Το Blade Runner είναι πιο επίκαιρο από ποτέ!

Blade Runner. Μια ταινία που όταν βγήκε για πρώτη φορά στις αίθουσες πέρασε απαρατήρητη, αλλά σταδιακά και μετά από τρεις διαφορετικές εκδοχές κατάφερε να αναδειχθεί μια από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, αλλά και στο είδος του Sci-Fi. Dark City, Matrix, Ghost in the Shell είναι μόνο μερικές από τις ναυαρχίδες του είδους που θα ήταν εντελώς διαφορετικές αν δεν υπήρχε αυτή η ταινία.

Πρωταγωνιστής είναι ο Deckart(Harrison Ford), ένας Blade Runner, δηλαδή κυνηγός ρεπλικών, μότο του οποίου είναι “δεν με ενοχλούν οι ρέπλικες, αρκεί να μην προκαλούν”. Προφανώς, για να τις κυνηγάει σημαίνει οτι προκαλούν και ο λόγος είναι πως ενώ η διάρκεια ζωής του είναι τα τέσσερα έτη, αυτές θέλουν να ζήσουν περισσότερο.

Σκηνοθετικά, έχουμε να κάνουμε με μια εξαιρετική δουλειά, η οποία απογειώνεται ακόμα περισσότερο αν προσέξει κανείς τις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα μάτια(ή αλλιώς τους καθρέφτες της ψυχης), τα οποία έχουν την τιμητική τους με αρκετά κοντινά πλάνα, αποτελώντας το μοναδικό μέσο με το οποίο μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τις ρέπλικες από τους ανθρώπους. Παράλληλα, μπλέκει δεξιοτεχνικά την αισθητική του νουάρ με εκείνη της επιστημονικής φαντασίας, στήνοντας έναν κόσμο βροχερό, βρώμικο, γεμάτο με νέον επιγραφές και τεράστιες οθόνες διαφημιστικών, αλλάζοντας για πάντα την όψη των ταινιών του είδους.

Αποτέλεσμα εικόνας για blade runner eye close up

Στην ατμοσφαιρικότητα της ταινίας συνεισφέρει και η ανεπανάληπτη μουσική του Vangelis, η οποία ακόμα και σήμερα αποτελεί ένα από τα καλύτερα και επιδραστικότερα soundtracks. Για μια πιο λεπτομερή ανάλυση του soundtrack μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ.

Βέβαια, τι να τα κάνεις όλα τα παραπάνω αν η ιστορία που θες να πεις είναι αδύναμη. Ευτυχώς για εμάς, το σενάριο του Blade Runner, βασισμένο σε βιβλίο του Philip Dick, είναι πολύ ενδιαφέρον, θέτοντας ερωτήματα για την ανθρώπινη υπάρξη και συγκεκριμένα τι διαφοροποιεί τους ανθρώπους από τις ρέπλικες. H απάντηση στο παραπάνω ερώτημα (ίσως) δίνετε στο τέλος του έργου με τον εκπληκτικό μονόλογο του Roy Batty(Rutger Hauer), ο οποίος σε συνδυασμό με το ανατρεπτικό φινάλε της ταινίας είναι αρκετά για να προκαλέσουν ατέλειωτες φιλοσοφικές συζητήσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για tears in the rain blade runner

Όπως καταλάβατε -και λογικά έχετε ήδη διαπιστώσει και οι ίδιοι- η ταινία πρόκειται για ένα αριστούργημα, όχι μόνο για την επιδράστικότητά της σε επόμενες ταινίες, αλλά και επειδή θέτει ερωτήματα, τα οποία 30 χρόνια μετά μοιάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ!

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s