Το Schizo του Ivan Brunetti σου δείχνει την πιο σκατένια όψη της ανθρωπότητας!

Όταν ο πρόλογος της συγκεκριμένης συλλογής κόμικ του Ivan Brunetti είναι γραμμένος από τη ψυχολόγο του, καταλαβαίνεις πως αυτό που πρόκειται να διαβάσεις δεν θα μοιάζει με τίποτα άλλο. Από την αρχή, λοιπόν, η ψυχολόγος μας ενημερώνει πως το συγκεκριμένο άτομο έχει σοβαρότατα ψυχολογικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να θεωρεί τον εαυτό του ένα σκουπίδι, άποψη που δεν αλλάζει και για τον υπόλοιπο παγκόσμιο πληθυσμό.

Όντως, διαβάζοντας τις ιστορίες του Brunetti θα καταλάβεις πως το συγκεκριμένο άτομο μισεί τους πάντες, έχει χάσει την ελπίδα του για τα πάντα και αν μπορούσε να καταστρέψει την ανθρωπότητα αύριο, θα το έκανε με μεγάλη ευχαρίστηση. Μέσα στις σελίδες αυτού του comic θα δείτε πραγματικά ακραίο περιεχόμενο, το οποίο κάποιες φορές είναι αστείο, κάποιες άλλες αηδιαστικό και κάποιες άλλες απλώς σε κάνει να λυπάσαι τον καημένο τον Brunetti που έχει αυτή την άποψη για τη ζωή και τον κόσμο.

Το χειρότερο, όμως, είναι πως διαβάζοντας τις σελίδες αυτής της συλλογής είναι αρκετά πιθανό να συμφωνήσεις με τις απόψεις που διατυπώνει ο συγγραφέας και να σε πιάσει μια μικρή κατάθλιψη για την ματαιότητα της ύπαρξης σου. Βέβαια, όπως αναφέρεται και σε κάποιο σημείο, ο σκοπός αυτών των ιστοριών δεν είναι να απελπιστεί ο αναγνώστης και να παραιτηθεί από την προσπάθεια βελτίωσης της σκατένιας του ζωής, αλλά αντίθετα, αφού συνειδητοποιήσει την κατάσταση των πραγμάτων, να κάνει ο, τι περνά από το χέρι του, ώστε να κάνει τα πράγματα καλύτερα. Και αυτός είναι ο λόγος που η συγκεκριμένη συλλογή από διάφορες δουλειές του Brunetti μπορεί να θεωρηθεί Έργο Τέχνης. Όπως κάθε σπουδαίος Καλλιτέχνης, έτσι και αυτός σε βάζει αντιμέτωπο με καταστάσεις που ξέρεις οτι υπάρχουν, αλλά προτιμάς να τις αγνοείς και σε αναγκάζει να τις αντιμετωπίσεις με την ελπίδα πως αυτή η διαδικασία θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Και παρ’ όλο που οι ακραίες καταστάσεις πετάγονται μέσα στη μούρη σου με ρυθμό πυροβόλου που εκτοξεύει διάρροια, εμετό και χύσια βουτηγμένα σε αίμα περιόδου(ναι, αυτές τις εκφράσεις είναι πολύ πιθανό να τις βρείτε σε κάποια σελίδα αυτού του comic), ο μπαγάσας ο Brunetti καταφέρνει να σε εκπλήξει/αηδιάσει με τις όλο και πιο περίεργες ιδέες που κατεβαίνουν στο αρρωστημένο του μυαλό.

Παράλληλα, το στυλ σχεδίασης αλλάζει αρκετές φορές, ανάλογα με την περίοδο που έγραφε την κάθε ιστορία, βάζοντας το λιθαράκι του, ώστε να μη χαθεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Άλλοτε πιο απλοϊκό, άλλοτε πιο περίπλοκο, αλλά πάντα έτοιμο να σου δείξει εικόνες που δεν φανταζόσουν ότι θα σκεφτεί ποτέ άνθρωπος.

Αποτέλεσμα εικόνας για schizo brunetti

Βέβαια, δεν σημαίνει πως αυτό το βιβλίο δεν έχει και ελαττώματα. Για παράδειγμα, προς το τέλος οι ιστορίες γίνονται κάπως ανούσιες, ενώ υπάρχουν στιγμές που το κείμενο είναι τόσο πολύ που η γραμματοσειρά αναγκάζεται να μικρύνει σε μέγεθος κάνοντας το διάβασμα αρκετά κουραστικό. Εννοείται, όμως, πως αυτά είναι λεπτομέρειες, οι οποίες δεν μπορούν να αποδυναμώσουν ουσιαστικά αυτή την αριστουργηματική συλλογή!

Εν ολίγοις, το Schizo είναι ένα δύσκολο ανάγνωσμα με πραγματικά ακραίο περιεχόμενο, όχι τέλειο, αλλά ταιριαστό με το θέμα σχέδιο, το οποίο στην τελική σου ζητάει να μην παραιτηθείς από τη σκατοζωή. Επιβάλλεται να το διαβάσεις!

Το Schizo κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Inkpress(περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s