Το Μόνο Αγόρι στη Νέα Υόρκη (2017)

Θα λέγαμε ότι φέτος βλέπουμε την επιστροφή του σκηνοθέτη Marc Webb μετά το εκπληκτικό 500 Days of Sumer του 2007, στην πραγματικότητα όμως αυτά τα 10 χρόνια ο Webb έχει ασχοληθεί όχι μόνο με music videos ( My Chemical Romance ) και την τηλεοπτική μεταφορά του Limitless αλλά και 2 ταινίες Spiderman, τις οποίες πολλοί υποκρίνονται ότι δεν έγιναν ποτέ ( άλλοι βέβαια, όπως εγώ, τις λάτρεψαν). Όπως και να’χει, αυτή τη χρονιά ο Webb επιστρέφει δυναμικά με δύο ταινίες, το Gifted (το οποίο δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στις αίθουσες μας) και το The Only Boy Living In New York.

The Only Living Boy in New York

Το Μόνο Αγόρι στη Νέα Υόρκη αναφέρεται στον πρωταγωνιστή μας Τόμας Γουέμπ (Callum Turner) ο οποίος μόλις αποφοίτησε από το κολέγιο κι αναζητά τη θέση του στον κόσμο. Γίνεται φίλος με το νέο (περίεργο) γείτονα του (Jeff Bridges), που του αραδιάζει συνεχώς σοφίες για τη ζωή παρέα με αμέτρητες ποσότητες ουίσκι.  Ο κόσμος του Τόμας κλονίζεται όταν ανακαλύπτει ότι ο πατέρας του (Pierce Brosnan) απατά τη μητέρα του (Cynthia Nixon) με την Τζοάννα (Kate Beckinsale), μια νεότερη και πολύ ελκυστική γυναίκα. Το μπέρδεμα ξεκινά, όταν ο Τόμας, στην προσπάθεια του να χαλάσει την εξωσυζυγική σχέση του πατέρα του, δημιουργεί ο ίδιος σχέση με την Τζοάννα και έτσι έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο ερωτικό τρίγωνο.

The Only Living Boy in New York

 

Το “The Only Boy Living In New York” είναι ένα διαφορετικό coming-of-age φιλμ που δεν αφορά τόσο την ενηλικίωση του Τόμας αλλά την απομυθοποίηση του ρομαντικού OLB_Unit_02314.jpgπαρελθόντος και την επαφή του με την πραγματικότητα. Σε αυτό το ταξίδι δεν πορεύεται μόνο ο Τόμας αλλά και ο περίγυρος του αφού φίλοι και οικογένεια πρέπει να αντιμετωπίσουν αλήθειες και να αποδεχτούν την πραγματικότητα. Το ταξίδι του Τόμας είναι αυτό της αυτοανακάλυψης, της ταυτότητας και των ικανοτήτων του.

 

Ο Τόμας που νιώθει διαφορετικός, μια εξαίρεση στην επιφανειακή ζωή της Νέας Υόρκης, καταλαβαίνει ότι δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο. Δεν είναι ο μόνος με όνειρα και οι επιλογές των γύρω του δεν περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Όλα είναι πολύ πιο περίπλοκα από

The Only Living Boy in New York

όσο νομίζει και δεν έχει αυτός το μονοπώλιο στην πολυπλοκότητα .Στην πορεία της ταινίας, ο Τόμας συναντά δύο ανθρώπους που θα τον βγάλουν από τη μιζέρια του. Ο μοναχικός συγγραφέας Γ.Φ.Τζέραλντ και η ερωμένη του πατέρα του, Τζοάννα. Δύο διαφορετικές σχέσεις αγάπης. Όπως είπε και ο ίδιος ο σκηνοθέτης «Η αγάπη είναι τόσο γενική λέξη. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι έλκονται μεταξύ τους για διάφορους λόγους και απρόσεχτα εφαρμόζουμε αυτή τη λέξη σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό που με συναρπάζει εμένα στην ιστορία είναι οι άνθρωποι που περνούν ο ένας από τη ζωή του άλλου. Όλοι έχουν μια ειλικρινή στάση στην ταινία. Παρόλο που η αλήθεια μπορεί να είναι πολύ επίπονη, δε μπορεί κάποιος να επουλώσει τις πληγές του αν ζει σε μια φαντασίωση».

Ο θεατής, ακολουθώντας την πορεία του Τόμας, βιώνει το δικό του ταξίδι στη Νέα Υόρκη αφού η πόλη αποτελεί από μόνη της έναν χαρακτήρα. Δεν είναι μόνο τα κτίρια αλλά και οι αναφορές στο πιο κλασσικό παρελθόν της, τότε που η πόλη κατέκλυζε από μουσικούς και συγγραφείς που σύχναζαν σε ημιφωτισμένα μπαράκια, μικρά βιβλιοπωλεία και

The Only Living Boy in New Yorkαπεριποίητα διαμερίσματα, μέρη που πλέον είναι mainstream μπαράκια, ή Starbucks και έχουν χάσει την αίγλη τους. Κάθε φορά όμως που ο Τόμας,η Μίμη (η φίλη του), ο Γ.Φ. ή η μητέρα του απαγγέλουν ένα ποίημα, ένα απόσπασμα του τότε, μεταφερόμαστε στην παλιά Νέα Υόρκη. Ο ίδιος ο σεναριογράφος Άλαν Λόουμπ είπε ότι ήθελε «να γράψει ένα ερωτικό γράμμα προς τη Νέα Υόρκη, ένα πορτραίτο της πόλης που έμαθε να αγαπά, της πόλης που σφύζει από τέχνη, μουσική και λογοτεχνία». Η ταινία αποπνέει μια αίσθηση κλασσικής ταινίας με μια μουντή παλέτα χρωμάτων και λήψεις από ψηλά που δημιουργούν βάθος και λειτουργεί ως ένας φόρος τιμής στις κλασικές ταινίες που έχουν ως επίκεντρο τη Νέα Υόρκη.

Το “The Only Living Boy In New York” είναι ένα όμορφο δράμα, ότι πρέπει για μια δροσερή καλοκαιρινή νύχτα σε θερινό κινηματογράφο. Συναισθήματα και πολύπλευροι χαρακτήρες χωρίς υπερβολικό δράμα. Δεν υπάρχουν εκπλήξεις -πέρα από το plot twist του τέλους που κάποιοι βρήκαν εύκολο- , δεν παύει όμως να πρόκειται για μια γλυκιά ταινία για την ενηλικίωση, την αγάπη, τη φιλία, την οικογένεια και την τέχνη.

3/5

Callum-Turner-770x470

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s