λοιπόν, έναν πιτσιρίκο, ο οποίος μόλις γύρισε από μια “μάχη” στο πλευρό του Iron Man και της παρέας του, με αποτέλεσμα πλέον να ανυπομονεί να τον ξανακαλέσουν να τους βοηθήσει σε κάποια άλλη αποστολή. Δυστυχώς, αυτό δεν γίνεται, οπότε με βοηθό την τεχνολογικά προηγμένη στολή που του χάρισε ο θείος Stark αντιμετωπίζει τους μικροληστές της γειτονιάς του. Το γεγονός πως στο μεγαλύτερο της ταινίας δεν αντιμετωπίζει κάποιον τρομερό αντίπαλο, δίνει μια καλή αφορμή, ώστε η κάμερα να μείνει κυρίως στο έδαφος και να περιπλανηθεί στα σοκάκια της πόλης, πράγμα που δεν είχαμε συνηθίσει στις προηγούμενες ταινίες, η σκηνοθεσία των οποίων εκμεταλλευόταν τις ταρζανιές του Spidey για να μας προσφέρει εντυπωσιακό θέαμα. Αφήνοντας στην άκρη τους εντυπωσιασμούς, ο σκηνοθέτης επιτρέπει στις μικρές στιγμές να λάμψουν. Έτσι, έχουμε χρόνο να παρακολουθήσουμε τον αγαπημένο γείτονα Spiderman να βοηθάει γιαγιούλες, να πιάνει τύπους που κλέβουν ποδήλατα, να κάνει τούμπες για τους φαν του και κυρίως, να αποτυγχάνει. Εξίσου σημαντική έμφαση δίνεται και στον Peter Parker, τις φιλίες του, τις σχολικές του υποχρεώσεις(συμμετέχει στο μαθητικό δέκαθλο), αλλά και την προσπάθεια του να έρθει πιο κοντά στο κορίτσι με το οποίο είναι τσιμπημένος. Μέσα από όλες αυτές τις διαφορετικές καταστάσεις η ταινία καταφέρνει να προσφέρει ποιοτικό χιούμορ, που πραγματικά είχαμε καιρό να δούμε σε ταινία της Marvel!

Αποτέλεσμα εικόνας για spiderman homecoming screencaps

Ενδιαφέρον, παρουσιάζει και ο κακός της υπόθεσης, ο Birdman Vulture του Michael Keaton, ο οποίος βλέπουμε πως πέφτει θύμα του κεφαλαίου(Tony Stark), το οποίο του κλέβει τη δουλειά-κυριολεκτικά- μέσα από τα χέρια, οπότε και εκείνος αποφασίζει να στραφεί σε παράνομες οικονομικές δραστηριότητες για να προσφέρει στην οικογένεια του μια άνετη ζωή. Δυστυχώς, δεν δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στον χαρακτήρα, οπότε το θέμα θίγεται κάπως επιφανειακά, αλλά δεν περιμέναμε και κάτι περισσότερο.

Τα προβληματάκια της ταινίας δεν σταματούν εκεί. Αρχικά, η θεία Μέι δεν υπήρχε λόγος να είναι νεότερη, δίνοντας την εντύπωση πως η αλλαγή έγινε, ώστε να γραφτούν κανα δυό αστειάκια για το πόσο καύλα είναι. Επίσης, το γεγονός οτι η στολή του Spiderman στηρίζεται τόσο πολύ στην τεχνολογία του Stark περισσότερο μοιάζει με αφορμή για cameo του Stark, παρά σαν σημαντικό εργαλείο του ήρωα. Οκ, καταλάβαμε οτι θέλετε να καλύψετε το μελλοντικό κενό του Iron Man, αλλά δεν είναι ανάγκη κάθε καινούριος χαρακτήρας να μας τον θυμίζει(βλ. Dr. Strange σε χαρακτήρα, Spiderman σε gadgets). Τέλος, οι σκηνές δράσης φανερώνουν την έλλειψη εμπειρίας του σκηνοθέτη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κάτω του μετρίου.

Συνοψίζοντας, η ταινία είναι η διασκεδαστική, εφηβική ταινία που ταιριάζει γάντι στον Spiderman και θα ικανοποιήσει τόσο τους φανς, όσο και το υπόλοιπο κοινό!

3/5

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s