Ουτοπία για ρεαλιστές; Κι όμως, γίνεται!

Με τον σοσιαλισμό να έχει καταρρεύσει εδώ και χρόνια μαζί με τις ελπίδες όσων πίστεψαν σε αυτόν και τον καπιταλισμό να μην έχει κερδίσει τη συμπάθεια μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, η ιδέα μιας ουτοπίας φαντάζει όλο και πιο αδύνατη. Ή μήπως όχι;

Τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο μέλλον έρχεται να αναπτερώσει ο Ολλανδός Rutger Bregman με το βιβλίο του Utopia for Realists στο οποίο υποστηρίζει πως ήρθε η ώρα για την καθιέρωση ενός βασικού μισθού ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, την 15ωρη εργασία ανα εβδομάδα και τέλος το άνοιγμα των συνόρων!

Οι προτάσεις αυτές με μια πρώτη ματιά φαίνονται μη εφαρμόσιμες, μόνο και μόνο το κόστος για έναν καθολικό βασικό μισθό θα είναι τεράστιο, αλλά μέσα από επιχειρήματα και εφαρμοσμένα παραδείγματα ο Rutger καταφέρνει να πείσει τον αναγνώστη πως το μόνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση, αφού κατά τα άλλα λεφτά υπάρχουν(αρκεί να διανεμηθούν σωστά).

Αποτέλεσμα εικόνας για utopia for realists

Μάλιστα, η επιτυχία του βιβλίου ήταν τόσο μεγάλη που αποτέλεσε αιτία να ξεκινήσει κίνημα για βασικό μισθό στην Ολλανδία και γενικότερα έχει δημιουργηθεί αρκετός ντόρος γύρω από αυτό. Πριν λίγο καιρό, ο πολύς Ellon Musk δήλωσε πως ο βασικός μισθός είναι κάτι που θα εφαρμοστεί μελλοντικά, είτε το θέλουμε είτε όχι (εδω), ενώ η Σουηδία είχε ξεκινήσει πριν κάνα δυο χρόνια την πειραματική εφαρμογή του εξάωρου ωραρίου(εδώ).

Σίγουρα όχι η πρώτη σκέψη για ένα καλοκαιρινό ανάγνωσμα, αλλά μεταξύ μας το Utopia for Realists δεν είναι για το καλοκαίρι, αλλά για κάθε φορά που θες τροφή για σκέψη και ελπίδα για το μέλλον!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s